menu

Farinelli: Le Castrat des Lumières - Patrick Barbier (1994)

Alternatieve titel: Farinelli: Het Leven van een Castraatzanger

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Frans
Biografie

261 pagina's
Eerste druk: Grasset, Parijs (Frankrijk)

In de achttiende eeuw, de gouden eeuw van de opera, werden alle theaters beheerst door één enkele stem, die van de sopraancastraat Farinelli. Carlo Broschi, zoals zijn eigenlijke naam luidde, ontving zijn zangopleiding in Napels en begon toen een ware triomftocht door Europa. In Wenen werd hij hartelijk onthaald aan het keizerlijk hof, in Londen juichte men hem toe met de kreet 'One God, one Farinelli.' Op het hoogtepunt van zijn roem werd Farinelli naar het hof van Madrid geroepen, waar de zwaarmoedige koning Filips V en na hem zijn zoon Ferdinand VI dagelijks behoefte hadden aan zijn stem. Hij verbleef er tweeëntwintig jaar. Overladen met geschenken en eerbewijzen trok hij zich na de dood van Ferdinand VI terug in Bologna. Heel cultureel Europa bezocht hem daar, van de jonge Mozart tot de oude Casanova.

zoeken in:
avatar van PeterW
4,5
Aangezien ik muzikaal momenteel in een "barokperiode" verkeer, sluit dit boek daar mooi op aan. Farinelli was, en is nog steeds een hype, en talloze zangers, met name de diverse contratenoren, houden zich bezig met de aria's die Farinelli gezongen heeft, of die speciaal voor hem geschreven waren. Gek genoeg heb ik moeten zoeken naar een CD met muziek die hij zelf geschreven heeft, maar gevonden en besteld!
Over Farinelli zelf is niet zo heel veel bekend. Van de enorme briefwisseling tussen hem en librettist Metastasio zijn alleen de brieven van Metastasio overgeleverd, en die van Farinelli verloren gegaan, zoals bijna alles wat zijn privéleven betreft. Hij dacht een goede regeling in zijn testament te hebben getroffen door te bepalen dat zijn huis met alle inboedel behouden moest blijven, maar de politieke toestand in Italië en een hebzuchtige neef zorgden ervoor dat er niets van overbleef. Zelfs zijn graf werd door de Fransen verwoest, en zijn huis werd in 1949 afgebroken om plaats te maken voor een fabriek. Zijn schilderijen zijn over de hele wereld verspreid, tot in Melbourne toe.
Om deze biografie te kunnen schrijven heeft de auteur dus alleen gebruik kunnen maken van officiële documenten en getuigenissen van tijdgenoten. Dit geeft een uitstekend beeld van de persoon Farinelli, en de gebeurtenissen in zijn leven, maar aangezien hij altijd geweigerd heeft zijn memoires te schrijven, en bij gebrek aan andere geschriften van zijn hand krijgen we geen inzicht over het innerlijke leven van deze uitzonderlijke man. En uitzonderlijk was hij zeker. Door iedereen bejubeld als een god is hij altijd een eenvoudige man gebleven, vriendelijk, begaan en hij stond altijd klaar voor anderen. Zelf zijn "vijanden" spraken vol respect over hem. Maar buiten dat moet hij toch enorm eenzaam zijn geweest; iets wat in zijn latere leven sterker naar voren komt. Hij is nooit in staat geweest een relatie te beginnen, en heeft dus ook nooit de steun van een partner gehad, en waarschijnlijk is dit de oorzaak van de melancholische buien waar hij op latere leeftijd veel last van had.
Dit boek leest vlot weg, en geeft naast een behoorlijk duidelijk beeld van de persoon Farinelli, ook nog een behoorlijk overzicht van de tijd waarin hij leefde, het muziekleven, de maatschappij, het leven aan het koninklijke hof en de personen om hem heen.
Van het beeld dat de film uit 1994 van hem schiep blijft echter niet veel over.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:28 uur

geplaatst: vandaag om 09:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.