menu

Perfect Remains - Helen Fields (2017)

Alternatieve titels: Perfecte Resten | D.I. Callanach #1

mijn stem
3,87 (15)
15 stemmen

Engels
Thriller

416 pagina's
Eerste druk: Avon, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Op een afgelegen plek in de Schotse Hooglanden staat een lichaam in lichterlaaie. Al wat achterblijft om het slachtoffer te kunnen identificeren zijn tanden en een reepje stof. Tegelijkertijd schreeuwt een vrouw om hulp in een afgesloten kamer ergens in Edinburgh. Het is Luc Callanachs eerste werkdag bij de Schotse politie en hij krijgt direct een moordonderzoek toegewezen. Net vertrokken bij Interpol wil hij zich graag bewijzen bij zijn nieuwe team en directe collega Ava Turner. De moordenaar is een geduchte tegenstander die vakkundig zijn sporen weet uit te wissen. Het duurt niet lang tot er nog een vrouw wordt ontvoerd; Callanach begint een race tegen de klok om het slachtoffer te vinden voordat het te laat is. Maar het daadwerkelijke lot van de ontvoerde vrouwen is gruwelijker dan Luc ooit had kunnen vermoeden…

zoeken in:
avatar van predator
4,5
Sterk begin van een politiereeks in Edinburgh. Veel aandacht voor de introductie van de hoofdpersonen Turner en Callanach, maar ook het verhaal zit goed in elkaar.

avatar van Abubakari
3,5
Ik lees gemiddeld iets meer dan een boek per week, het genre thriller is daarbij niet bepaald over vertegenwoordigd. Behalve de Hannibal trilogie (die ik per boek beter vond worden) las ik in 2020 nog één andere thriller.
Vooral omdat thrillers vaak wat op elkaar lijken, tenminste de thrillers waar ik het over heb, het genre waar ook Perfecte Resten in valt. Moord, vermissing, gestoorde dader is een perfectionist, lang geen bruikbaar spoor maar uiteindelijk wordt ie dan toch gepakt. Ik denk niet dat ik daarmee iets verklap, want zo gaat het 999 van de duizend keer.Maar ach, het leest (in dit boek in elk geval, korte hoofstukken, niet te veel nutteloos gezeur) altijd wel lekker weg en het is op zijn tijd ook best leuk en bovendien keuze zat, want ik heb wel eens het idee dat minimaal de helft van de boeken die uitkomen thrillers zijn.
Over Helen Fields' boeken las ik oa dat het er vrij heftig aan toe gaat (en dat klopte wel) en ik kwam hier vorige week de enthousiaste berichten van Predator en handsome devil tegen, dus ik was benieuwd en had wel weer eens zin in een thriller.

Je weet hier al vrij vlot wie de dader is, maar dat maakt niets uit. Over het algemeen wordt er verteld vanuit het perspectief van de speurneuzen maar er zijn ook hoofdstukken waarin de gewiekste gestoorde psycho de hoofdrol heeft. Het is op zijn tijd redelijk bloederig en gemeen (maar daar is wat mij betreft niks mis mee), wat predator al zegt, de hoofdpersonen worden goed geïntroduceerd, maar zonder dat dat de vaart er uit haalt. De jacht op de psycho en de moeite die ze moeten doen om aanknopingspunten te verzamelen doet het boek en de jacht eigenlijk van meet af aan doordenderen, dus daar is niks mis mee. Het is spannend, bloederig, een ware pageturner. Helemaal goed.

Maar meer dan een dikke voldoende (3,5 *) krijgt het boek ook weer niet. Want oh oh oh wat deugen die hoofdpersonen toch, ondanks hun minpunten zijn het zulke aimabele sympathieke fijne oprechte hardwerkende slimme speurders met het hart zo precies op de goede plaats (en fuck zeg, ze worden natuurlijk door bepaalde collega's weer tegen gewerkt, komt ook iets te vaak voor in dit soort boeken). De psycho daarentegen; onderkin, coupe Dick Advocaat voor ie zijn haartransplantatie had gehad, dikkig, rare kleren, noem maar op. Tikkie te cliché allemaal, wat mij betreft.
Ach, heel erg stoorde het nou ook weer niet, maar ik hou niet zo van perfecte mensen, waarschijnlijk door alle steken die er bij mijzelf los zitten.

Maar wat me wel stoorde was de wat idiote verhaallijn over een ex collega van Luc Callanach. Wie het boek leest komt er wel achter wie en vast ook wel waarom. Voegde geen ene snars toe, en werd daarna ook nog eens op een vrij onnozele manier een belangrijke toevoeging. Dat had ik graag geskipt zien worden.

Anyway, Helen Fields heeft nog een boek geschreven, dit was deel 1 met speurneuzen Luc en Ava, de synopsis van deel 2 (waar vorige week mijn interesse door gewekt werd, maar het leek mij leuker eerst deel 1 te lezen, niet dat het een vervolg is ofzo, maar toch) sprak mij wel aan, dus het zou maar zo kunnen dat ik tzt deel 2 ook ga lezen, zo leuk en zo'n sneltreinvaartleesboek vond ik het dan ook wel weer. Maar dat kan best wel weer een tijdje duren. Genoeg andere boeken op de stapel en nu direct deel twee er achteraan is weer teveel van hetzelfde en zal dan vast wat tegenvallen.

avatar van Rufus
3,0
Prima boek met een goed verhaal en een meer dan spannende afloop.
Helaas wordt ook een verhaal van 3 babies erbij gehaald, naar mijn mening alleen zodat
mebrouw Helen Fields haar afkeer kan duidelijk maken.
Zonder fasoenlijk weerwoord geeft zij blijk va haar afkeer. Jammer.
3***.

Sharon
Niet eerder heb ik wat van Helen Fields gelezen. Na het lezen van dit boek weet ik zeker dat ik meer boeken van haar zal verslinden. Jee, wat zat dit boek goed in elkaar. Je weet al vrij snel wie de moorden pleegt en ook waarom. Toch kan hij lange tijd uit de handen van de politie blijven. Juist omdat zijn handelen goed uitgewerkt was en er zeker in het begin geen impulsieve beslissingen genomen werden. De hoofdpersonages zijn goed uitgediept. Daarnaast leef je zo met de slachtoffers mee, dat je alleen maar wil dat de dader gepakt wordt en zijn gruwelijkheden stoppen.

Ik ben het wel met Abubakari eens dat de verhaallijn over een ex collega van Luc Callanach niet echt had gehoeven en zeker niet langslepend. Toch moest er natuurlijk ergens in het verhaal verteld worden waarom een ex Interpol agent uit Frankrijk nu werkzaam is in Schotland. Wat mij betreft zeker een aanrader.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:52 uur

geplaatst: vandaag om 15:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.