menu

Little - Edward Carey (2018)

Alternatieve titel: Een Geweldige Tijd voor Hoofden

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Engels
Historisch

448 pagina's
Eerste druk: Aardvark Bureau, Londen (Verenigd Koninkrijk)

'Little' vertelt het verhaal van Madame Tussaud. In 1761 wordt Marie, een klein, vreemd uitziend meisje geboren in een klein dorpje in Alsace. Nadat haar ouders gestorven zijn gaat ze in de leer bij een excentrieke wassen beeldhouwer. In Parijs ontmoet ze een weduwe en haar zoon waarmee ze een eerste expositie van wassen hoofden opent. De vertoning is een groot succes en Marie wordt opgeroepen om naar Versailles te komen om les te geven aan een prinses. Maar buiten de muren van het paleis kolkt het in Frankrijk en revolutionairen willen koppen zien rollen. Maar juist met koppen weet Marie wel raad.

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
READ ME, zegt dit boek tegen mij..

avatar van handsome_devil
4,0
Het is ook een erg leuk boek. Toen ik ‘m in de boekwinkel doorbladerde en al die mooie illustraties zag, heb ik ‘m maar meteen gekocht, ook al heb ik eigenlijk niks met historische fictie. Ben blij dat ik me niet heb laten afschrikken door de tijd waarin het zich afspeelt. Ben nu op de helft, zal als ik het boek uit heb een wat langer stukje schrijven.

avatar van the Cheshire cat
Daar was ik dus benieuwd naar, wat jij er van zou vinden.

De titel in het Nederlands is overigens 'Een geweldige tijd voor hoofden', de vertaling verschijnt in november.

avatar van handsome_devil
4,0
"Wassen beelden liegen niet. Het is de enige kunstvorm die de realiteit toont zoals die werkelijk is." Dit leert Marie van haar leermeester Curtius. Andere kunstenaars zijn het gewoon om hun kunst te 'kleuren' met hun eigen invulling, met hun eigen bijverzinsels, maar Marie leert van Curtius hoe je de werkelijkheid en niets dan de werkelijkheid kan nabootsen.

We lezen dit verhaal door de ogen van Marie, en het is duidelijk dat ze zich de woorden van haar meester eigen heeft gemaakt. Geen onnodige informatie, geen opsmuk, geen reflectie op de gebeurde feiten, Marie vertelt haar verhaal beschrijvend; van haar geboorte tot aan haar (bijna) dood. Dat wil echter totaal niet zeggen dat dit boek ook wars is van emotie. Over het algemeen ondergaat Marie haar lijden (want dat is negentig procent van haar leven toch wel) gelaten, maar juist door een niet-emotionele manier van beschrijven komen de gebeurtenissen harder binnen. Ik moet toegeven dat ik zelfs op een bepaald punt even een traantje heb moeten laten.

De charme van 'Little' vond ik toch vooral hoe innemend Marie is. Een ontzettend sympathiek personage dat zichzelf door haar nieuwsgierigheid en eigenwijsheid (en gewoon omdat ze veel ontzettend nare mensen om zich heen heeft) telkens weer in de nesten werkt en keer op keer opnieuw leert dat het maar het beste is om te luisteren naar haar meerderen en zich aan te passen aan wat van haar verwacht wordt. Daarnaast vond ik ook de beschrijvingen van het Parijs uit haar tijd heel goed getroffen. Er zijn vaak maar enkele zinnen nodig om de spanning die opborrelt in de stad en de chaos die het gevolg is invoelbaar te maken.

Ik heb het tot nu toe telkens over het verhaal van Marie (dat geeft denk ik vooral aan hoe echt Marie en haar wereld overkomen) maar het is natuurlijk Edward Carey die Maries verhaal vertelt. Hij heeft zich losjes gebaseerd op het leven van Madame Tussaud, met de nadruk op losjes, want na wat zoeken op internet zijn er toch grote verschillen tussen de echte Marie en Careys Marie te vinden. Als een biografie moet je dit boek dus absoluut niet zien. Ook niet als een geschiedenisles, wel als een ontzettend boeiend verhaal over hoe een meisje/vrouw een belangrijk deel van de Franse geschiedenis ervaart.

avatar van Geerard
Leuk deze aandacht hier voor Edward Carey. Dit boek moet ik nog lezen, maar van zijn andere heerlijk bevreemdende boeken heb ik allemaal genoten, vooral van Observatory Mansions. Ik zet deze op mijn lijst!

avatar van the Cheshire cat
Geerard schreef:
Leuk deze aandacht hier voor Edward Carey. Dit boek moet ik nog lezen, maar van zijn andere heerlijk bevreemdende boeken heb ik allemaal genoten, vooral van Observatory Mansions. Ik zet deze op mijn lijst!

Ok, die gaat dus ook op mijn lijst. Helaas zijn die twee boeken hier in de bibliotheek (nog) niet verkrijgbaar, of ik zou ze moeten aanvragen.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:59 uur

geplaatst: vandaag om 17:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.