menu

Flash Boys: A Wall Street Revolt - Michael Lewis (2014)

Alternatieve titel: Flitshandel: Elke Microseconde Is Goud Waard

mijn stem
3,00 (5)
5 stemmen

Engels
Biografie / Waargebeurd

288 pagina's
Eerste druk: W.W. Norton & Company, New York (Verenigde Staten)

In dit boek neemt Michael Lewis een kijkje in de wereld van "High-frequency trading" en zij die hiertegen in opstand kwamen. We zien hoe bedrijven met behulp van bliksemsnelle hardware van het beurssysteem gebruik weten te maken om zo miljoenen van andere beurshandelaren af te snoepen. Brad Katsuyama verzet zich hiertegen en richt een eigen 'eerlijke' beurs op, de IEX.

zoeken in:
avatar van mjk87
3,0
Het boek begint aardig, met een hoofdstuk over de aanleg van een zeer recht aangelegde telefoonkabel. Er is vorig jaar ook een film uitgekomen die zo'n verhaal behandelt: The Hummingbird Project (2018) - MovieMeter.nl. Het zal erop geïnspireerd zijn, allicht zelfs door dit boek.
Maar daarna wordt er nooit meer op teruggekomen, wat eigenlijk veel zegt over dit boek. Het mist wat focus. De eerste delen zijn prima met veel algemene informatie en waar je als lezer mee op ontdekkingsreis gaat met de personen in het boek en het zo ook spannend blijft wat er precies speelt. Geen heel nieuwe manier van vertellen, wel een beproefd recept. Daarna gaat het echter nog een half boek over een nieuwe beurs, die eerlijk zou zijn, maar er is te weinig om daarover te vertellen en het boeiend te houden. Eigenlijk zit er steeds veel herhaling in, het vermaakt niet en je leert niets nieuws meer. 3,0*.

avatar van Slainte_Mhath
3,0
Dat het systeem eerlijker is geworden, technisch gezien tot daar aan toe. Maar het recente voorval, van het door Wallstreetbets gedreven Gamestop vs shorters van o.a. Citadel geeft aan dat het "systeem" helemaal nog niet eerlijk is.

Het populaire Wallstreet Bets (subgroep van Reddit) kwam erachter dat het aandeel flink geshort werd, als tegenaanval tegen de gehate shorters, werd de prijs massaal opgedreven. Dit zou een Short Squeeze opgeleverd kunnen hebben, ware het niet dat op het kritieke punt de meeste brokers restricties hielden op het kopen van deze aandelen. Robin Hood als populairste online broker begon hiermee. Andere brokers volgden het voorbeeld.
De aangegeven reden was een nikszeggende. Druk van bovenaf?

Vervolgens werd het forum geïnfiltreerd door spambots. Velen hielden hun positie. Shorters verkochten onderling hun short posities om de prijs kunstmatig naar beneden te halen en angst te creëren (short ladder attacks). De prijs zakte uiteindelijk finaal in elkaar. Van á 20 naar bijna 500, naar inmiddels weer naar 50 as we speak.
Robin Hood ligt onder vuur en wordt momenteel verhoord door SEC en Finra. Veel rechtzaken lopen.
De squeeze kan nog plaatsvinden, maar dan zullen Hedge Funds er flink in moeten investeren.
Gamestop heeft niks gedaan met het kapitaal dat voor handen lag.

Nog steeds passen de goedkopere brokers (zonder commissie) zomaar regels aan. Laat openen bij veel volatiliteit, bij populaire aandelen ineens geen orders kunnen plaatsen zodat er een grotere spread fee kan worden gepakt. etc.

De eerlijkheid is qua darkpools en flitsseconden wellicht verbeterd, maar Wallstreet zal altijd regels vinden om de markt te manipuleren en zich te verrijken ten koste van de kleine trader/belegger.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:40 uur

geplaatst: vandaag om 08:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.