menu

Over Identiteit - Bart De Wever (2019)

mijn stem
3,83 (3)
3 stemmen

Nederlands
Politiek / Ideeƫnliteratuur

112 pagina's
Eerste druk: Borgerhoff & Lamberigts, Gent (België)

Bart De Wever neemt in dit essay de handschoen op om het begrip identiteit zonder schaamte of zelfafbraak te verdedigen. Identiteit is voor hem een dynamisch gegeven dat gemeenschappen in staat stelt om zichzelf heruit te vinden en nieuwkomers op te nemen. Cultuurrelativisme en ongecontroleerde massamigratie hebben volgens de auteur geleid tot culturele verwarring en apartheid; het vermogen om ons aan te passen aan nieuwe omstandigheden is daardoor aangetast. Tegenover de vertwijfeling plaatst De Wever een leidcultuur gebaseerd op de principes van de Verlichting als uitgangspunt voor de organisatie van onze samenleving. Een leidcultuur die gebaseerd is op een identiteit die in haar uiting Vlaams is, maar in haar ambitie Europees.

zoeken in:
avatar van MFEO
5,0
Absolute Must Read! Erg sterk pamflet over identiteit.

3,0
Een aantal sterke ideeën, maar uiteindelijk, als het er echt op aankomt, rijdt De Wever zich vast.
In het laatste hoofdstuk, dat een afrekening moet zijn met het cultuurrelativisme lees ik bijvoorbeeld, als ultiem schaamlapje: "Onze tradities zijn een optie, geen norm."
En in datzelfde laatste hoofdstuk waarin hij parmantig schrijft:
"In een verlichte samenleving hoeft niemand de dictatuur van de meerderheid te ondergaan",
staat een bladzijde eerder even parmantig:
"Het is de [democratische] volkssoevereiniteit de bepaalt op basis van welke waarden wij onze publieke cultuur en het openbare leven organiseren. Opinies mogen zeer na aan het hart liggen, maar als de praxis ervan door de democratie beperkt wordt, doe moet men die aanvaarden."
Eieren of jung, daar komen onze "verlichte" geesten blijkbaar toch echt niet uit...

Gast
geplaatst: vandaag om 14:26 uur

geplaatst: vandaag om 14:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.