menu

De Meeste Mensen Deugen: Een Nieuwe Geschiedenis van de Mens - Rutger Bregman (2019)

mijn stem
3,62 (91)
91 stemmen

Nederlands
Ideeƫnliteratuur

528 pagina's
Eerste druk: De Correspondent, Amsterdam (Nederland)

De mens is een beest, zeiden de koningen. Een zondaar, zeiden de priesters. Een egoïst, zeiden de boekhouders. Al eeuwen is de westerse cultuur doordrongen van het geloof in de verdorvenheid van de mens. Maar wat als we het al die tijd mis hadden? In dit boek verweeft Rutger Bregman de jongste inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie. Hij neemt ons mee op een reis door de geschiedenis en geeft nieuwe antwoorden op oude vragen. Waarom veroverde juist onze soort de aarde? Hoe verklaren we onze grootste misdaden? En zijn we diep vanbinnen geneigd tot het kwade of het goede?

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
Bobbejaantje Misschien wel.
Het is inderdaad dat ik het boek na dat Titanic voorbeeld wel erg vluchtig heb doorgenomen, maar het was zeker niet mijn bedoeling het volledige boek af te kraken, ook al lijkt dat nu misschien wel zo. Het ging me echt alleen maar om dat voorbeeld van de Titanic.
Alhoewel, er staan wel meer stellingen in het boek waar ik me totaal niet in kan vinden. Ergens heeft hij het over doemdenken onder klimaatactivisten. Dat hun cynisme zelfs kan leiden tot een nog snellere opwarming van de aarde.
Ik ben zelf van mening dat doemdenken helemaal niet iets slechts hoeft te zijn. Floris Alkemade, een zomergast dit jaar, had het in dat programma nog over dat pessimisme de deur opent naar fatalisme en inertie. Dat zou je dan net zo goed over positivisme kunnen beweren: positivisme leidt tot kritiekloosheid leidt tot totale apathie.
Ik ken in ieder geval genoeg dierenactivisten die ondanks hun sombere wereldbeeld zich toch blijven inzetten voor een betere wereld, paradoxaal genoeg.
Niet dat ik iets tegen optimisme heb overigens, maar men moet niet overdrijven.

avatar van the Cheshire cat
Pleun schreef:
(quote)


Ik begrijp waarom dit boek zo populair is. We krijgen sinds mensenheugenis te horen dat de mens van nature slecht is, misschien een mantra dat we aan het christendom te danken hebben. Dan is het wel verfrissend als een slimme (want hij scoort goed) blije geit als Rutger Bregman met een heel ander verhaal komt.

Ik ook. Mensen willen getroost worden en daarom halen ze dat boek in huis, niet omdat ze van plan waren het te lezen, maar omdat ze willen horen dat ze deugen. Net als bij mensen die hun huis vol zetten met boeddhabeeldjes, maar geen fluit afweten van het boeddhisme.

avatar van Bobbejaantje
4,0
Zelf ben ik het boek beginnen lezen met een flinke dosis scepsis, dus daarmee voldoe ik alvast niet aan de categorie 'mensen die willen getroost worden' the Cheshire cat. Al ben ik misschien een uitzondering . Mij zet het boek verder ook niet aan tot (overdreven) optimisme. Zoals de titel van het boek al aangeeft de meeste mensen deugen. Als je rond je kijkt, blijkt er ook niet veel nodig te zijn om de boel om zeep te helpen. Kijk maar naar Afghanistan. Een legertje van 60.000 geïndoctrineerde taliban, en hop, een land van 38 mio inwoners gaat de schop op, met lijden en vluchtelingenstromen in het vooruitzicht. Zijn die taliban dan de 'mensen die niet deugen'? Dan zou het interessant zijn om naar hun individuele levensgeschiedenis te gaan kijken. Levensloop, trauma, indoctrinatie etc. Het drama dat zich in het Midden-Oosten afspeelt (Syrië, Afghanistan) heeft zeker ook te maken met het intergenerationeel doorgeven van trauma. Een belangrijke voorwaarde om als mens te kunnen 'deugen' en te ontwikkelen is ongetwijfeld het hebben van een veilige haven in de jeugd. De jeugdjaren zijn echt wel cruciaal voor de manier waarop je als mens in de rest van je leven staat of kan staan, is uit (ruim) onderzoek in de traumapsychologie gebleken.

avatar van Abubakari
the Cheshire cat schreef:
(quote)

Ik ook. Mensen willen getroost worden en daarom halen ze dat boek in huis, niet omdat ze van plan waren het te lezen, maar omdat ze willen horen dat ze deugen. Net als bij mensen die hun huis vol zetten met boeddhabeeldjes, maar geen fluit afweten van het boeddhisme.

Misschien is het boek de meeste mensen generaliseren meer wat voor jou.

avatar van the Cheshire cat
Abubakari schreef:
(quote)

Misschien is het boek de meeste mensen generaliseren meer wat voor jou.

De meeste mensen denken dat ze lollig zijn komt volgende week uit. Is wel iets voor jou denk haha...

Nee, maar effe zonder dollen, ik heb verder niets tegen Bregman of dit boek, hij heeft ook wel standpunten waar ik het mee eens ben. Het basisinkomen bijv., weet niet of dat ook in dit boek aan de orde komt?
Ik heb gewoon iets tegen die rare titel. Waarom niet: Alle mensen zijn van nature goed? Dat zou pas gewaagd zijn.
En als het echt zo is dat de meeste mensen deugen, dan heb je daar in feite niets aan, want er zal een altijd een percentage overblijven dat niet deugt en tot in lengte van dagen de boel weet te ontwrichten.

Bilal030
Leerzaam en hoopgevend boek. Ontzettend veel interessante kennis opgedaan hiermee. Het leest ook nog eens heerlijk weg. Vind het jammer dat ik het uit heb.


avatar van WildeOscar
WildeOscar (moderator)
'De Snijtafel', een populaire videoserie op YouTube van Kasper C. Jansen waarin allerlei zaken uit de hedendaagse populaire cultuur worden ontleed en bekritiseerd, besteedt deze maand, die omgedoopt is tot de 'Rutger Bregmaand', in zo'n elf afleveringen zeer veel aandacht aan dit werk; in elke aflevering een der hoofdstukken, zo ongeveer. Er is dan ook een hoop te bespreken! Zie de volgende afspeellijst:
Voordat je verdergaat naar YouTube

In een afleveringen van 'De Balie' heeft Rutger Bregman repliek geleverd:
https://www.youtube.com/watch?v=Q00_seaKXRA&ab_channel=DeBalie
Deze repliek wordt door 'De Snijtafel' dan ook weer besproken in voornoemde afspeellijst!

avatar van H€yoka
Ken je ze? Het soort boeken dat ooit zo veel stof deed opwaaien dat je ze maar niet te pakken kreeg in de bib? Gereserveerd tot in het oneindige, ook in andere bibliotheken. Je denkt: nou ja, ik wacht wel even. En van uitstel komt afstel.
Jaren later struin je dan door de rekken, op zoek naar iets anders (in dit geval: een boek over varkens godbetert) en daar staat ie. Het stof is inmiddels neergedaald en heeft zich bovenop het boek verzameld. Je aarzelt even: 'dat was toch...' en je denkt: wat ligt die hier nou achteraan de bib te doen? En toch is het dat boek, het boek dat je toendertijd wou lezen en nu met een 'vooruit dan maar' uit zijn gerekte gevangenis bevrijdt.

Zo'n boek was De meeste mensen deugen voor mij en de verwachtingen waren hooggespannen. Een ander mensbeeld, daar zit ik al lang op te wachten. Aanvankelijk kan de auteur me nog bij de les houden door de tegenstrijdige stellingen van Rousseau en Hobbes te bespreken en van voorbeelden te voorzien. Ik heb me voorgenomen wat meer Rousseau te lezen, dus dat is dan wel fijn.

Maar verderop gaat het werk de mist in. Mensen zijn blijkbaar geïndoctrineerd dat we allemaal slecht zijn. Bregman is niet akkoord en zet gewoon het omgekeerde als stelling neer. Hij haalt de voormalige bewijzen onderuit en plaatst er enkele experimenten met een andere, voor zijn verhaal gunstige uitkomst tegenover.

Mijn stelling wordt echter nooit van tafel geveegd. Lees even mee. Tachtig procent van 'het leven' (de mensen, de tijd, enz) is saai. Dat klinkt pejoratief, je mag het gerust vervangen door gelijktijdig niet goed/niet slecht. Normaal, vervelend zijn andere mogelijkheden, maar uiteindelijk komt het neer op evenwichtig. Geen buitensporige zorgen, geen extravagante vreugdes.

De overige 20 procent is meestal behoorlijk evenwichtig verdeeld tussen 'goed' en 'slecht'. Als jij meer aandacht geeft aan 'het goede' in JOUW leven (in mijn leven kan dat zomaar 'slecht' zijn), zal je de wereld als positief ervaren want 90% van de tijd is 'niet slecht'. Leg je meer gewicht in het andere mandje dan is jouw wereld 90% 'niet leuk'.

Dus deugen de meeste mensen? Ja en nee. Soms wel, soms niet en meestal zitten ze in de neutrale zone. Het leven is vaak saai. Net als dit boek. Helder uitgelegd, dat wel, maar geen wereldschokkende inzichten en een conclusie die mijn bovenstaande theorie nergens bedreigt en eerder bevestigt.

2*

Gast
geplaatst: vandaag om 11:32 uur

geplaatst: vandaag om 11:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.