menu

The Testaments - Margaret Atwood (2019)

Alternatieve titel: De Testamenten

mijn stem
3,73 (15)
15 stemmen

Engels
Toekomst / Sociaal

432 pagina's
Eerste druk: McClelland & Stewart, Toronto (Canada)

In ‘De testamenten’ leren we dat Vanfred, die eigenlijk June heet, er vijftien jaar na het einde van 'Het Verhaal van de Dienstmaagd' er in is geslaagd via een sluiproute naar Canada te vluchten, mét haar baby. Verder speelt ze geen grote rol in het verhaal dat wordt verteld door drie andere vrouwen. De jonge Agnes Jemima groeit op in Gilead en leert dat vrouwen te dom zijn om te leren lezen. Ze zijn alleen goed om net na de eerste menstruatie uitgehuwelijkt te worden. Daisy is een puber in het vrije, progressieve buurland Canada en fel gekant tegen Gilead. Tante Lydia is één van de zeldzame vrouwen in Gilead die macht hebben. In een vorig leven was ze familierechter en een gewiekste carrièrevrouw, nu regelt ze de ‘vrouwenzaken’. Zij wijst dienstmaagden toe aan bevelhebbers en beheert alle familiale archieven om inteelt te voorkomen. Gaandeweg wordt duidelijk dat deze drie levens nauw met elkaar verbonden zijn...

zoeken in:
avatar van eRCee
Geen June? Laat maar dan!

avatar van Lalage
eRCee schreef:
Geen June? Laat maar dan!

Wie is June? Die kan ik me niet herinneren uit The handmaid's tale.

avatar van donnie darko
2,5
Lalage schreef:
(quote)

Wie is June? Die kan ik me niet herinneren uit The handmaid's tale.


eerste zin van synopsis

avatar van Lalage
donnie darko schreef:
(quote)


eerste zin van synopsis

Gevonden: in de tv-serie heet ze June, maar in het boek wordt ze alleen Offred genoemd. Ik heb het boek gelezen, maar niet de serie gezien.

avatar van eRCee
Dan val ik door de mand, want ik heb dus alleen de serie gezien. Maar beschrijft het boek niet het leven van Offred voor Gilead?

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Tijd wondt alle helen

schrijft de Holograaf van Ardua Hall en geduld is een schone zaak. Mij komt de wrake toe.
In Ardua Hall wonen de Tantes, met aan het hoofd Tante Lydia.
Na The Handmaid's Tale - Margaret Atwood (1985) waarin o.m. het leven van Offred wordt verteld, ofwel June in de televisieserie, was ik erg in mijn nopjes met Margaret Atwoods bekroonde vervolg 'De Testamenten'.
Een spannend vervolg welteverstaan en niets min of meer open eind: met het vervolg kwam MA tegemoet aan lezers die haar bleven vragen wat er na het einde van 'Het verhaal van de dienstmaagd' gebeurde.
'De testamenten' geven antwoord op de meest gestelde vragen waarbij ik het niet geheel eens ben de plot. Vanfred (Offred) komt weliswaar niet veelvuldig voor in de tekst, ze is indirect via haar twee dochters wel degelijk in het verhaal aanwezig. Pas tegen het einde van deze roman is helemaal duidelijk wat er met haar gebeurd is. Dus ….

4*

avatar van eRCee
psyche schreef:
Tijd wondt alle helen

TIA'tje?

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
eRCee schreef:

TIA'tje?

Nee hoor, boek even lezen

avatar van Pecore
Hoe zou dat er in het Engels staan? In ieder geval leuk vertaald.

avatar van handsome_devil
3,0
Ik schreef in mijn stukje over The Handmaid's Tale dat ik ontzettend benieuwd was hoe het verder zou gaan met Offred. Nou, had ik even verkeerde verwachtingen voor dit boek haha. Offred (of June) is bijna volledig afwezig in dit boek. We volgen in plaats daarvan drie andere personen, twee in Gilead en een buiten Gilead. Ik vond de verdere uitwerking van de samenleving wel weer goed gedaan en vooral de verhaallijnen van het meisje en tante Lydia vond ik tof.

Wat ik minder vond was het derde personage, dat voor mij, zeker in het tweede deel nogal een karikatuur van een pubermeisje was en erg ongeloofwaardig voor de situatie waar zij in terechtkomt. Daarnaast voert Atwood een aantal kunstgrepen uit die zo afgekeken zijn uit de eerste de beste middelmatige thriller. Vast om de spanning op te voeren, maar het deed me vrij weinig en de 'twists' zag je al van mijlenver aankomen. Dan vond ik de voorganger vele malen spannender.

Best een geslaagd vervolg, maar ik vond The Handmaid's Tale een stuk intenser. Kreeg meerdere keren het gevoel dat Atwood net wat te veel wilde met dit vervolg. Less is more, zo blijkt maar weer eens.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:28 uur

geplaatst: vandaag om 12:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.