menu

Sūnzĭ Bīngfǎ - Sun Tzu (-400)

Alternatieve titels: De Kunst van het Oorlogvoeren | The Art of War | 孫子兵法

mijn stem
3,50 (21)
21 stemmen

Chinees
Politiek / Ideeënliteratuur

224 pagina's
Eerste druk: Onbekend, Suzhou (China)

Sūnzĭ Bīngfǎ is een standaardwerk over de strategie van het oorlogvoeren, geschreven door de Chinese generaal Sun Tzu rond 400 voor Christus. Het wordt beschouwd als het oudst bekende boek over oorlog en strategie. In 13 korte hoofdstukken beschrijft de auteur de oorlogvoering op een zodanige manier, dat het boek nog steeds grote invloed heeft op het Oosterse en het Westerse militaire denken, handelstactieken en meer.

zoeken in:
2,5
Grappig en interessant om eens gelezen te hebben, maar meer ook niet. (misschien ben ik daarom wel geen goede schaker )

2,5*

4,0
Het hangt er heel erg vanaf welke vertaling je bij dit boek hebt. The Art of War an sich is niet bijster interessant, maar vrijwel elke zin heeft een diepere, poëtischere betekenis. Ik heb zelf de vertaling van Lionel Giles gelezen en hierin wordt er vrijwel per zin uit allerlei standpunten gekeken naar wat die bepaalde zin eigenlijk inhoudt. Dit doet hij aan de hand van enkele door de eeuwen heen grote Chinese commentatoren, maar hij schuwt er ook niet voor zijn eigen mening te geven.

Hierdoor krijgt het boek een extra dimensie. Ik kan mij voorstellen dat zonder commentaar en notities The Art of War enigszins hol over kan komen.

avatar van Pythia
3,5
Het veelvuldig noemen van dit boek door de personages in 'Een kist ontploffende mango's, A Case of Exploding Mangoes - Mohammed Hanif (2008), was voor mij aanleiding om hier maar eens aan te beginnen.
Dertien hoofdstukken Sun Tzu is voor mij voorlopig voldoende. Het is de kern van het boek. De vracht extra informatie die mijn uitgave completeert moet maar wachten tot het volgende lockdownjaar.

Onverwacht, (voor mij), gaat het vooral over de voorbereiding voor de strijd en blijft de strategie voor een veldslag buiten beeld. Met als belangrijkste aanbeveling: ‘als je niet de gunstigste positie inneemt ga de strijd dan niet aan’. Hier blijkt meteen al dat het gaat om aanvallen. Verdedigen krijgt nauwelijks aandacht.

Meester Sun geeft voor ieder onderdeel van die voorbereiding voor de hand liggende aanbevelingen. Als je die niet ter harte neemt zul je in het nadeel zijn en kun je maar beter niet de strijd aangaan. Zoals: zorg dat je de zon in de rug hebt; let in een kloof op hinderlagen; vermijd moerassen; als je het 'personeel' van je tegenstander in brand steekt val dan niet benedenwinds aan.
(Waarom zou Zia-ul-Haq het uiteindelijk niet gered hebben? )

avatar van Pythia
3,5
Bij nader inzien lijkt het een beetje op de voorbereiding voor het schot bij boogschieten volgens Zen.
Als de voorbereiding perfect is zul je je doel raken.

...stilte...
Pythia schreef:
Bij nader inzien lijkt het een beetje op de voorbereiding voor het schot bij boogschieten volgens Zen.
Als de voorbereiding perfect is zul je je doel raken.

Zen in der Kunst des Bogenschießens - Eugen Herrigel (1948)

avatar van Pythia
3,5
Het lijkt erop dat iemand in Oost-Europa de aanwijzingen van Sun Tzu nauwkeurig opvolgt. Je kunt het bijna per hoofdstuk volgen.

avatar van Pythia
3,5
Pythia schreef:
Het lijkt erop dat iemand in Oost-Europa de aanwijzingen van Sun Tzu nauwkeurig opvolgt. Je kunt het bijna per hoofdstuk volgen.
Op 24 februari waren de voorbereidingen kennelijk afgerond.....

avatar van mjk87
3,5
Dit is best heel aardig om te lezen. Op het oog allemaal open deuren, als je dieper erover nadenkt soms vrij simpele maar waardevolle punten en soms ook wijsheden met veel diepgang die getuigen van groot militair maar ook psychologisch inzicht. Soms wordt het haast cruijffiaans als in "Onoverwinnelijkheid is gelegen in de verdediging; de mogelijkheid op een overwinning in de aanval". Vooral doorlezen brengt je wel in een bepaald ritme. Ik kan er ook weinig negatiefs over zeggen maar echt briljant of supergeweldig vind ik dit dan ook weer niet. Inhoudelijk soms goed en leuk eens gelezen te hebben maar meer ook niet. 3,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:29 uur

geplaatst: vandaag om 00:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.