menu

Der Grüne Heinrich - Gottfried Keller (1855)

Alternatieve titel: Groene Heinrich

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Duits
Psychologisch

996 pagina's
Eerste druk: Friedrich Vieweg und Sohn, Brunswijk (Duitsland)

Heinrich Lee verruilt Zürich voor München, middelpunt van kunst, cultuur en wetenschap, om landschapsschilder te worden. Als lectuur neemt hij een zelfgeschreven Jeugdgeschiedenis mee. De lezer leest met hem mee en beleeft zo wat er aan de reis voorafging. ‘Groene’ Heinrich, zo genoemd vanwege de kleur van zijn kleding en de onschuld van zijn geest, teert wreed-naïef op het geld van zijn moeder, die totaal verarmt. Na zeven jaar keert hij, berooid en dakloos, terug naar huis, en stelt verbijsterd vast dat zijn moeder net tevoren is gestorven. Heinrich heeft het gevoel geen stap te zijn opgeschoten, voelt zich schuldig aan zijn moeders dood, verlaten door vrienden en familie en niet verbonden met de wereld om hem heen. In een tragisch-elegisch einde, bevangen door spijt en melancholie, sterft hij.

zoeken in:
...stilte...
Groene Heinrich is uitgegeven in de Grote Bellettrie Serie:

:https://www.singeluitgeverijen.nl/athenaeum/boek/groene-heinrich/

En nu in de ramsj verkrijgbaar:

Scheltema | Groene Heinrich, Gottfried Keller

Een aanzienlijk prijsverschil!

Mijn interesse voor dit boek werd gewekt door wat W.G. Sebald er over schrijft in Logies in een landhuis... en vooral ook omdat het het levensverhaal van een schilder is.

En waar anders dan in De Groene Amsterdammer is een interessant artikel te lezen over het werk:
Een nuttig, werkend lid van de samenleving – De Groene Amsterdammer

Logies in een landhuis is een van de mooiste boeken van W.G. Sebald, die in deze essaybundel zodanig schrijft over andere schrijvers dat het haast niet anders kan of hij zegt meer over zichzelf. Op de cover van zowel de Duitse als de Nederlandstalige editie staat een schilderij van de Zwitser Gottfried Keller (1819-1890), die vooral als auteur bekend werd.

‘In geen enkel literair werk van de negentiende eeuw’, aldus Sebald, ‘komen de ontwikkelingslijnen die ons leven tot op de huidige dag bepalen zo duidelijk aan het licht als in dat van Gottfried Keller. Toen hij met schrijven begon had alles nog anders kunnen gaan dan het vervolgens in werkelijkheid ging.’ Sebald ziet Keller als een visionair die de twintigste eeuw voorspelde maar er ook voor waarschuwde: ‘Het is de niet geringe verdienste van Keller dat hij zo vroeg de vaak onherstelbare schade onderkende die de uitbreiding van het kapitaal onvermijdelijk toebrengt aan de natuur, aan de maatschappij en aan het gevoelsleven van de mensen.’


Het lijkt erop dat ik daarmee een "Leesproject" in huis gehaald heb...

Gast
geplaatst: vandaag om 10:52 uur

geplaatst: vandaag om 10:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.