menu

De Meeste Mensen Deugen: Een Nieuwe Geschiedenis van de Mens - Rutger Bregman (2019)

mijn stem
3,70 (45)
45 stemmen

Nederlands
Ideeƫnliteratuur

528 pagina's
Eerste druk: De Correspondent, Amsterdam (Nederland)

De mens is een beest, zeiden de koningen. Een zondaar, zeiden de priesters. Een egoïst, zeiden de boekhouders. Al eeuwen is de westerse cultuur doordrongen van het geloof in de verdorvenheid van de mens. Maar wat als we het al die tijd mis hadden? In dit boek verweeft Rutger Bregman de jongste inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie. Hij neemt ons mee op een reis door de geschiedenis en geeft nieuwe antwoorden op oude vragen. Waarom veroverde juist onze soort de aarde? Hoe verklaren we onze grootste misdaden? En zijn we diep vanbinnen geneigd tot het kwade of het goede?

zoeken in:
avatar van eRCee
JJ_D schreef:
eRCee, waar wacht je op?

Alle ideeen uit dit boek zijn al eerder in artikelvorm voorbij gekomen op De Correspondent en dat heb ik trouw gelezen. En ik stem sowieso niet op non-fictie. Maar ik deel je enthousiasme.

avatar van JJ_D
4,0
Pecore schreef:
Hebben we hier te maken met een apostel van de verlosser Rutger Bregman?

(quote)

Een theorie baseren op onderzoek is het fundament van de wetenschap, niets nieuws dus. Het leuke aan sociale wetenschap is dat dat geen exacte wetenschap is en vooral heel veel natte-vinger-werk. En dus lang niet onomstreden. Dat bij een boek waar heel gewichtig over gedaan wordt, wat kritische kanttekeningen geplaatst worden, is best gezond.

Evident.

Mijn kritiek ging trouwens meer over de grabbelton met citaten en anekdotes waaruit Bregman een greep doet om zijn stellingname kracht bij te zetten.

Daarvoor moet je het onderzoeksveld goed kennen, lijkt me. Ik ben niet bevoegd me er over uit te spreken, maar op mij komen de bronnen alleszins betrouwbaar over, kortom voor mij kunnen ze wel degelijk doorgaan voor referenties binnen het vakgebied. Maar nogmaals, ik heb niet de juiste geloofsbrieven om dit hard te kunnen maken.

(quote)

Zou Bregman het eens zijn met die conclusie?

Hij zou het zorgvuldiger geformuleerd hebben (meer nadruk op lijkt), en tegenover "natuurlijke reflex" misschien "onnatuurlijke, door de media geïnduceerde conditionering" geplaatst hebben. Zoiets?

avatar van Dr.Strangelove
2020 ruim 11.000.000 mensen omgekomen van de honger.
Geld wereldwijd besteed aan defensie tot nu toe in 2021 ruim 15 miljard (dus in 4 dagen)
Ik voel echt zo'n intense kwaadheid als ik dit soort cijfers lees.

avatar van Pecore
3,0
JJ_D schreef:
Daarvoor moet je het onderzoeksveld goed kennen, lijkt me.

Dat valt wel mee. Ik heb weliswaar sociologie gestudeerd, maar dat waren niet mijn scherpste jaren en sindsdien heb ik er niks meer mee gedaan. Ik kan me trouwens nog colleges uit het propedeusejaar herinneren waarin een paar van die gezaghebbende onderzoeken - die naar nu blijkt doorgestoken kaart zijn - werden behandeld. Je kunt je dus afvragen wat zo'n opleiding precies waard is.

Het is alweer een tijdje geleden dat ik het boek las, maar ik kan me herinneren dat iemand als Van Reybrouck (geen kwaad woord over hem, ik lees hem graag) door Bregman werd geciteerd. Niet bepaald een autoriteit binnen de sociale wetenschap (en dat pretendeert hij ook niet te zijn). En zo waren er nog wel meer. Met een beetje creativiteit kan Bregman op die manier ook een boek schrijven waarin hij het tegengestelde beweert, dat de meeste mensen niet deugen. Daarvoor hoeft hij niet eens zoveel te putten uit niet-wetenschappelijke bronnen.

Hij zou het zorgvuldiger geformuleerd hebben (meer nadruk op lijkt), en tegenover "natuurlijke reflex" misschien "onnatuurlijke, door de media geïnduceerde conditionering" geplaatst hebben. Zoiets?

Ha, daar manoeuvreer je je best behendig uit. En daarmee vat je misschien wel een deel van de kritiek, namelijk dat Bregman zich iets te vaak in bochten moet wringen, dat hij creativiteit en behendigheid moet betrachten om zijn stelling te staven. Dat past niet helemaal bij de pseudo-wetenschappelijke insteek van het boek.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:52 uur

geplaatst: vandaag om 00:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.