menu

Europe: A Natural History - Tim Flannery (2018)

Alternatieve titels: Europa: De Eerste 100 Miljoen Jaar | Europe: The First 100 Million Years

mijn stem
4,17 (3)
3 stemmen

Engels
Historisch

368 pagina's
Eerste druk: Text, Melbourne (Australië)

Zo’n 100 miljoen jaar geleden zorgde de wisselwerking tussen drie continenten – Azië, Noord-Amerika en Afrika – ervoor dat een grote, tropische eilandenarchipel ontstond die zich zou ontwikkelen tot Europa. Tim Flannery vertelt de rijke geschiedenis van dit continent vanuit een verrassende en vernieuwende invalshoek: de ecologie. Door de eeuwen heen zijn talloze dier- en plantsoorten naar Europa gemigreerd en met haar mee geëvolueerd. Hier werden de eerste koraalriffen gevormd, leefden holenberen, mammoeten en ’s werelds grootste olifanten én vonden cruciale ontwikkelingen plaats in de ontwikkeling van onze eigen soort. Sinds de mens 40.000 jaar geleden in Europa aankwam heeft hij enorme invloed gehad op de flora en fauna, en die invloed neemt alleen maar toe.

zoeken in:
avatar van Pecore
4,0
Een geschiedenis van 100 miljoen jaar, ga er maar aan staan. Toch lukt het Flannery om in details te treden zonder de rode lijn van zijn verhaal uit het oog te verliezen. Nouja, meestal dan. De opsommingen van al die imposante reeds uitgestorven dieren stompen soms een beetje af.

De meest vermakelijke stukjes zijn die waarin Flannery de lezer meeneemt in zijn tijdmachine naar fascinerende bestemmingen, zowel uit het verleden als in de toekomst. Als een romancier schetst hij de omgeving en de handelingen en motieven van de daar levende dieren. Erg leuk.

Maar wat me het meest zal bijblijven is de desastreuze rol die de mens in slechts veertigduizend jaar heeft kunnen spelen: dier- en plantensoorten uitroeien, nieuwe diersoorten maken, de planeet opwarmen in een ongekend hoog tempo, de ijstijdencyclus doorbreken; je kan het zo gek niet bedenken. Pijnlijk om te lezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:56 uur

geplaatst: vandaag om 16:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.