menu

De Tafel - Herman Brusselmans (2019)

mijn stem
2,25 (4)
4 stemmen

Nederlands
Humoristisch

288 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

HB is gek, of bezig het te worden. Twee psychiaters onderzoeken hem en hij wordt weggeborgen in een instituut in de Lembeekse bossen, waaruit hij na een incident ontsnapt. Op straat pleegt hij een misdaad, en om aan vervolging te ontkomen vlucht hij naar Amsterdam. Onder invloed van z’n liefdesvriendin LVH krijgt hij de kans om terug te keren; hij wordt opnieuw opgenomen in het instituut, dat hem onder onvermoede omstandigheden moet laten gaan. HB en LVH besluiten om alles, inclusief gekte en normaliteit, achter zich te laten en te reizen naar een plaats waar alleen nog maar diepe rust heerst.

zoeken in:
avatar van H€yoka
1,5
Als men mij vraagt hoe ik beginnen lezen ben, antwoordde ik vroeger steevast: 'Herman Brusselmans'. Vandaag maak ik er van: 'De Terugkeer van Bonanza... van Herman Brusselmans'.

Het is een ongeschreven regel dat je jeugdhelden op latere leeftijd niet mag ontmoeten. Het kan alleen maar op een ontgoocheling uitlopen als je ziet dat de tand des tijds ook hen niet spaart. Dat gevoel heb ik al lang met Hermans werken. Ooit fantastisch, nu onvoldoende. Heeft Herman gelijk en zijn het nog steeds dezelfde boeken en zijn het eerder de lezers die veranderd zijn? Mogelijk. Ik heb echter de indruk dat Herman iemand mist die hem zegt dat het gewoon niet meer zo goed is. Die hem liefdevol vertelt dat Achter een Struik en De Tafel beter in de prullenmand dan op een boekenrek beland waren.

Want ook met deze roman zakt Herman door een ondergrens die je niet voor mogelijk houdt. Het leuke aan zijn vroegere autobiografische fictie was dat je op zoek moest naar waarheden, vermengd met talrijke onnozelheden, die toch nog een kans op waarheid bevatten. Maar dit werk staat bol van de zaken die je onmiddellijk als nonsens ontmaskert en dan nog slecht verzonnen nonsens.

1.5*

JoeCabot
Brusselmans op automatische piloot. Veel zin om zichzelf opnieuw uit te vinden heeft hij duidelijk niet. Ook deze roman staat bol van de beledigingen en bizarre verzinsels, ingrediënten waarmee de auteur in de jaren 80 en 90 furore maakte. Alleen is de scherpte er ondertussen wel vanaf.

Maar bon, als tussendoortje vind ik het wel oké. 2,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 11:00 uur

geplaatst: vandaag om 11:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.