menu

The Pillars of the Earth - Ken Follett (1989)

Alternatieve titels: De Kathedraal | Pilaren van de Aarde | Kingsbridge #1

mijn stem
4,26 (119)
119 stemmen

Engels
Historisch

973 pagina's
Eerste druk: Macmillan, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Engeland in de twaalfde eeuw: honger, godsdiensttwisten en de strijd om de troon zijn aan de orde van de dag. Wanneer meesterbouwer Tom met zijn hongerende gezin aanklopt bij abt Philip van het klooster van Kingsbridge, beschouwt deze dit als een teken van God. Philip en Tom koesteren dezelfde droom: de bouw van een kathedraal van eeuwige schoonheid. De verwezenlijking van hun droom zal veertig jaar vergen, doordat de bouw voortdurend stagneert. Bovendien hebben een ambitieuze bisschop en een gewetenloze edelman een pact gesloten om Philip ten val te brengen. Maar diens idealisme is even onuitroeibaar als de afgunst van de bisschop, en steen voor steen verrijst een bouwwerk dat de eeuwen zal trotseren.

zoeken in:
avatar van FisherKing
5,0
Weergaloos boek. Fantastisch beschreven. Ik waande me voor dagen in de middeleeuwen en hoorde overal gekletter en geklater vanwege het werk aan de kathedralen. En ook vanwege het gekonkel dat het leven van alledag ook toen al leek te beinvloeden.

Het is bovenal erg knap om 973 pagina's die spanning, van een roman, erin te houden.

Kan het niet meer dan eens zijn met mijn 2 medestemmers om hier een volledige 5 aan uit te delen. Gelukkig bestaat er nog iets als gerechtigheid, want bijna niemand kent dit boek, helaas.

Alhoewel, als ik de Info
hier zie, slaat dat nergens op



PS ik heb begrepen dat er een sequel aankomt.

2,5
Ik vond het helemaal niet zo'n fantastisch boek. Ondanks het lange en in zekere zin complexe verhaal, vond ik het uiteindelijk toch vrij eenvoudig allemaal. Het werd een aantal keer onderbroken door zeer platte seks- en verkrachtingsscénes, die mij geen enkele keer wisten te overtuigen van de grootsheid van deze auteur. 2 sterren.

4,5
Een paar jaar geleden heb ik dit boek in de kerstvakantie in 1 dag uitgelezen....en aangezien het boek aardig wat pagina's telt heb ik die dag dus werkelijk niks anders gedaan dan lezen, ik moest en zou het uitkrijgen. En dat is me om 0100 's nachts gelukt. Mooi boek dat je het gevoel geeft dat je je in de middeleeuwen begeeft!

FisherKing schreef:
Gelukkig bestaat er nog iets als gerechtigheid, want bijna niemand kent dit boek, helaas.

Alhoewel, als ik de Info
hier zie, slaat dat nergens op


Gezien de omvang en het thema van dit werk betreft het hier vast zo'n klassiek voorbeeld van 'iedereen heeft het gekocht, niemand heeft het gelezen'.

3,5
Het verschil tussen Literatuur en literatuur bestaat blijkbaar toch wel. De afgelopen tijd heb ik nogal wat extreem mooie boeken mogen lezen. Vooral mooi in taalgebruik en woordkeuze. En dan lees je The Pillars of the Earth en merk je dat dit een boek is wat wel spannend is, maar niet mooi. Althans, niet zo mooi als andere boeken.

Het boek moet het voornamelijk hebben van de ontwikkelingen rondom de kathedraal, maar deze ontwikkelingen voltrekken zich in een nogal soapy/cliffhanger-achtig patroon. Er is telkens iets waardoor het ernaar uitziet dat de bouw zal stoppen, maar gelukkig gebeurt er iets waardoor het toch allemaal weer doorgang kan vinden. Leuk voor een keer of misschien twee keer, maar niet voor bijna 1100 pagina's.

Daarnaast stoorde de schrijfstijl van Follet mij. Hij laat niet zien hoe de personages zich voelen, maar vertelt het. Daarnaast doet hij alsof de lezer vreselijk dom is en gaat alles, maar dan ook alles uitleggen. Als ik wil weten hoe een ophaalbrug werkt, dan pak ik er wel een geschiedenisboek bij. In een roman hoef ik dat niet uitgelegd te krijgen. Ten slotte doet hij ook aan onnodige herhalingen, alsof de lezer niet kan onthouden wat er 100 pagina's eerder is gebeurd.

Naast deze min of meer negatieve punten is er ook meer dan genoeg positiefs te vinden in het boek. Allereerst bleef ik geinteresseerd, wat toch best knap is voor een boek van ruim 1000 pagina's. Het was een echte pageturner. Daarnaast was het ook een interessant kijkje in een periode van de Engelse geschiedenis, waar ik niet zo veel van wist.

al met al 3,25 *, met een afronding naar boven, omdat het over Engeland gaat .

avatar van FisherKing
5,0
Dit is natuurlijk geen vergelijk met Dostojevski en andere grootheden, maar om 1000 pagina's page-turners te kunnen schrijven, dat is natuurlijk ook een grote klasse.

Ik vind toch dat je de schrijver onrecht aandoet. Overigens had ik nergens de indruk dat de lezer vreselijk dom is. Er zijn wel wat overbodige herhalingen wellicht, inherent aan de lengte, denk ik dan, maar ik vind het service om de werking van een ophaalbrug uit te leggen, hoef ik 't tenminste niet uit te zoeken, denk ik dan.

(maar het zou ook kunnen zijn dat ik onbewust uitlegpagina's oversla)

3,5
tja, ik heb hem gelezen en vond het niet zo heel bijzonder.
3.5 ster

avatar van Koerok
4,5
Arnie schreef:
....onderbroken door zeer platte seks- en verkrachtingsscénes.....
Ja, dat stoorde mij ook. En dat vind ik jammer, want verder vond ik het een meeslepend verhaal. Literatuur of niet, ik heb er van genoten.

ik vind het een geweldig boek .Vooral de inkijk in de middeleeuwen en de duidelijk scheiding tussen arm en rijk .

Ik bleef geboeid tot het einde en vond het jammer dat het afgelopen was heb het inmiddels al 4 of 5 keer herlezen ben nu bezig met het vervolg erop "de brug naar hemel".

Ook net zo geweldig!!!!!! een echt aan rader

gr Tom

avatar van liv2
3,0
aegron schreef:
H
Daarnaast stoorde de schrijfstijl van Follet mij. Hij laat niet zien hoe de personages zich voelen, maar vertelt het. Daarnaast doet hij alsof de lezer vreselijk dom is en gaat alles, maar dan ook alles uitleggen.


Helemaal mee eens, 250 blz gelezen en ze moeten nog aan de kathedraal beginnen!! Tot hier toe heb ik soms(meestal) het gevoel een tweederangsboekje te lezen, slecht geschreven, en je ziet alles van ver aankomen..Ik leef met geen enkel personage mee, alles is oppervlakkig en niet uitgewekt, een beetje kinderlijk verteld eigenlijk....Ik ga wel verder lezen in de hoop dat het beter wordt...dat moet toch wel...hoop ik.

avatar van liv2
3,0
Wel ik heb verder gelezen en het moet gezegd, het is een onderhoudend boek. Vooral de sfeer zat goed. De inkijk in het Middeleeuwse leven, de opbouw van een kathedraal met de beperkte middelen, het klasseverschil: allemaal goed.
Maar... de uitwerking van de personages, de schrijfstijl, de spanningsopbouw van het verhaal: ronduit matig.
Wel een aanzet voor mij om eens wat meer historische romans te lezen want de sfeer die daar van uit gaat spreekt me toch wel aan.

avatar van Muuske
5,0
Het is een tijdje geleden dat ik dit boek heb gelezen. Toen heette het nog ' De Kathedraal' ipv 'Pilaren van de aarde'. Het was toen minder bekend dan vandaag de dag. Ik heb van iedere letter genoten!

avatar van Yggdrasill
5,0
Absolute top! Nog niet zo lang geleden gelezen en elke dag verlangde ik weer om in het boek te lezen.
Normaal gesproken heb ik niks met boeken die zich afspelen in de middeleeuwen en dat is alweer een compliment aan de schrijver die deze tijd alsware voor de lezer doet herleven. De schrijver heeft zich ongetwijfeld zeer goed in de betreffende tijd verdiept en ook dingen als bouwkunde, gebruiken etc. worden heel goed weergegeven.
Ook de personages zijn uitstekend. Kritiek die ik op dit boek en het vervolg Brug naar de hemel las was dat het een soapachtig verhaal is. Daar had ik zelf nog niet eens bij stil gestaan maar vind deze boeken toch wel vele malen het soapgehalte ontstijgen.

avatar van PeterW
4,5
PeterW (crew)
Arnie schreef:
Het werd een aantal keer onderbroken door zeer platte seks- en verkrachtingsscénes.

Ik vind dat nogal meevallen, ik ken boeken waarbij dat erger is.

Prachtig boek, erg dik maar ik heb er niet zo lang over gedaan. Het is nu al een 2 tal jaar geleden en toch denk ik nog vaak terug aan dit boek. Ik heb de moed nog niet gehad om het vervolg te lezen, gezien het opnieuw bijna 1000 pagina's is, maar ik denk dat het er toch wel eens van zal komen. Ik herinner mij dat dit boek me echt terugbracht naar de middeleeuwen, de sfeer, armoede, enzo werd goed beschreven. Soms wat gruwel tussenin maar dat was nu eenmaal zo. Een echte aanrader.

Spr77
Een pracht boek! Spannend en interessant van begin tot eind. Vond ook in dit geval het boek heel wat beter dan de 8-delige tv-serie die er van gemaakt is. Inmiddels ook het tweede deel, Brug naar de hemel, gelezen. Ook goed hoor, maar toch een tikkeltje minder dan het eerste deel.

5,0
Wat een heerlijk boek. In eerste instantie twijfelde ik of dit wel iets voor mij was, maar vanaf de eerste pagina's werd ik meegenomen in een sfeervolle beschrijving van Kingsbridge en omgeving. Ben op dit moment met de miniserie bezig, maar deze is toch beduidend minder.


5,0
Wat een verschrikkelijk mooi boek om te lezen. Het is lang geleden dat ik op deze manier werd aangetrokken tot een boek. Dit komt door het feit dat de Middeleeuwen mij enorm fascineert maar vooral doordat dit boek je meevoert naar deze tijd. De armoede, ellende, normen en waarden en het verschil tussen rijk en arm wordt erg goed beschreven en zorgt ervoor dat de lezer zich gaat inleven. Ik heb mijn persoonlijk niet gestoord aan het "soap"gehalte en de veelvuldige uitleg.

Ik voelde persoonlijke haat opkomen tegen de personage William. Voor mij weergeeft dit de klasse van de auteur.

*5

avatar van LimeLou
5,0
Vaak hoor ik mensen over dit boek zeggen dat het als een middeleeuwse soap is geschreven. Op zich begrijpelijk, want de 12e-eeuwse karakters gedragen zich in 'Pillars of the Earth' (en denken) behoorlijk vanuit een 20e-eeuws perspectief. Historische (in)correctheid is echter voor mij niet een groot punt, mits er geen grove fouten worden gemaakt door de auteur op het gebied van het (alledaagse) materiële leven of dat er anachronismen in voorkomen.

avatar van Jasper
3,5
Ik ben dit boek gaan lezen omdat het zo ontzettend hoog staat in de toplijst (nr. 23 as we speak). Maar of dat nu terecht is, dat hangt volledig af van de wijze waarop je dit beoordeelt.

Is het een spannend, vlot geschreven historische thriller? Ja.

Is het een doorwrocht historisch epos a la De naam van de roos? Zeker niet.

Waarom niet? Het boek is mooi gesitueerd in de twaalfde-eeuwse burgeroorlog (The Anarchy) die Engeland parten speelde. Op de achtergrond speelt de tragedie van The White Ship en wordt en passant de overgang van de Romaanse naar de Gothische stijl beschreven. Best knap. Dat klopt, maar het verhaal an sich, met Aliena, Tom, Jack en de hele santenkraam, is feitelijk niet meer dan een soap. En nog een knap vervelende ook: met een wulpse, door iedereen maar wat graag te veroveren, jongedame (Aliena); een in de bossen opgegroeid genie (Jack); én vooral Slechteriken die ook écht pure Slechteriken zijn: Waleran en William. Geen grijstinten in dit boek, alleen platte personages.

Maar goed, het is dan wel weer uren leesplezier met zijn 1100 bladzijden.

avatar van Lalage
4,5
Jasper schreef:
Is het een doorwrocht historisch epos a la De naam van de roos? Zeker niet.

Het verschil is dat 'De naam van de roos' niet om door te komen is

avatar van Jasper
3,5
Een goed boek lezen is soms ontspanning, maar vaker sport.

avatar van HornyWolf
3,5
Ken Follet schrijft leuk en het boek leest makkelijk weg. Het verhaal en de personages zijn echter nogal oppervlakkig. Er gebeurt wel veel maar geen van deze gebeurtenissen of de betrokken personen krijgen diepgang. Personages zijn nogal zwart/wit; ze zijn (en doen) goed of slecht. Dit maakt het boek wat simpel en voorspelbaar.

avatar van Donkerwoud
Voor 't eerst in mijn leven speel ik een videogame-adaptatie van een boek dat ik nog nooit heb gelezen. Ik heb momenteel erg veel plezier aan 'Ken Follet's: The Pillars of Earth' (2017). Geen gepolijste A-game, maar ondanks de minimale graphics voelt het als een groots en meeslepend epos. Meerdere malen een traantje weggepinkt.

avatar van H€yoka
5,0
Prachtig.
Zou dit ene woord volstaan om dit werk te beschrijven? Natuurlijk niet.

Ik kan me aansluiten bij de bovenstaande meningen dat het qua schrijfstijl geen grootste indruk nalaat, maar verdorie: wat een verhaal. Epos is een meer passend woord. Het gebruik van begrijpelijke, eender eenvoudige taal lijkt me in deze dan ook een pluspunt. Vergeet immers niet dat ook dit toedraagt tot de Middeleeuwse sfeer die dit boek als het ware uitademt.

Ik schrijf het al bij eerdere boeken: ik ben een liefhebber van verhalen. Schrijfstijl is daaraan ondergeschikt. Pilaren vd Aarde bleef de hele leestijd boeiend, nooit echt spannend maar altijd interessant. Bovendien is de gehanteerde stijl nog steeds degelijk. Het is geen karamellenversje.
Een werk van 1000+ pagina's die dit brengt, heeft absoluut zijn plaats in mijn boekentoplijst.

5*

avatar van mjk87
3,0
Dik boek, zware thema's zoals uit de plot blijkt en dan verwacht ik zware literatuur. Ooit 15 jaar terug enkele bladzijden gelezen waarbij me nog bijstond dat hoofdpersoon Tom een plak van zijn ui afsneed. Dat heeft me altijd geïntrigeerd, maar het boek had ik (mede vanwege verwachtingen) uiteindelijk weer bij de bieb ingeleverd. Nu ik echter toch wel de Top 250 zo'n beetje probeer door te struinen dan toch maar dit werk weer geleend. Echter, dit was helemaal niet zwaar. Eerder een soort van historische thriller. Hierboven is al gezegd dat je Literatuur en literatuur hebt en ik snap die opmerking wel.

Dit boek is dan eerder lectuur dan Literatuur met de grote L. Een pageturner, veel intrige en veel plot, maar op dramatisch vlak erg soapachtig en qua beschrijven van personages soms heel erg simplistisch. Enkele figuren zijn enorm zwart-wit (Alfred, William) of oppervlakkig en anderen worden eigenlijk ook nooit echt diepgravend uitgewerkt. Laat staan inlevend. Voorts ontwikkelt de plot zich wel steeds maar dat lijken eerder noodgrepen om het boek maar vaart te geven, leuk te houden en spannend te maken. Maar echt spannend wordt het nergens en sommige stukken (zoals het laatste deel) worden nogal afgeraffeld. Hoewel ik me niet echt heb verveeld in 1.000 pagina's zaten er genoeg stukken in die sleepten, om daarna gevolgd te worden door een nieuwe ontwikkeling die wel weer even werkte (zeker dat uitstapje naar Spanje). Maar al met al een boek dat 1.000 pagina's dik is maar me niet echt wist te ontroeren en waar alle personages aan het eind me onverschillig lieten.

Maar een aantal dingen werken nog wel zeker. De cirkel is in het laatste hoofdstuk weer mooi rond (met de ophanging) en qua sfeer werkt dit boek wel. ik waande me op momenten echt in Kingsbridge en die periode wordt mooi tot leven gewekt. Ik kreeg ook zin in wittebrood met wijn en gedroogd vlees. Op dat soort punten scoort Follett echt wel punten, net als de fascinatie voor bouwen door de personages. In ieder geval zit er genoeg moois in het boek.

Goed, wel weer een boek uit de Top 250 gehad maar ik zie dat Follett nog zo'n dikke pil hoog in de lijst heeft staan. Niet direct waar ik nu al naar uitkijk. Misschien over 15 jaar. 3,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:21 uur

geplaatst: vandaag om 15:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.