menu

Het Agoramodel: De Wereld Is Eenvoudiger Dan Je Denkt - René Gude (2016)

mijn stem
2,00 (1)
1 stem

Nederlands
Ideeƫnliteratuur

126 pagina's
Eerste druk: ISVW, Leusden (Nederland)

De wereld is complex, maar zit toch eenvoudiger in elkaar dan je denkt. Want welke weg je ook neemt in het leven, je belandt toch altijd weer in dezelfde soorten gebouwen. We leven in privéhuizen, werken in private gebouwen, we organiseren onszelf rond publieke gebouwen en we besturen de samenleving vanuit politieke gebouwen. Om het leven in deze vier levenssferen goed te laten verlopen, laten we ons coachen in vier trainingsgebouwen: de school, de tempel, de kunstinstelling en het sportpaleis. De soort gebouwen zijn rond ieder centraal plein (agora) van iedere stad waar ter wereld ook te vinden, stelt Denker des Vaderlands René Gude. Als je je makkelijk wilt bewegen in het leven, dan moet je afrekenen met je agorafobie. Steek het plein eens over, loop eens fysiek of mentaal zo'n ander gebouw binnen en verdiep je aldus in de andere levens- en trainingssferen. Dat is de kortste weg naar 'bildung', oftewel persoonlijke ontwikkeling.

zoeken in:
avatar van arnoldusk
2,0
Gude is een mooi mens, maar hier vertelt hij toch weinig nieuws.
Een vrij standaard beschavingsverhaal met een, al door vele filosofen aangehaalde, idee van 'sferen' rondom een agora. Als je een beetje sociaal-historisch besef hebt en wat weet van de grote filosofen kun je dit interview beter links laten liggen.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:13 uur

geplaatst: vandaag om 11:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.