menu

Shisha no Ogori / Shiiku - Kenzaburo Oë (1959)

Alternatieve titels: De Hoogmoedige Doden | 死者の奢り・飼育

mijn stem
3,83 (3)
3 stemmen

Japans
Verhalenbundel
Sociaal

270 pagina's
Eerste druk: Shinchosha, Toyko (Japan)

Vijf verhalen, te weten: 'De hoogmoedige doden', 'Om andermans voeten', 'Een dier houden', 'De schapen met de blote billen', 'Zijn ze plotseling hun mond verloren?'. Het titelverhaal was Oë’s literaire debuut, waarin de hedendaagse entourage van de pathologisch-anatomische afdeling van een academisch ziekenhuis wordt opgeroepen met de intensiteit van een Japans spookverhaal. De novelle 'Een dier houden' gaat over een tienjarige Japanse jongen die tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt verraden door een boven zijn dorp neergeschoten negerpiloot. En in 'De Schapen met de blote billen' beschrijft Oë de schaamte van een jongen die in een volle bus door dronken Amerikaanse G.I.’s wordt vernederd.

zoeken in:
avatar van handsome_devil
3,5
Deze verhalen waren Oë's eerste publicaties. Alle verhalen werden door tijdschriften uitgegeven en zijn een paar jaar later gebundeld.

In mijn Nederlandse versie staat ook wat info over de vertaling:

Onze vertaling van de novellen volgt de tekst van Shisha no ogori / Shiiku, Shincho-Bibliotheek no. 1325, 16e druk 1970 (eerste druk 1959), blz. 1-174.


De originele uitgave is dus wat omvangrijker dan de Nederlandse vertaling.

Zoals bij iedere verhalenbundel is de kwaliteit van de afzonderlijke verhalen wat grillig, maar ik kom uiteindelijk toch op een ruime voldoende uit. 'Om andermans voeten' en 'Zijn ze plotseling hun mond verloren?' zijn niemendalletjes, maar in 'De hoogmoedige doden' en 'De schapen met de blote billen' ontwaarde ik het genie dat ik ook in Het Eigen Lot aan het werk zag; met een scherpe blik en een nietsontziende pen beschrijft Oë het leed dat anderen je aan kunnen doen en gevoelens van boosheid en schaamte die je daardoor kunt voelen. Het is allemaal geen vrolijke kost, maar ik kan echt genieten van hoe goed Oë de beklemming die zijn personages voelen kan overbrengen.

Oë was erg geïnspireerd door het existentialisme en dat komt in deze verhalen ook terug. Zo kun je de meeste van de verhalen in deze bundel omschrijven als een uitwerking van Sartre's "de hel, dat zijn de anderen" en komt verantwoordelijkheid nemen voor je eigen daden ook regelmatig terug.

Al met al een toffe bundel, nu maar op zoek gaan van meer boeken van de beste man.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:13 uur

geplaatst: vandaag om 16:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.