The Three-Body Problem stond al jaren op mijn lijstje om te lezen, gewoon omdat ik ergens had opgevangen dat dit echt geweldige science-fiction was. Een paar maanden geleden dan eindelijk aangeschaft, en in de wetenschap dat de serie-adaptatie door de makers van Game of Thrones vanaf 21 maart te zien is op Netflix, vond ik dat het moment daar was om dit boek toch eindelijk eens ter hand te nemen. En wow, dat was een ervarinkje, hoor.
Wetenschapper Ye Zhetai wordt in 1967 tijdens de Culturele Revolutie gedood door de Rode Garde. Zijn dochter Ye Wenjie, zelf ook astrofysica, is getuige van de moord en wanneer zij veroordeeld wordt voor opruiing, krijgt ze de mogelijkheid om onderzoek te doen naar buitenaardse intelligentie. Decennia later is er sprake van een reeks mysterieuze zelfdodingen door wetenschappers en van een computerspel waarbij spelers zoeken naar een juiste berekening omtrent een planeet met drie zonnen. Wetenschapper Wang Miao is belast met onderzoeken wat het onderzoek van Ye Wenjie, het computerspel en de zelfdodingen met elkaar te maken hebben.
Verbazing
Ik heb de samenvatting nogal summier gehouden, want ik denk dat het het beste is als je dit verhaal met zo min mogelijk voorkennis in gaat. Ook ik begon aan dit boek zonder te weten waar het over ging, en ik viel van de ene in de andere verbazing. Dit verhaal weet op zoveel verschillende niveaus te prikkelen dat ik alleen maar kan concluderen dat dit inderdaad heel erg goede science-fiction is.
Allereerst is dit verhaal verpakt als een mysterieuze thriller, wat maakt dat dit een heuse pageturner is. De mysterieuze zelfdodingen, de wonderlijke gebeurtenissen die wetenschapper Wang Miao meemaakt en het feit dat je geleidelijk steeds dichter bij de kwestie komt waar het in The Three-Body Problem allemaal om draait, maken dit boek echt heel erg spannend.
Het diepe
De manier waarop het verhaal is opgebouwd, maakt het geheel alleen maar boeiender Cixin Liu kiest er meerdere malen voor om een grote (vaak onbegrijpelijke) gebeurtenis te beschrijven, om daarna pas de redenen of oorzaken van die gebeurtenissen te schetsen. Het is een vrij unieke manier van een verhaal vertellen, omdat je als lezer steeds in het diepe gegooid wordt en je telkens pas veel later de antwoorden op al je vragen krijgt. Het is niet de meest makkelijke manier om een verhaal tot je te nemen, maar wel een heel bevredigende. Het mysterie blijft op deze manier onverminderd groot en de hobbelige weg naar de uiteindelijke antwoorden is er één die veel voldoening geeft.
Dit grote mysterie is aangekleed met heel veel wetenschappelijke theorieën die vooral binnen het computerspel naar voren komen. Ik moet zeggen dat ik niet alles begrepen heb, maar al die wetenschappelijke inzichten die voorbij komen en het stukje natuurkundige geschiedenis geven een verhaal dat uiteindelijk gaat over buitenaardse intelligentie wel een stuk geloofwaardigheid mee. Het is nu eenmaal makkelijker om mee te gaan in onwaarschijnlijke scenario’s als de inbedding wel plausibel klinkt. Erg leuk ook om Copernicus en Galilei voorbij te zien komen in een verhaal dat zo modern is.
Misantropisch
En ja, dan dat intelligente buitenaardse leven. Ik heb al eerder op dit blog geschreven dat het me een schitterend idee lijkt als er ergens buitenaards leven is waar wij mee in contact zouden kunnen komen. Dat is precies het uitgangspunt van The Three-Body Problem, maar het feit dat dit verhaal zich afspeelt in communistisch China maakt dit uitgangspunt toch een stuk minder gezellig dan hoe ik het in al mijn naïviteit voor me zie.
Er schemert een misantropisch wereldbeeld door in dit verhaal en een wens van mensen om niet meer tot deze aarde te willen behoren. Het is erg boeiend hoe Cixin Liu de verschillende standpunten ten opzichte van buitenaards leven naast elkaar zet en het geeft zeker wel te denken wat er zou gebeuren, mochten we echt in de mogelijkheid komen om in contact te komen met intelligent buitenaards leven.
Stimuleren
Soms ingewikkelde, maar leuke wetenschappelijke theorieën en verschillende standpunten met betrekking tot buitenaards leven zijn hier gegoten in een vorm die nog eens extra het denken stimuleert. The Three-Body Problem is prikkelend van alle kanten en voelt – zeker ook vanwege de setting – volledig uniek aan.
Qua cijfer ben ik met 4 sterren misschien ietwat voorzichtig, maar ik houd nog een slag om de arm omdat dit pas het eerste deel van een trilogie is. Mijn ervaring is dat wanneer zo’n trilogie als geheel geweldig is, mijn waardering voor de losse delen automatisch mee stijgt. We gaan het zien, ik heb in ieder geval het voorgevoel dat deel twee niet heel lang op zich zal laten wachten en ik ben enorm benieuwd hoe dit toch wel ingewikkelde verhaal tot tv-serie is gemaakt.
Blogpost