menu

Sneeuw - J. Bernlef (1973)

mijn stem
3,50 (17)
17 stemmen

Nederlands
Psychologisch

102 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

Op een eiland voor de westkust van Zweden verliest een man zijn vrouw door een auto-ongeluk. Hij probeert het ongeluk te reconstrueren, maar zijn herinneringen vertonen een grote donkere vlek. Deze vlek lijkt steeds groter te worden naarmate zijn ernstige verwondingen herstellen. In hun peilloze verdriet komen de man en zijn dochter nader tot elkaar en betreden verboden gebied.

zoeken in:
avatar van -JB-
3,0
Sneeuw van Bernlef is net 100 pagina's lang en deze 100 pagina's blijken te kort om de vele complicaties uit dit boek, verlies van een naaste, affaires, incest, suicide, goed uit te werken. Bernlef mist in dit boek de rust om de gebeurtenissen uitgebreid te beschrijven en de impact op de hoofdpersoon te beschrijven.
Hij weet een mooie beschrijving neer te zetten van de hoofdpersoon tijdens het verwerken van het verlies van zijn vrouw. De leegte die hij voelt wordt mooi weerspiegeld in de beschrijvingen van het landschap en de berperkingen tijdens zijn herstelproces. Maar de overige gebeurtenissen in het boek blijven zwaar onderbelicht.
3*

avatar van Mors Ontologica
4,0
Vond ik niet, perfect genoeg uitgebreid om het, imo, werkelijke onderwerp van het boek (alcohol) genoeg backstory te geven.
Verder idd mooie beschrijvingen (de banaliteit van alles...) en goede sfeer, die zelfs het ietwat geforceerde einde, geloofwaardig maken.

Vond dit een pracht boek -> 4*

avatar van Agaath95
2,0
Dit boek heb ik samen met Meeuwen (ook van Bernlef) ooit gekozen om voor mijn boekenlijst te lezen. Ik weet nog wel dat er nogal wat 'bedachte' symboliek in zat. En wat een steriele schrijfstijl er werd gehanteerd.

Nee, ik kan niet zeggen dat een fan van die man ben.

avatar van -JB-
3,0
Mors Ontologica schreef:
Vond ik niet, perfect genoeg uitgebreid om het, imo, werkelijke onderwerp van het boek (alcohol) genoeg backstory te geven.

Volgens mij is het werkelijke onderwerp van het boek het verwerken van het verlies van zijn vrouw, de door jou genoemde alcohol is een van de reacties op dit onderwerp, maar er zijn meer reacties -ik noem seks met dochter, eenzaamheid, affaire met verpleegster en uiteindelijk zelfmoord-. Het hoofdtheme lijkt me dus rouwverwerking, eventueel schuld, maar zeker niet alcohol.

avatar van Mors Ontologica
4,0
In mijn beleving was het helemaal geen reactie op het verlies, maar de oorzaak ervan en daarmee in mijn opinie het "werkelijke" thema. De zoektocht van de hoofdpersoon, naar het waarom van het ongeluk, lijkt een diepgravende tocht, maar is in werkelijkheid het droge gegeven van gewoon teveel gedronken achter het stuur. Met deze eindzin (de politieagent die dit keer alcohol opschrijft ipv onbekend) veranderd het van een gevoelig persoonlijk drama in een nutteloze zoektocht naar iets wat er helemaal niet meer toe doet. Hij was zelf verantwoordelijk voor de dood van zijn vrouw en de oh zo normale en geaccepteerde alcohol de grootste medeplichtige. Ook wordt heel duidelijk dat het de alcohol is die hem en zijn dochter zo ver laten gaan. Door deze dingen zie ik het verlies en de verwerking etc. als zij-thema's, ze zijn allemaal het resultaat van overmatig alcohol gebruik, waarvan de hoofdpersoon zich pas op het einde bewust wordt (en daarom zelfmoord pleegt). Daarom zie ik het boek als een groote aantijging tegen de drank.

avatar van -JB-
3,0
Ik denk dat je door het boek alleen als aantijging tegen de drank te zien, veel aspecten uit het boek tekort doet. Ik herken inderdaad wat je zegt, maar juist daarom zou ik eerder zeggen dat het gaat om het verwerken van schuld en verlies.
De beschrijvingen van juist die eenzaamheid en later ook schuldgevoel zijn te uitgebreid om ze af te doen als zij-thema's.
Grappig om te zien hoe iedereen wat anders kan vinden in hetzelfde boek.

Maar misschien geeft deze hele discussie precies aan wat ik bij mijn eerste reactie al schreef. Er zijn teveel thema's kort aangeroerd om vervolgens nauwelijks uitgewerkt te worden. En daar ligt precies de zwakte van het werk!

avatar van DvonGeem
3,5
Mooie vroege novelle van Bernlef

avatar van Mors Ontologica
4,0
@-JB-: Zo kan je het ook bekijken, ik deed ze af als zij-thema's omdat ze inderdaad te weinig aan bod komen en niet genoeg uitgediept zijn.
Daarom bleef voor mij een boek over wat eigenlijk één thema behandeld. Dan vind ik het wel leuk gevonden en ook kracht bijzettend om het zo te vertellen dat je als lezer (net als de hoofdpersoon) eerst ook denkt inzicht te krijgen in diepere zaken, maar uiteindelijk gedesillusioneerd achterblijft.

Ik geef je compleet gelijk dat het boek idd veel zware thema's aankaart, zonder echte uitwerking, maar voor mij is die zwakte juist de kracht van het boek uiteindelijk. Als ik het daar los van bekijk, puur als verhaal over verlies en schuld (wat het boek eigenlijk tot het einde idd suggereert te zijn), zou ik denk ik ook wel een puntje lager uitkomen, daar gaat het idd niet diep genoeg voor.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:09 uur

geplaatst: vandaag om 08:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.