menu

Die Biene Maja und Ihre Abenteuer - Waldemar Bonsels (1912)

Alternatieve titels: Maja de Bij | De Avonturen van Maja de Bij

mijn stem
4,25 (4)
4 stemmen

Duits
Jeugdboek
Natuur

177 pagina's
Eerste druk: Schuster & Loeffler, Berlijn (Duitsland)

Toen Maja een dag na haar geboorte in de bijenstad door de poort naar buiten liep om haar eerste vlucht te maken, kwam er zo'n overdaad aan licht op haar af, zo'n schittering van goud en groen, dat ze overweldigd werd. Ze zette haar vleugels in beweging en wist meteen: hier kom ik nooit meer terug. Een leven van werken en zwoegen in de bedompte stad is niets voor mij. Ik ben niet zoals de andere bijen, ik wil alleen maar zonlicht en gelukzaligheid en vrij zijn zonder angst en gevaren. Zo begint Maja's tocht waarin ze als eenzame en dappere bij kennis maakt met de wereld. Met dieren en mensen, met het goede en het kwade.

zoeken in:
avatar van GVR
4,0
GVR
Dit boek stamt alweer uit 1912. Dus een oudje, kun je wel zeggen. Hier en daar in de vertellingen komt dat ook wel naar voren. Dat heeft ook wel zijn charme. Het leest lichtjes weg, misschien wel iets te lichtjes voor de volwassene medemens, maar is wel onderhoudend.
De beschrijving van de natuur uit het oogpunt van een bij, is bij vlagen sereen om te lezen. Daarnaast heeft onze Maja een welhaast filosophische inslag en is ze vol van liefde. Tussen de verhaallijnen door moet ik dan ook zo nu en dan denken aan de Dalai Lama en diens levenswijsheden.
Bepaalde figuren komen idd. overeen met de beroemde tekenfilmserie. Zo is Flip de sprinkhaan aanwezig, alsook Thekla de spin. Willie is in geen velden of wegen te bekennen. Echt 'spannnend' wordt het pas vrij laat als de hoornaars in beeld komen.
Al bij al een prettig (voor)leesbaar kinderboek.

avatar van the Cheshire cat
5,0
Insekten en andere geleedpotigen hebben me altijd al gefascineerd, van kinds af aan. Misschien heeft de jaren '70-tekenfilm over de kleine bij daar wel aan bijgedragen. Maja en Willie de bij, Flip de sprinkhaan, Thekla de spin, het waren mijn allervroegste jeugdhelden, hoewel Willie in het hele boek niet voorkomt en de sprinkhaan naamloos blijft.
Het boek is al net zo lief en zoet, en vooral ook geestig. Op de dag dat Maja de bijenkorf verlaat ontmoet ze een tor (Tuppie) met wie ze een gesprekje voert over een dauwdruppel. Ze wil weten of die wonderschone bol soms van hem is, maar de tor schudt zijn hoofd en merkt droogjes op dat hij al heeft gedronken en dat zijn vrouw nooit drinkt omdat ze het aan haar nieren heeft.
Het boek is af en toe ook best griezelig. De libel bijvoorbeeld die geheel onverwachts, zonder waarschuwing of iets, de kop afbijt van een bromvlieg. Ik schrok me wezenloos!
Het hoofdstuk 'Gevangene van de spin' is misschien wel het mooiste wat ik in járen, zo niet mijn hele leven, heb gelezen. Maja die vast komt te zitten in het web van Thekla de spin, van de familie der kruisspinnen. Prachtig hoe de naïeve goedgelovige Maja (én de lezer!) in de val wordt gelokt door de vredelievende kluizenaarster. Ik heb het zelfs twee keer achter elkaar gelezen, zo mooi vond ik het.
'Ik ben een geslagen vrouw,' zei de spin.

Waldemar Bonsels kwam er ronduit voor uit dat hij antisemiet was en nazi-sympathieën had. Ik kwam daar overigens pas achter toen ik het boek al uithad en heb me er even in verdiept. Gezegd wordt dat dit kinderboek een politieke fabel is die militarisme verheerlijkt en dat er dingen in zitten die verwijzen naar nationalisme en speciesisme. Zo is er een passage waarin Maja in woede ontsteekt als een huisvlieg zich laatdunkend uitlaat over bijen. Ze schreeuwt tegen de vlieg: 'Ik zal u eens een lesje in beleefdheid tegen bijen leren!' Dit zou dan een soort van vaderlandsliefde suggereren. Beetje vergezocht hoor.
In de laatste hoofdstukken barst een strijd los tussen hoornaars en bijen en dat heeft inderdaad iets militaristisch, maar is dat nu zo erg?
In de tekenfilm hebben ze het materialistische helemaal weggelaten en is er een nieuw personage toegevoegd: de luie, onhandige maar goeiige Willie. Waarschijnlijk om het wat vreedzamer te maken.

Maja vindt de wereld prachtig en is er helemaal van ondersteboven, maar ze leert ook dat de natuur, het leven, ook donkere kanten heeft en soms ook bikkelhard kan zijn. In het begin is alles nog heel onschuldig, maar aan het einde woedt er een oorlog en wordt Maja's moed op de proef gesteld. Eigenlijk een soort Bij-ldungsroman dus. Er zijn ook raakvlakken met Alice in Wonderland.
Volgens de oude bijendame Kassandra is de mens 'het meest volmaakte wezen dat de natuur heeft voortgebracht' en Maja wil dat wel eens met eigen ogen zien. Maar ze ziet nooit een mens en sommige insekten zijn er ook niet echt over te spreken. Op een dag komt ze wel een klein wezen tegen dat op een mens lijkt, een bloemenelf. Van mij had die bloemenelf niet zo gehoeven en het past ook niet echt bij de rest van het verhaal. De natuur is van zichzelf al wonderlijk genoeg en wordt bovendien zeer fraai beschreven. Zo'n elf is helemaal niet nodig. Maar misschien was het wel een hallucinatie of heeft ze het gedroomd, wie weet?

avatar van Donkerwoud
Mooi, je maakt me wel nieuwsgierig. Ik ken Maja de Bij nog wel van de tekenfilm, maar nooit geweten dat 't oorspronkelijk een kinderboek was.

avatar van the Cheshire cat
5,0
Wist ik ook niet. Had via de zoekmachine hier gezocht op 'genre: dieren/aantal stemmen: vanaf 3/stemgemiddelde tussen 4 en 5', en daar rolden een stuk of 25 boeken uit, waaronder deze dus.
Dank u Boekmeter.

Daarna nog extern moeten aanvragen bij de bieb.

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Tv-meter, aan de slag! Hier dient een link gelegd te worden!


Gast
geplaatst: vandaag om 19:25 uur

geplaatst: vandaag om 19:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.