Boek deed me een beetje denken aan de documentaire
The Maelstrom. Deze film bestaat uit found footage, fragmenten van de zelfgeschoten vooroorlogse filmpjes van het Amsterdams-Joodse gezin Peereboom. We zien hoe die familie, ondanks de dreiging van de oorlog, gewoon doorgaat met het dagelijks leven. Verjaardagen, bruiloften en de geboorte van een kind, vlak voor het uitbreken van de oorlog en zelfs nog erna. Meest beklijvende beeld is dat van twee zussen, die gezellig uitzoeken wat voor kleren ze wel en niet meenemen voor hun aanstaande reis… naar Westerbork.
Net als die film, heeft De tuin van de familie Finzi-Contini een troostende boodschap. Terwijl wij de jaren voor 40-45 associëren met oorlogsdreiging en de naderende Holocaust, laat Bassani hier zien dat het Italiaans-joodse leven voor 95% bestond uit alledaagsheid. Verliefd worden, studeren, etentjes, discussies en wat al niet meer. Niet zo vreemd eigenlijk, omdat wij de geschiedenis kennen, zij niet. Misschien voelden ze wel iets aan, ze discussieerden er ook wel over, maar de menselijke geest is wat dat betreft altijd geneigd om er maar het beste van te hopen. Net zoals het hoofdpersonage er maar het beste van hoopt, als zijn vriend Alberto steeds magerder en bleker wordt (maar
uiteindelijk kanker blijkt te hebben).
Naast een frisse blik op de vooroorlogse jaren, is De tuin van de familie Finzi-Contini een roman over een eerste verliefdheid. Je begrijpt meteen waarom het hoofdpersonage wel verliefd móet worden op Micól Finzi-Contini. Ze is mooi, grappig, heeft een bijna Engels gevoel voor understatement (als ze zegt dat ze voor een akkefietje naar Venetië moet, bedoelt ze dat ze daar de komende maanden moet buffelen voor haar afstuderen) en ze heeft een open en eerlijk karakter. Het verloop van die verliefdheid is trouwens best verrassend. En wel zo eerlijk.
Dan is er nog de stijl van Bassani. Ik heb nu zo’n beetje al zijn werk gelezen, en ik ben enigszins verliefd geworden op die stijl. Het is een economisch soort proza, heel precies en afgemeten, dat volledig in dienst staat van de schildering van mens en milieu. Want wat Bassani doet is niet schrijven, maar schilderen in proza. Het lezen van Bassani lijkt dan ook meer op het bekijken van een film dan het lezen van een boek. En wat je dan bijblijft zijn niet de woorden en zinnen, maar de beelden van de tennisbaan, de tuin, de straten en steegjes van Ferrara en het mooie gezicht van Micól Finzi-Contini. Beelden die je niet snel kwijtraakt.