menu

The Cockroach - Ian McEwan (2019)

Alternatieve titel: De Kakkerlak

mijn stem
3,20 (5)
5 stemmen

Engels
Politiek

100 pagina's
Eerste druk: Vintage, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Jim Sams is een metamorfose ondergaan. In zijn vorige leven werd hij genegeerd of verafschuwd, maar in zijn nieuwe hoedanigheid is hij één van de machtigste mensen in Engeland. Het is zijn missie om het wil van het volk uit te dragen. Niets mag daarbij in zijn weg staan: niet de oppositie, noch de dissidenten binnen zijn eigen partij. En zelfs niet de regels van de parlementaire democratie.

zoeken in:

Ted Kerkjes
Lijkt me een overduidelijke verwijzing, inderdaad. Niet zo raar, toch? Het is in het verleden al veel vaker gedaan


avatar van Wickerman
3,5
Grappige vertelling over hoe een kakkerlak en zijn maten de Britse regering overneemt om een controversieel voorstel door te voeren. Het boekje leest vlot weg, maar mist wat diepgang. Leuk voor tussendoor!

Raspoetin, lijkt me logisch dat hiermee de Brexiteers worden bedoeld. Op Facebook las ik laatst een bericht van McEwan waar hij zijn bewondering uitspreekt over Angela Merkel en de vloer aanveegt met de leugenaars die het Verenigd Koninkrijk vernielen. Boris Johnson die het loopje van Churchill imiteert, net als deze grote Engelsman (figuurlijk gesproken) met de handen op de rug rondloopt ; een belachelijk figuur. Heb het boek nog niet gelezen, maar het lijkt me duidelijk wie met de grootste kakkerlak wordt bedoeld.

avatar van mjk87
2,5
Het idee is wel geinig maar echt overtuigen doet het boekje niet. De hele gimmick van die kakkerlak komt helemaal niet naar voren, behalve de eerste en laatste paar bladzijden en is daardoor ietwat flauw maar ook simpelweg matig verwerkt. Verder begint dit nog wel aardig, maar verzandt het boekje al snel in saaiere passages en gedoe om niks. Allicht ziet een volger van de Britse politiek er nog meer in, maar voor mij wat er te weinig in. 2,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:45 uur

geplaatst: vandaag om 12:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.