menu

De Movo Tapes - A.F.Th. (2003)

Alternatieve titel: Homo Duplex 0

mijn stem
3,52 (28)
28 stemmen

Nederlands
Psychologisch

713 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

De aanvankelijk naamloze verteller, die zich later zal tooien met de codenaam QX-Q-8 van een camera van Rijkswaterstaat, onthult hoe hij na de dood van Tibbolt 'Movo' Satink diens vol gesproken cassettebandjes weet op te sporen in de kelderarchieven van een Amsterdamse uitgeverij. Hij weet ze, al flirtend, te ontfutselen aan een redactrice die ze destijds op Movo's verzoek heeft getranscribeerd. QX-Q-8 laat de door vocht en vuil aangetaste bandjes op een laboratorium restaureren. Wekenlang beluistert hij ze, en zo ontrolt zich voor ons Movo's levensloop, die ooit door QX-Q-8 zelf ingrijpend en onherstelbaar werd gemanipuleerd. We zien hem als kleine jongen, in verwarring, de jeuk uit zijn moeders overvloedige littekens krabben. Als jongeman bedient hij oudere dames. Naast het sarcastisch ophalen van herinneringen doet hij via zijn dictafoon verslag van zijn pogingen een veldslag tussen hooligans uit Amsterdam en Rotterdam te organiseren. Zijn einddoel: de Wereldstaking uitroepen.

zoeken in:
avatar van Rius
2,0
Een behoorlijke tegenvaller. Vooral de daadwerkelijke weergaven van de tapes vond ik om niet doorheen te komen. De enige reden dat ik me er doorheen geworsteld heb is omdat Het schervengericht lag te wachten.

avatar van DvonGeem
2,5
Het schervengericht is een stuk beter.

avatar van botersmaak
5,0
Onbegrijpelijk dat dit boek zo laag gewaardeerd staat. Het Schervengericht is minder.

avatar van Rio Negro
3,5
De Movo Tapes behoort tot de mindere boeken die ik van A.F.Th. heb gelezen. Toch kon ik het niet aan de kant leggen. Het is vooral de drukkende sfeer (A.F.Th.-eigen) die het verhaal onderscheidend maakt ten opzichte van andere literatuur. Misschien is het het fragmentarische van de verschillende verhaallijnen wat me stoorde, maar er ook voor zorgde dat je steeds weer verder leest, omdat je wilt weten hoe het verder gaat.

Ook al is het zo nu en dan een kwestie van doorworstelen, De Movo Tapes is onontbeerlijk voor een ieder die de Homo Duplex-reeks wil lezen.

Het schervengericht vind ik inderdaad beter, en kan wat mij betreft (in tegenstelling tot MIM en Drijfzand koloniseren), ook prima op zich zelf gelezen worden.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:50 uur

geplaatst: vandaag om 08:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.