menu

The Pillars of the Earth - Ken Follett (1989)

Alternatieve titels: De Kathedraal | Pilaren van de Aarde | Kingsbridge #1

mijn stem
4,27 (105)
105 stemmen

Engels
Historisch

973 pagina's
Eerste druk: Macmillan, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Engeland in de twaalfde eeuw: honger, godsdiensttwisten en de strijd om de troon zijn aan de orde van de dag. Wanneer meesterbouwer Tom met zijn hongerende gezin aanklopt bij abt Philip van het klooster van Kingsbridge, beschouwt deze dit als een teken van God. Philip en Tom koesteren dezelfde droom: de bouw van een kathedraal van eeuwige schoonheid. De verwezenlijking van hun droom zal veertig jaar vergen, doordat de bouw voortdurend stagneert. Bovendien hebben een ambitieuze bisschop en een gewetenloze edelman een pact gesloten om Philip ten val te brengen. Maar diens idealisme is even onuitroeibaar als de afgunst van de bisschop, en steen voor steen verrijst een bouwwerk dat de eeuwen zal trotseren.

zoeken in:
3,5
Het verschil tussen Literatuur en literatuur bestaat blijkbaar toch wel. De afgelopen tijd heb ik nogal wat extreem mooie boeken mogen lezen. Vooral mooi in taalgebruik en woordkeuze. En dan lees je The Pillars of the Earth en merk je dat dit een boek is wat wel spannend is, maar niet mooi. Althans, niet zo mooi als andere boeken.

Het boek moet het voornamelijk hebben van de ontwikkelingen rondom de kathedraal, maar deze ontwikkelingen voltrekken zich in een nogal soapy/cliffhanger-achtig patroon. Er is telkens iets waardoor het ernaar uitziet dat de bouw zal stoppen, maar gelukkig gebeurt er iets waardoor het toch allemaal weer doorgang kan vinden. Leuk voor een keer of misschien twee keer, maar niet voor bijna 1100 pagina's.

Daarnaast stoorde de schrijfstijl van Follet mij. Hij laat niet zien hoe de personages zich voelen, maar vertelt het. Daarnaast doet hij alsof de lezer vreselijk dom is en gaat alles, maar dan ook alles uitleggen. Als ik wil weten hoe een ophaalbrug werkt, dan pak ik er wel een geschiedenisboek bij. In een roman hoef ik dat niet uitgelegd te krijgen. Ten slotte doet hij ook aan onnodige herhalingen, alsof de lezer niet kan onthouden wat er 100 pagina's eerder is gebeurd.

Naast deze min of meer negatieve punten is er ook meer dan genoeg positiefs te vinden in het boek. Allereerst bleef ik geinteresseerd, wat toch best knap is voor een boek van ruim 1000 pagina's. Het was een echte pageturner. Daarnaast was het ook een interessant kijkje in een periode van de Engelse geschiedenis, waar ik niet zo veel van wist.

al met al 3,25 *, met een afronding naar boven, omdat het over Engeland gaat .

avatar van liv2
3,0
Wel ik heb verder gelezen en het moet gezegd, het is een onderhoudend boek. Vooral de sfeer zat goed. De inkijk in het Middeleeuwse leven, de opbouw van een kathedraal met de beperkte middelen, het klasseverschil: allemaal goed.
Maar... de uitwerking van de personages, de schrijfstijl, de spanningsopbouw van het verhaal: ronduit matig.
Wel een aanzet voor mij om eens wat meer historische romans te lezen want de sfeer die daar van uit gaat spreekt me toch wel aan.

avatar van Yggdrasill
5,0
Absolute top! Nog niet zo lang geleden gelezen en elke dag verlangde ik weer om in het boek te lezen.
Normaal gesproken heb ik niks met boeken die zich afspelen in de middeleeuwen en dat is alweer een compliment aan de schrijver die deze tijd alsware voor de lezer doet herleven. De schrijver heeft zich ongetwijfeld zeer goed in de betreffende tijd verdiept en ook dingen als bouwkunde, gebruiken etc. worden heel goed weergegeven.
Ook de personages zijn uitstekend. Kritiek die ik op dit boek en het vervolg Brug naar de hemel las was dat het een soapachtig verhaal is. Daar had ik zelf nog niet eens bij stil gestaan maar vind deze boeken toch wel vele malen het soapgehalte ontstijgen.

5,0
Wat een verschrikkelijk mooi boek om te lezen. Het is lang geleden dat ik op deze manier werd aangetrokken tot een boek. Dit komt door het feit dat de Middeleeuwen mij enorm fascineert maar vooral doordat dit boek je meevoert naar deze tijd. De armoede, ellende, normen en waarden en het verschil tussen rijk en arm wordt erg goed beschreven en zorgt ervoor dat de lezer zich gaat inleven. Ik heb mijn persoonlijk niet gestoord aan het "soap"gehalte en de veelvuldige uitleg.

Ik voelde persoonlijke haat opkomen tegen de personage William. Voor mij weergeeft dit de klasse van de auteur.

*5

Gast
geplaatst: vandaag om 17:25 uur

geplaatst: vandaag om 17:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.