menu

Met Lichte Tred: De Wereld van de Wandelaar - Ton Lemaire (2019)

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Nederlands
Ideeƫnliteratuur / Autobiografisch

249 pagina's
Eerste druk: Ambo|Anthos, Amsterdam (Nederland)

Ton Lemaire houdt in dit boek een filosofisch pleidooi voor langzaam wandelen, onthaasting en zelfreflectie. Wandelen heeft vanaf de achttiende eeuw een moderne invulling gekregen door onze veranderende verhouding tot natuur en landschap. De behoefte aan wandelen leeft nog steeds en lijkt zelfs toe te nemen, mogelijk ter compensatie van de verdergaande verstedelijking, de heerschappij van het gemotoriseerde verkeer en de vele uren die men zittend voor schermen doorbrengt. Wat is er dan vitaliserender dan een flinke wandeling, liefst door een afwisselend landschap en in een mooi natuurgebied? Aan de hand van het werk van filosofen, kunstenaars en schrijvers bezingt de auteur de lof van het lopen, maar zijn boek is tevens een kritisch commentaar op de samenleving. ‘Met lichte tred’ is de neerslag van Lemaires levenslange passie voor de wereld van het wandelen en voor de wandelaar en zijn lichte voetafdruk op de aarde.

zoeken in:
avatar van ...stilte...
4,0
Dit is het tweede boek van Ton Lemaire na Wandelenderwijs met het wandelen als onderwerp.
Hij heeft het ditmaal heel anders gedaan, het is geschreven met een ritme in de tekst die lijkt op het wandelen zelf en een rustig aanschouwen van wat er tijdens een wandeling zoal passeert onderweg.
Het begin is een beetje saai en komt nogal plichtmatig over, alsof de schrijver zich eerst door de bebouwing aan de rand van de stad moet bewegen voordat hij in het landschap met zijn weidse vergezichten aangekomen is. Onderweg blijft hij even stilstaan bij Flaubert en Rousseau de voorlopers die over het wandelen geschreven hebben. Maar Lemaire begint pas echt warm te lopen voor zijn onderwerp wanneer hij bij Nietzsche is aanbeland en daarna komen de echte natuuraanbidders Wordsworth en Thoreau aan bod. Na deze literaire overwegingen ziet Lemaire zijn stokpaardjes in het veld staan en begint aan een verhitte uitweiding over het verloederen van ons leefklimaat en de aantasting van het landschap. Hij maakt zich hier (en terecht) zo kwaad over dat de rust van het loopritme en de regelmaat van de ademhaling in de tekst even ver te zoeken is.
Hierna slaat de vermoeidheid duidelijk toe, het plezier van het wandelen is werken geworden. Hij komt weer in het randstedelijk gebied en behandelt nog enkele onderwerpen die minder interessant zijn. De aandacht verslapt hier en de lezer zal Lemaire vergezellen in het verlangen naar het eindpunt...

3,0
Ik had een beetje het gevoel dat de schrijver vooral zin had om nog eens een boek te schrijven, maar veel echt origineels vind ik hier als ervaren wandelaar niet in. Wel interessante uitkijkjes in alle richtingen.
Vorige week stond hierover een interview met de auteur in Knack: Cultuurfilosoof verklaart de opmars van wandelen: 'We zoeken compensatie' - Gezondheid - Knack

avatar van ...stilte...
4,0
Bovenstaand artikel kan ik helaas niet gratis lezen, wel een prachtige foto van de ascetische Ton Lemaire is te zien.

Ja, het is inderdaad geen verrassend boek en wat ik vooral miste waren de persoonlijke ervaringen van Lemaire, graag had ik een beschrijving gelezen van een door hem gemaakte wandeling in zijn eigen omgeving. Ik had verwacht dat hij de lijn door zou trekken van de belevenissen die hij beschrijft in Mettertijd.
Maar ik wil Lemaire niet bekritiseren, hij heeft een bewonderenswaardig oeuvre op zijn naam staan. Het lezen van dit boek kan je zien als een al eerder gelopen wandelroute opnieuw doen, maar nu in een ander seizoen van het jaar...en je voeten te plaatsen in de kleine voetafdruk van Ton Lemaire's maatje 48.


Gast
geplaatst: vandaag om 14:43 uur

geplaatst: vandaag om 14:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.