menu

De Eeuwige Andere - Ina Boudier-Bakker (1959)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Sociaal

175 pagina's
Eerste druk: P.N. van Kampen & Zoon, Amsterdam (Nederland)

Peter van der Voorde van Roosenbergh erft na WOII een landgoed en daarop een verwaarloosd huis waarin tijdens de oorlog Duitsers waren gehuisvest. Op zijn terrein heeft hij huisjes laten bouwen om uit de verhuur inkomsten te genereren. Verderop woont een jeugdvriendin van Peter, Freule Alice met haar huismeester Egidius. In haar tuinhuisje laat Alice een vriend wonen die fout was in de oorlog. Zij helpt hem de grens van Duitsland over waar hij minder gevaar voor vervolging loopt. In de huisjes op het terrein van Peter wonen o.m. het gezin Evenblij met zes kinderen, schrijfster Emilie Rader en haar man Victor, een dichter zonder succes. Emilie laat zich bij haar werk helpen door haar zoon John. In een derde huisje woont een jonge vrouw die zich verveelt omdat haar man veel weg is voor zijn sport. En er is een eenzame man die gebukt gaat onder schuldgevoelens. Greta troost hem. Al deze personen krijgen op een of andere manier te maken met elkaar. Zo raakt Victor verliefd op de oudste dochter van de Evenblij's, maar zij laat hem vallen als ze van hem hoort dat hij nu aan dichten de voorkeur geeft boven schrijven. En wanneer er een griepepidemie uitbreekt gaat Greta Peter helpen in het grote huis.

zoeken in:
3,5
In een aparte stijl heeft Boudier-Bakker dit kleine boekje geschreven met een inhoud die pakkend wordt verteld. Een flink aantal menselijke emoties en tragedies komt langs, maar het wordt allemaal klein gehouden en daarmee zeer genietbaar. Wel een beetje ouderwets met een jonge man van adel en een freule (beide met bedienden) als twee van de hoofdpersonen. Maar daarnaast aandacht voor de bewoners van de huisjes in het park en, zij het beperkte, aandacht voor de bewoners van het nabijgelegen dorp en voor wat een besmettelijke griep in een gemeenschap kan aanrichten. Ik denk dat dit boekje door de gemiddelde huidige lezer niet meer ter hand zal worden genomen. Jammer, want het is te goed om als eenvoudige oude damesliteratuur te worden afgedaan.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:40 uur

geplaatst: vandaag om 03:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.