menu

Het Zweet der Goden - Benjo Maso (1990)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Historisch / Sport

212 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

Het zweet der goden, voor het eerst gepubliceerd in 1990, veranderde de kijk op het professionele wielrennen. Benjo Maso gaat diep in op het ontstaan en de geschiedenis van de belangrijkste wielerwedstrijd ter wereld, de Tour de France, maar stelt veel meer aan de orde. Hij schrijft over de historisch gegroeide verschillen tussen het Franse en Italiaanse wielrennen, de rol van (nationalistische) politiek en propaganda, de invloed van kranten, radio en televisie op wedstrijdverloop en beeldvorming, de macht van rijwielfabrikanten en andere ondernemingen en de orkestratie van (res)sentimenten bij het publiek. En terloops worden tientallen mythen over wielrenners en wedstrijden fijntjes doorgeprikt.

zoeken in:
avatar van Jasper
3,5
Leuke, anekdotische geschiedschrijving over het ontstaan en de ontwikkeling van het wielrennen en m.n. de Tour de France. Wat goed is aan het boek van Maso is dat hij niet alleen de mythische verhalen rondom die eerste Tours goed leesbaar opschrijft, maar ze niet zelden daarna ook doorprikt. Dat maakt dit boek interessanter dan 'zomaar' een sportboekje. Maso koppelt de geschiedenis van het wielrennen aan de modernisering, rationalisering, de opkomst van massa-media en de woelige politieke geschiedenis van de twintigste eeuw.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:31 uur

geplaatst: vandaag om 16:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.