menu

Zelfverwoestingsboek: Waarom We Meer Moeten Stinken, Drinken, Bloeden, Branden & Dansen - Marian Donner (2019)

mijn stem
3,12 (4)
4 stemmen

Nederlands
Ideeƫnliteratuur

142 pagina's
Eerste druk: Das Mag, Amsterdam (Nederland)

Nooit zijn er zo veel boeken, cursussen, YouTube-video’s en Ted Talks geweest die ons vertellen hoe we een betere versie worden van onszelf: gezonder, gelukkiger, slanker en succesvoller. Als we maar ons huis opruimen, mediteren, falen als les zien, problemen als uitdagingen, in het nu leven en geen fuck geven, komt alles goed. We geloven het, kopen het, proberen het: de zelfhulpindustrie is een van de grootste industrieën ter wereld. Maar ondertussen lijden steeds meer mensen aan depressies, angststoornissen en burn-outs, het medicijngebruik neemt explosief toe. Waarom? Omdat we nog steeds denken dat er iets mis is met ons, dat wij degenen zijn die moeten veranderen. Maar wat als de zelfhulpindustrie geen medicijn is, maar onderdeel van de kwaal? Dit zelfverwoestingsboek is een oproep om de teugels te laten vieren, om strengheid te vervangen voor vergevingsgezindheid, om te falen, ongezond en lelijk te zijn, om af te wijken van de norm, ongegeneerd lief te hebben en om uiteindelijk, op die manier, jezelf te bevrijden.

zoeken in:
avatar van Robsessie
3,0
Leuke aanklacht tegen de hedendaagse overpsychologisering van en het individualisme in de samenleving. Vooral het hoofdstuk over het niet kunnen voorstellen van alternatieven voor het kapitalisme was interessant.

De onderbouwing blijft over het algemeen wel wat hap snap: een wetenschappelijk boek hier, krantenartikeltje daar, YouTubefilmpje zus; niet erg, maar niet zo diepgaand.

Hopelijk komt dit boek ook eens onder de aandacht van enkele tien-stappen-naar-succes lezers, zou geen kwaad kunnen.

avatar van HankMoody
Als je echt een boek moet lezen om tot dat inzicht te komen dan zul je het denk ik ook nooit begrijpen.

avatar van eRCee
Doet me denken aan misschien wel de bekendste tekst van OK Computer:

Fitter happier
More productive
Comfortable
Not drinking too much

[...]

Fitter, healthier and more productive
A pig
In a cage
On antibiotics

avatar van Robsessie
3,0
Welk inzicht hebben we het over?

avatar van HankMoody
Robsessie schreef:
Welk inzicht hebben we het over?


Ik reageerde op de samenvatting van dit boek of op de titel.

Dit zelfverwoestingsboek is een oproep om de teugels te laten vieren, om strengheid te vervangen voor vergevingsgezindheid, om te falen, ongezond en lelijk te zijn, om af te wijken van de norm, ongegeneerd lief te hebben en om uiteindelijk, op die manier, jezelf te bevrijden.

Denk dat je jezelf nooit zal bevrijden als je daarvoor een boek nodig hebt.

Vooral als je eerst heel erg bezig bent met self help boeken (die ik soms ook wel lees) om dan tot de conlusie te komen dat dat je ook nergens heen brengt om dan weer dit boek te lezen. Dan lees je jezelf helemaal rond naar een nulpunt. Uiteindlijk maakt het allemaal niks uit en dat is de waarheid denk ik.

Stel dat je iemand tegenkomt die dan tegen je zegt: we moeten de teugels meer laten vieren. Dat heb ik in een boek gelezen.

Dan denk ik eerlijk gezegd wel dat je enigszins gek bent...

avatar van Robsessie
3,0
Ah, helder. Ja, ik denk ook niet dat mensen die veel van die andere boeken lezen, en dat hele denkbeeld van de maakbaarheid van het 'ik' omarmen, zich heel erg tot dit boek aangetrokken voelen. Wat dat betreft is het, zoals met veel boeken die een ex-centrisch narratief verkondigen, toch vaak preken voor de eigen parochie.

Ik vond het wel eens verfrissend, hoewel het voor mij niet heel veel nieuws was (ik behoor tot de reeds genoemde parochie). Het moge duidelijk zijn dat ik zelf niks op heb met de zelfhulpboeken en wat daar op mag lijken.

avatar van dutch2.0
HankMoody schreef:

Dit zelfverwoestingsboek is een oproep om de teugels te laten vieren, om strengheid te vervangen voor vergevingsgezindheid, om te falen, ongezond en lelijk te zijn, om af te wijken van de norm, ongegeneerd lief te hebben en om uiteindelijk, op die manier, jezelf te bevrijden.

Denk dat je jezelf nooit zal bevrijden als je daarvoor een boek nodig hebt.

Ik kan het natuurlijk mis hebben, maar volgens mij is die samenvatting vooral ironisch bedoeld: een anti-zelfhulpboek in de vorm van een zelfhulpboek. Die bevrijdingsclaim zou ik maar met een grote korrel zout nemen.

Ik heb zelf helemaal niks tegen zelfhulpboeken (ik lees ze regelmatig) maar ik ben ook wel allergisch voor de hemel-op-aarde-claims waarmee ze steeds op de proppen komen. Als ze eerlijk zouden zijn, dan zouden ze nog kunnen beweren dat ze je leven een paar procentpunten kunnen verbeteren, maar ook niet meer dan dat. En dan nog. Je kunt via zelfhulpboeken je zelfvertrouwen oppompen, stoppen met roken en een paar wijsheden opduikelen, maar dan word je ziek of overlijdt iemand in je omgeving en dan sta je daar vol zelfvertrouwen, rookvrij en met wijsheden te over. Het maakt de pijn er niet minder om.

Dat is iets wat me altijd heeft aangetrokken in het oosterse gedachtegoed: het leven doet soms pijn, daar valt niet aan te ontkomen, dus beter is het om het maar te accepteren. Kun je meteen een boel zelfhulpboeken én dit anti-zelfhulpboek in de open haard gooien.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:07 uur

geplaatst: vandaag om 22:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.