menu

Le Bal des Folles - Victoria Mas (2019)

Alternatieve titel: Het Bal der Gekken

mijn stem
geen stemmen

Frans
Sociaal / Historisch

250 pagina's
Eerste druk: Albin Michel, Parijs (Frankrijk)

Deze historische roman en tevens het debuut van Victoria Mas, geeft een beeld van bepaalde groepen vrouwen in de negentiende eeuw. Elk jaar halverwege de vastentijd speelt zich een heel vreemd ‘Bal des Folles’ (‘Bal der Dwazen’) af. Gedurende de tijd van één avond geeft bekend Parijs, waaronder: politici, schrijvers en kunstenaars, zich over aan de muziek van wals en polka in het gezelschap van vrouwen, die zich vermomd hebben als colombines, zigeuners, Zoeaven of andere musketiers. Zij zijn verdeeld over twee zalen: aan één kant de idioten en epileptica; aan de andere kant de hysterici, gekken en maniakken. Dit bal is eigenlijk één van de nieuwste experimenten van de Franse arts Jean-Martin Charcot, die van de patiëntes van het Salpêtrière-hospitaal graag vrouwen net als alle anderen zou willen maken, maar zijn hospitaal met ijzeren hand leidt. Op normale dagen vervelen patiëntes zoals Louise zich dood, terwijl de hoofdzuster Geneviève haar troepen ernstig en met strakke hand leidt. Louise wacht iedere week het moment af, totdat ze als proefpersoon door de autoritaire Charcot wordt opgeroepen. De komst van de rebellerende Eugénie, die niet paste in het keurslijf dat haar vader uit een gegoed milieu haar wenste op te dringen en enkel op die grond door haar familie is afgevoerd naar het hospitaal, verstoort de dagelijkse gang van zaken echter.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Inmiddels is er sinds 6 mei 2021 een Nederlandse vertaling van dit boek beschikbaar.

Op 14 november 2019 won dit boek 'Le prix Renaudot des lycéens 2019'. Die prijs is sinds 1992 ingesteld. Voor 2019 maakten 400 middelbare scholieren verdeeld over 13 instellingen in Frankrijk en België hun keuze uit zes romans.

Informatie over de Renaudot-prijzen:
Prix Renaudot - Wikipedia - nl.wikipedia.org (Nederlands; maar niet volledig bijgewerkt);
Prix Renaudot — Wikipédia - fr.wikipedia.org (Frans; uitgebreidere informatie).

avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Volgens de Nederlandse uitgever Spectrum is het volgende citaat uit Le Figaro afkomstig:
'Dankzij haar prachtige schrijfstijl begeven we ons moeiteloos in het Parijs van de belle époque en laat Mas ons zien hoe een familiedrama, een trauma of zelfs een vrijzinnige gedachtegang ervoor kon zorgen dat vrouwen levenslang opgesloten werden.'

Hetzelfde schokkende lot dat bijvoorbeeld ook Camille Claudel heeft getroffen.
Wat mij betreft goed om ook nu nog serieus nijdig over te worden...

Gast
geplaatst: vandaag om 23:42 uur

geplaatst: vandaag om 23:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.