menu

Voor Altijd "De Witte". Jef Bruyninckx, Filmvedette en T.V.-pionier - Dirk Van Engeland (2005)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Biografie

180 pagina's
Eerste druk: Den Grooten Duffelaar, Duffel (België)

Jef Bruyninckx werd wereldberoemd in Vlaanderen met zijn vertolking van De Witte (1934), de tweede Vlaamse klankfilm en hoogstwaarschijnlijk de meest succesvolle prent uit de Belgische filmgeschiedenis. Op amper enkele maanden tijd werd de 15-jarige knaap een Bekende Vlaming avant la lettre, een jeugdidool van de jaren dertig, de personificatie van de tussenoorlogse generatie. Het publiek droeg hem, soms letterlijk, op handen en zijn foto sierde de cover van menig tijdschrift. Hier wordt voor de eerste maal het ganse productieproces van De Witte uit de doeken gedaan: de uitverkiezing van de hoofdrol, de perikelen rond het scenario, de turbulente buitenopnamen rond Zichem en Averbode, de spraakmakende binnenopnames in de omgeving van Berlijn, de grootse première, het weergaloze succes,...

zoeken in:
avatar van metalfist
3,5
Vandaag de dag lijkt De Witte (zowel het boek van Ernest Claes alsook de verfilming van Jan Vanderheyden uit 1934 en die van Robbe De Hert uit 1980) zowat vergeten te zijn. Er schieten nog wel wat fragmentjes uit het collectieve geheugen over (Is er al zout op de patatten?) maar daar stopt het meestal dan ook wel. Ik heb beide verfilmingen echter altijd met veel plezier gezien en als liefhebber van de Vlaamse Cinema kun je eigenlijk niet om het succes van de 1934 versie heen.

De hoofdrolspeler was daar Jefke Bruyninckx en die heeft heel zijn verdere carrière het effect van zijn rol als Wittekop gevoeld. In dat opzicht levert Dirk Van Engeland - die zich als schrijver blijkbaar vooral bezig houdt met het documenteren van de geschiedenis van Duffel, je mag 3x raden uit welk dorp Bruyninckx komt - een interessant overzicht. Het is weliswaar de standaard opsomming die je praktisch altijd bij dit soort biografieën tegen komt (geboorte, het grote succes, de vette/magere jaren na dat succes en uiteindelijk de dood) maar er wordt veel belangrijke informatie in één boek gebundeld waardoor dit in de eerste plaats de levensloop van Bruyninckx netjes documenteert maar in de tweede plaats, en ook niet zo onbelangrijk bij dit soort thematische boeken, een interessant naslagwerk wordt. Van Engeland heeft zich duidelijk door enorm veel materiaal geworsteld en het enige minpuntje dat ik daarbij kan opnoemen is dat hij soms wat te familiair oogt. Het is ergens logisch dat je op den duur een band opbouwt met je onderwerp, maar dit voelde naar het einde nogal onnatuurlijk aan.

Liefhebbers van de Vlaamse Cinema (en televisie aangezien Bruyninckx in zijn latere jaren veel voor televisie is gaan werken) komen hier ongetwijfeld aan hun trekken. Van Engeland maakt er een gemakkelijk behapbare biografie van die hier en daar nog wat opgefleurd wordt door verschillende foto's die vaak uit privé-archieven komen.

Dikke 3.5*

Gast
geplaatst: vandaag om 12:48 uur

geplaatst: vandaag om 12:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.