menu

Mooie Barend. Biografie van B.W. Biesheuvel 1920-2001 - Wilfred Scholten (2012)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Biografie / Politiek

814 pagina's
Eerste druk: Bert Bakker, Amsterdam (Nederland)

Zijn bijnaam sprak boekdelen: 'Mooie Barend'. De politicus Barend Willem Biesheuvel lag niet alleen goed bij het vrouwelijke deel van de kiezers, ook bij mannelijke tijdgenoten maakten zijn postuur, charme en charisma indruk. Met zijn vlijmscherpe tong, zijn opborrelende emoties en zijn soms sfinxachtige optreden wist hij zich in een tijd van opkomende polarisatie goed te handhaven, al was niet iedereen van zijn politieke optreden gediend. Zijn achterban schaarde hem moeiteloos in het illustere rijtje antirevolutionaire leiders: Kuyper, Colijn en Schouten. Biesheuvel was minister van Landbouw en vicepremier in drie kabinetten, en groeide in de jaren zestig uit tot een markant politicus. Als fractievoorzitter was hij niet gemakkelijk voor het kabinet-De Jong, maar hij bouwde intussen met zijn collega's van KVP en CHU gestaag door aan de vorming van het CDA. Begin jaren zeventig werd hij de leider van een kabinet met vooral krachtpatsers. Maar wat de kroon op zijn politieke werk moest worden, werd een desillusie. Al na een jaar traden de ministers van DS'70 uit zijn kabinet. In mei 1973 kwam na een lange, dramatische formatie het linkse kabinet-Den Uyl tot stand en verliet Biesheuvel diep teleurgesteld het politieke toneel. Waarom viel zijn kabinet zo snel? Tegen welke krachten moest Biesheuvel opboksen? Hoe zwaar telde voor hem het 'verraad' van zijn partijgenoten? In dit boek worden de politieke hoogte- en dieptepunten uit het leven van Biesheuvel beschreven aan de hand van openhartige interviews, uniek archiefmateriaal en zijn persoonlijke dagboeken, die Wilfred Scholten als eerste mocht inzien. Door Biesheuvels ogen beleven we de turbulente jaren zestig en zeventig, van de Jenevercrisis tot de Nacht van Schmelzer, van de 'spijtstemmers' tot de formatie-Burger, en ten slotte zijn politieke vaarwel.

zoeken in:

De auteur promoveerde in 2012 op de biografie van Barend Biesheuvel Mooie Barend, waarvoor hij ook de M.J. Brusseprijs won voor het beste journalistieke boek.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:35 uur

geplaatst: vandaag om 04:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.