menu

Moral Tales - J.M. Coetzee (2018)

Alternatieve titel: De Oude Vrouw en de Katten

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Engels
Verhalenbundel
Psychologisch

123 pagina's
Eerste druk: El Hilo de Ariadna, Buenos Aires (Argentinië)

Daar is ze weer, Elizabeth Costello, het intrigerende alter ego van John Coetzee. Ze is schrijfster, bij het grote publiek vooral bekend door een van haar vele romans. Ze is geboren in Australië, woont in Spanje en is een militante vegetariër met een scherpe pen: ‘Dieren: zo’n woord dat alles op één hoop gooit! Wat hebben de sprinkhaan en de wolf gemeen behalve dat ze geen mensen zijn? Wie lijken meer op elkaar: de wolf en de sprinkhaan, of de wolf en ik?’ Haar zoon John maakt zich zorgen nu ze ouder wordt. Kan ze niet beter bij hem in Baltimore intrekken of in de buurt van haar dochter aan de Côte d’Azur komen wonen? Ze hebben het allemaal voor haar uitgedacht en bespreken het met haar als ze elkaar treffen. John windt zich op over het schamele stulpje op het Spaanse platteland waar zijn moeder woont met een leger verwilderde katten en de dorpsgek Pablo. Waarom voelt ze zich voor hen verantwoordelijk en wil ze niet verhuizen naar een comfortabele plek? Willen de kinderen werkelijk hun moeder zo dicht bij hen hebben? Of voelen ze zich verplicht hun genereuze voorstellen te doen en komen ze niet uit hun hart. Het zal de lezer niet verbazen dat Elizabeth Costello hun aanbod afwijst. Op uiterst eloquente en innemende wijze stelt ze een aantal interessante vragen aan de orde in deze verhalen met een ontroerend slotakkoord.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Op 12 en 13 september 2017 is dit boek door de schrijver aangekondigd op een internationaal congres over zijn werk in Buenos Aires in Argentinië, met de mededeling dat het boek eerst in het Spaans zou verschijnen.

Het congres werd georganiseerd door het museum van Latijns-Amerikaanse kunst uit Buenos Aires en de 'Coetzee Chair' van de universiteit van San Martín. Die 'Coetzee Chair' is gericht op de 'Literatuur van het Zuiden', waaronder: Afrika, Australië en Latijns-Amerika.

JRB Daily - JM Coetzee


Gast
geplaatst: vandaag om 06:02 uur

geplaatst: vandaag om 06:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.