menu

Eclipse - Stephenie Meyer (2007)

Alternatieve titels: Eclips | The Twilight Saga #3

mijn stem
3,98 (169)
169 stemmen

Engels
Jeugdboek
Griezel / Romantiek

640 pagina's
Eerste druk: Little, New York (Verenigde Staten)

Bella's leven wordt er niet bepaald gemakkelijker op. Edward staat weer rotsvast aan haar zij, maar Victoria zit haar nog altijd op de hielen. Is zij ook verantwoordelijk voor de jonge vampiers die een moordpartij aanrichten in Seattle? En hoe bang moeten de Cullens zijn voor de Volturi? Daarnaast moet Bella ook nog beslissen over de vraag of en wanneer ze zich definitief bij de familie Cullen wil voegen, en worstelt ze met gevoelens voor Jacob die meer lijken te zijn dan alleen vriendschap...

zoeken in:
avatar van Adaveke
2,0
Ik ben deze op het moment aan het lezen: een worsteling.
De vorige twee delen vond ik goed, maar deze is redelijk langdradig zonder dat er eigenlijk iets gebeurt. Ik ben benieuwd of het wil beteren.

avatar van DecodePM
5,0
Sugargirl schreef:

Ik heb gehoord dat de releasedatum weer is uitgesteld, nu naar eind april. Klopt dit???Ik heb er nog niets over gehoord, ik denk wel dat 3 april zeker is. Afwachten maar..

avatar van SecretGarden
Het was inderdaad vandaag de release datum...

4,5
Ik ben benieuwd naar dit boek, ik kreeg hem vanmiddag met de post thuis gestuurd. Het duurt echter nog 1 week voor ik heb hem uit heb. Mijn gewoonte is: altijd vorige deel herlezen voor dat ik begin aan nieuw boek. Dan zit je veel meer in het verhaal en lees het prettiger. Bovendien heb ik dan weer een rede om de verhalen te blijven lezen.
Hopelijk wordt Breaking Dawn dit jaar nog vertaald, maar ik zie het somber in.

avatar van cowboyveeman
5,0
Gisteren had ik die boek gekocht. Ben meteen mee begonnen. VET!

4,5
Het begin van het boek was erg lang, maar het einde van dit boek was GEWELDIG!!!!
Dat Bella lastig in dit boek is, staat vast. Maar daarom vind ik het nog geen slecht boek. Misschien is Bella echt zo van karakter en probeert de schrijfster dit expres zo neer te zetten. Bella is in mijn ogen nooit zo geweldig geweest, ze is helemaal niet zo speciaal. Ik heb vanaf deel 1 nooit begrepen waarom Edward haar zo leuk vindt. Ze is niet lelijk of iets dergelijks dat wil ik niet zeggen, maar ze is ook niet bijzonder. Ze draagt naar mijn idee dan, altijd een saaie spijkerbroek met doffe kleuren. Ze is niet het stralende meisje wat ik zou zijn met zo´n vriend. Vooral het epiloog van Jacob was hartverscheurend, ik moest mijn tranen bedwingen. Voor de rest was t wel een voorspelbaar boek. Helaas moeten we wachten tot volgend voorjaar voor het laatste deel.

4,5
cowboyveeman schreef:
Gisteren had ik die boek gekocht. Ben meteen mee begonnen. VET!


Het is DIT boek, maar goed.
Mijn vraag is waarom stem je, als je het boek nog niet uit hebt. In mijn ogen is dat erg oneerlijk. Het boek krijgt een hogere score dan het verdiend.

avatar van cowboyveeman
5,0
Mijn vraag is waarom stem je, als je het boek nog niet uit hebt. In mijn ogen is dat erg oneerlijk. Het boek krijgt een hogere score dan het verdiend.


Ik had het allang uitgelezen! En ik heb inderdaad gebrek aan Nederlandse taal.

4,5
cowboyveeman schreef:

Ik had het allang uitgelezen! En ik heb inderdaad gebrek aan Nederlandse taal.


Dan heb je erg snel gelezen!
Ik dacht dat ik al snel was, maar ik heb wel deel 2 nog herlezen voor ik aan 3 begon. Ik vind het jammer dat morgenrood pas komt in voorjaar 2010. Nergens voor nodig in mijn ogen, het boek is toch al klaar. Normaal duurt een vertaling 2 maanden.

4,5
ik vind het ook weer een goed boek
maar de minste van de vier..

Ik weet niet. Ik 'mag' Jacob hier helemaal niet in dit boek...
ik vind hem zo irritant...

mja, voor de rest vond ik het natuurlijk weer super.
S. Meyer houdt je bezig tot het einde...

4*

twilight-fan
Ik vond het een prachtig boek met veel toffe momenten
echt een aanrader

Julie schreef:
ik vind het ook weer een goed boek
maar de minste van de vier..

Ik weet niet. Ik 'mag' Jacob hier helemaal niet in dit boek...
ik vind hem zo irritant...

mja, voor de rest vond ik het natuurlijk weer super.
S. Meyer houdt je bezig tot het einde...

4*


Ik vond ook dat Jacob zo irritant deed, in New Moon vond ik het al erg maar in dit boek werd hij nog irritanter

5,0
Dit vind ik een superboek! Net als de vorige twee boeken, hield ook deze me volledige in zijn ban. Ik kon niet stoppen met lezen, met als gevolg dat ik hem dan ook in 1 dag weer uithad. Heerlijk vlot geschreven. Een heerlijk boek dat ik nu al twee keer heb gelezen.

avatar van calypsoskiss
3,0
Eigenlijk zou ik hem opnieuw moeten lezen voor een degelijke mening... Voor zover ik weet was dit het minst interessante boek van vier, maar was ik zeker in mijn nopjes dat er plots veel aandacht aan Jasper werd besteed (Heb iets voor die jongen en weet niet wat). Is inderdaad wel een zeer langdradig boek en heb meerdere malen naar Breaking Dawn gestaard uit spanning om die nu eindelijk eens te mogen lezen, want Eclipse duurde te lang.

5,0
Ik heb alle delen gelezen en ik vond Eclipse het allermooiste boek van alle vier de delen die nu uit zijn.
Ik vind het wel slecht dat ik hoor dat ze er in de film een meer komische geheelte van hebben gemaakt terwijl dit juist een van de meest dramatische boekenreeks is. Neem bijvoorbeeld nieuwe maan (het vorige deel), het was een film vol grapjes en stukken die niet in het boek zaten. En dan denk ik altijd maar: Echte goeie schrijvers, zeldzame schrijvers, waarbij je moet huilen bij die droevige momenten, lachen om de vrolijken, die schrijvers, schrijven boeken die niet in film verteld moeten worden. Want er is niks beters dan gewoon een goed boek lezen. Eclipse verdient van mij dan ook 5 sterren!

5,0
Dit is het derde deel in de serie over Bella, het 17-jarige meisje dat naar Forks verhuist en verliefd wordt op vampier Edward. Bella’s eindexamen komt steeds dichterbij, maar dat is niet waar ze zich druk over maakt. Dat ze zal veranderen in een vampier is veel belangrijker. En daar heeft Bella nog wel wat twijfels over. Moet ze haar normale leven nu echt achter zich laten om zich voorgoed bij Edward te voegen?
Het boek zoomt vooral in op de relatie tussen Edward en Bella en ook Jacob speelt daarin zijn rol. Ondertussen wordt plotseling moord-na-moord gepleegd in Seattle. Bella, de Cullens en de Quileutes denken dat de moordenaars zijn gekomen om Bella te grazen te nemen. Het boek haakt meteen in op de vorige twee boeken uit de serie, waardoor je bepaalde delen in het verhaal mist als je die niet hebt gelezen. In Eclips kom je meer te weten over het verleden van verschillende vampiers, dat geeft het geheel wat meer achtergrond. Ik vond Eclips iets minder onderhoudend dan de vorige delen, omdat er erg veel twijfels aan bod komen en het verhaal daardoor naar mijn idee iets te langdradig is. Ook is Bella erg onzeker - wat haar verhaal een tikje minder geloofwaardig maakt. Maar uiteindelijk is het verhaal onderhoudend en worden in Eclips de karakters verder uitgewerkt, en dat maakt dit boek in de serie toch wel erg leuk om te lezen. Natuurlijk zijn we erg benieuwd naar het volgende deel! Alleen geschikt voor chicklitlezers die niet terugschrikken voor boeken over vampiers.

3,5
Eclipse is mijn favoriete boek uit de Twilightsaga. Het zit vol grappige momenten en hoewel ik zowel Edward als Jacob af en toe behoorlijk irritant vind, zijn sommige achtergrondverhalen wel weer interessant.
Het einde is leuk, niet spannend omdat er een deel 4 is, maar wel beter dan de actiehoofdstukken in 'Twilight'. Af en toe is het wel langdradig, gesprekken kunnen heel lang duren en de Nederlandse vertaling is naar mijn mening echt heel irritant ('het roedel', missende hoofdletters, spelfoutjes, geen fijne grammatica), maar in het Engels heb je het zo uit. Ik voel niet de behoefte om dit boek vaker te lezen, zoals ik wel bij bijvoorbeeld Harry Potter heb, dus daarom 3,5*.

MoBy
Zware tegenvaller

Ooit begonnen met de serie te lezen omdat ze het mij destijds hadden gezegt dat het geweldig was. Het eerste boek viel mee het 2de ging ook nog maar deze 3de is een zware miskoop. Nooit verwacht dat ik ooit een boek zo met tegenzin kon lezen. Heb het volledig gelezen maar in een vrij lange tijd. Heb vaak gedacht om dit boek gewoon niet weg te smijten. Veels te langdradig, verhaal is niet intressant, het blijft saai, cliché situaties,...

Ik heb het gehad met de serie, durf niet te beginnen met morgenrood.

0,5*

5,0
Eclipse, een GEWELDIGE film, en ook mijn favoriete boek, ook al vind ik ze allemaal even fantastisch goed.

avatar van Thomas83
1,5
Na twee erg slechte boeken, vooral deel 2, heb ik niet echt zin om de moeite te doen een heel verhaal te typen over de laatste twee boeken uit de serie. Ik zal het houden bij het opsommen van de meest opvallende en over het algemeen gelijk ook meest ergerniswekkende zaken uit het boek:


-Bella ziet Edward heel de dag zo'n beetje, maar de paar uurtjes dat ze hem niet ziet zijn genoeg om hem al vreselijk te missen, afschuwelijk. En het lijkt wel alsof ze nog altijd weinig leuke dingen doen, alleen serieuze dingen of aan elkaar plakken of uren praten. Geen wonder dat ze verder niet echt vrienden hebben. In het normale leven zijn de stelletjes die alleen met elkaar omgaan vaak al niet de meest leuke en sociale mensen vind ik persoonlijk, Belle en Edward zijn hier echt de overtreffende trap van.
-De anders zo rationele Edward vergeeft zichzelf maar niet dat hij Bella heeft verlaten in boek 2.
-Eigenlijk erg raar dat de Cullens niet eten. Ze zijn een ander dieet gewend en houden daardoor niet van mensenvoedsel, logisch, maar nergens wordt vermeld dat ze het niet kunnen eten. Het dan doen om niet onnodig op te vallen, iets waar ze continu hun best voor doen, lijkt me dan een kleine moeite. Zeker als je kijkt naar de veel zwaardere beproevingen die ze dan wel weer kunnen weerstaan. Het levert ook onmogelijke situaties op. Edward heeft al een langdurige relatie met Bella, maar nooit blijft hij eens eten. Soms is hij er wel bij, maar dan zit hij in een andere kamer andere dingen te doen. Van zoiets zou Charlie raar moeten opkijken, maar nergens wordt het genoemd als bron van zijn wantrouwen of haat richting Edward.
-Bella huilt wel belachelijk vaak, vooral in boek 2. Meyer weet ook echt nooit maat te houden, het is dan zelfs zo dat ze niet meer goed zou kunnen zien door haar tranen. Ook altijd door het minste geringste in paniek, wat een onsympathieke zenuwpees.
-Net zoals er aan het einde van boek 2 idiote gesprekken zijn is dat ook hier, aan het begin van het boek. Als Bella na lange tijd weer naar Jacob gaat en met hem praat blijkt dat Jacob nooit snugger genoeg was om te achterhalen waarom Edward Bella verliet. Hij is in dit boek trouwens irritanter en onsympathieker dan ooit met zijn claimerige en opdringerige gedrag en kinderachtigheidjes zoals steeds sneren naar Edward en vampieren.
-Het veel te kleffe afscheid van Ben en Angela als hij naar de bios gaat.
-Edward die het gewoon verbiedt naar Jacob te gaan en haar laat ontvoeren, wat Jacob ook weer bij haar doet.
-Het begint op te vallen dat elke keer wanneer Charlie op moet rotten Meyer hem weer laat vissen. En anders houdt hij wel afstand omdat hij zogenaamd sociaal zo onbeholpen is, als het vrouwen aangaat dan in elk geval.
-De voor de dramatiek vaak veel te lange stiltes of veel te lang staren of plotseling fluisteren.
-Belachelijk hoe Edward Bella op een gegeven moment vraagt of ze echt voor hem kiest door vampier te worden, en niet voor de onsterfelijkheid. Wel een ongelofelijk domme vraag. Vast bedoeld als momentje om hem onzeker en kwetsbaar te tonen, maar het is een vraag die een man (wat hij feitelijk is) op zijn werkelijke leeftijd niet meer zou stellen.
-Er begint heel voorzichtig wat horror in het boek te sluipen. Pluspuntje.
-Er komt een hoop informatie bij, aardige ideetjes zoals de vampire wars en de achtergrond van wat van de Cullens. Wel een hele hoop nieuws in vergelijking met de leegte in de eerste twee boeken.
-Jacob begint nog opdringeriger en daarmee onsympathieker te worden, in plaats van de bedoelde zichzelf opofferende romanticus, ruwe bolster met een blanke pit. Intussen is hij praktisch een doorgeslagen aanrander. Bella en Jacob hebben ook steeds die belachelijke regelmatige ruzies. En irritanter nog is Charlie die steeds aanstuurt op die twee om samen te komen en afkeurend doet richting Edward. Na de aanrandings-kus van Jacob is Bella opeens agressief en wil dat Edward hem in elkaar ramt, en Edward toont zich dan een lachwekkende gladde en koene ridder. En na het ongeluk denkt Charlie opeens totaal anders over Edward. Kinderlijk uitgewerkt.
-Alice die nog steeds haar tong uitsteekt steeds.
-Bella, Edward en Jacob in een tentje in de bergen in een sneeuwstorm beland. Jacob loopt weer "gewoon" rond met alleen maar een joggingbroek aan, maar intussen heeft hij wel toevallig net een parka meegenomen?
-Natuurlijk weer een dramatisch moment met Edward die er voor zorgt dat Jacob hoort dat hij met Bella gaat trouwen, en daarna een Jacob die met gevoel voor dramatiek en zelfmedelijden dapper zegt hoe hij wel eens kan sterven tijdens het gevecht. Dat is dan weer aanleiding voor een "dramatische en gepassioneerde" zoen tussen Bella en Jacob, gedurende waarvan Bella ontdekt dat ze ook verliefd is op Edward. Tsja. Ze ziet zelfs een visioen van haar en Jacob met kinderen later om er nog een paar schepjes bovenop te doen.
-Edward die na te hebben afgerekend met Victoria denkt dat Bella bang voor hem is. Het zoveelste geval van elkaar verkeerd begrijpen omdat een van de twee, eigenlijk altijd Bella, uit een soort valse bescheidenheid van het ergste scenario uitgaat. Zo doorzichtig steeds. Het maakt de personages er niet sympathieker op dat jij het als lezer allang door hebt en het zeer langzaam ziet dagen bij de personages.
-"I love you"
"Love you more"
-"I would never shed a tear for Jacob Black again"

-Zelfs in het dankwoord weet Meyer nog te irriteren, dat heb ik werkelijk nog nooit meegemaakt. Ze gebruikt de jeukterm BFF (ik snap wat de doelgroep van deze boeken is, maar dan nog) en zegt: "I firmly believe that my fans are the most attractive, intelligent, exciting and dedicated fans in the whole world". Vooral erg opvallend en misschien wel typerend hoe ze attractive zegt, het zelfs als eerste noemt.

avatar van the Cheshire cat
Om nog maar te zwijgen van de laatste zin in dat dankwoord:

Ik wou dat ik jullie allemaal een knuffel en een Porsche 911 Turbo kon geven
.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:48 uur

geplaatst: vandaag om 11:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.