menu

The Naked Ape: A Zoologist's Study of the Human Animal - Desmond Morris (1967)

Alternatieve titel: De Naakte Aap

mijn stem
3,62 (12)
12 stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur

244 pagina's
Eerste druk: Dell, New York (Verenigde Staten)

Desmond Morris laat in dit boek zien dat de mens een aap is die zich weliswaar heeft losgeworsteld van zijn oorsprong, maar die nog steeds gedreven wordt door zijn oude driften. Of het nu gaat om het grootbrengen van onze kinderen, ons eetgedrag of ons seksleven, volgens Morris zijn we minder verschillend van onze soortgenoot dan we misschien zouden willen.

zoeken in:
avatar van cortez
3,5
Doorgaanswel vrij interessant, maar vaak komt het toch ook wat vergezocht over ... Denk maar aan de bizarre verklaring voor het feit dat 'meisjes' banger zijn van harige spinnen dan jongens door een
soort van 'haarangst' die opkomt inde pubertijd.

Onlangs verscheen trouwens naast een luxe editie ook een
goedkopere uitgave van het boek. Waarschijnlijk omdat het
z'n 40 jaar mag vieren, maar dat ben ik dan weer niet zeker.

avatar van psyche
psyche (crew)
Volgens mij komt de BBC tv productie The Human Animal van Desmond Morris aardig in de buurt van het boek De Naakte Aap.
Het boek heb ik niet gelezen maar omdat ik destijds de interessante film zag op mijn leeslijst gezet. Interessant want onmiskenbare gedragingen van ons mensen zien we terug bij dieren. Op zijn minst opmerkelijk.

avatar van Jord
4,5
psyche schreef:
Interessant want onmiskenbare gedragingen van ons mensen zien we terug bij dieren.


Zo kun je het ook bekijken natuurlijk maar het leuke van Morris is dat hij de zaak omdraait: mensen zijn dieren en ondanks al onze pogingen om dat feit door een culturele waas te verdoezelen, lopen steevast dood op de lijn van evolutie die ons gevormd heeft.

Ik vind het jammer dat Morris altijd afgerekend wordt op dat ene voorbeeld waarin hij zijn enthousiasme iets te veel de vrijheid heeft gegeven, zoals cortez hierboven doet, hoewel ik me dat verhaal van die harige spinnen niet meer kan herinneren. Ik zal het nog eens opzoeken.
Ik kan het mis hebben maar met het populair-wetenschappelijke karakter van het boek, was Morris volgens mij wel vernieuwend. Verder vind ik zijn betoog - want zo lees ik het het boek - zeer sterk. Zo sterk dat ik niet val over een voorbeeldje dat feitelijk achteraf toch niet helemaal in de haak was.

Opmerkelijk toch dat dit boek in de jaren 60 nog zoveel stof heeft doen opwaaien.

avatar van Grovonion2
Ik heb ook enkel de (een) documentaire van Desmond Morris gezien, of tenminste een van zijn documentaires. Daarin zag ik toch heel wat vergelijkingen en stellingen die me erg toepasbaar en geloofwaardig leken. Ook al legde hij zijn theorieen meestal met erg vage experimenten uit geloof ik best dat er een (grote) kern van waarheid in zit. Het meest bijgebleven is me het experiment met geuren, waarin hij wil bewijzen dat koppels elkaar selecteren gesteund op elkaars lichaamsgeuren.

avatar van MatthiasVA
3,5
Leuk boekje, Morris schrijft op luchtige wijze over de mens, ware het eender welke diersoort (wat we ook zijn natuurlijk). Dit levert vaak grappige situaties op, vooral wanneer je ons flirt -en seksgedrag op deze manier beschrijft (het omgekeerde, dieren antropomorfiseren, is ook hilarisch).

Hoewel het nu toch al een halve eeuw meegaat, blijft het interessant om eens te lezen. Zelf verdiep ik me vaker in dit soort materie en toch heb ik hier nog vele dingen uit bijgeleerd. Zoals hierboven werd opgemerkt zijn sommige theorieën misschien wat vergezocht en voorbijgestreefd, maar zeker niet onwetenschappelijk. Persoonlijk lijken mij de stukken over de oorsprong van de fysieke kenmerken van de mens grotendeels correct (niet alles natuurlijk) en de evolutionair-psychologische zaken iets minder accuraat, maar dat is een discipline die zich pas echt is beginnen ontwikkelen in de jaren '90, dus Morris verdient zeker wel wat krediet om deze ideeën alvast de wereld in te brengen. Zeker niet evident in die tijd, heeft wel wat naar zijn hoofd gekregen in die 2de feministische golf.

3,5
Was ook een van mijn adolescente boeken. Veel van opgestoken en later overdacht en genuanceerd. Doch verbreedde mijn kijk op een aantal belangrijke aspecten van mijn toen nog komende leven.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:39 uur

geplaatst: vandaag om 02:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.