menu

Finse Dagen - Herman Koch (2020)

mijn stem
3,33 (15)
15 stemmen

Nederlands
Autobiografische Roman / Psychologisch

288 pagina's
Eerste druk: Ambo|Anthos, Amsterdam (Nederland)

Op feestjes, tijdens etentjes wordt Herman Koch vaak op meewarige toon gevraagd naar zijn ‘Finse periode’. Hij doet er zelf ook lacherig over, en dat heeft alles te maken met de ongeloofwaardigheid van zijn verblijf in Finland. Een lange, onhandige jongen van negentien die ervoor kiest om op een zeer afgelegen plek op het land en in de bossen te gaan werken. Het klinkt wellicht romantisch, maar dat was het niet. Zijn moeder was kort ervoor overleden en Herman ging erheen om weg te zijn van zijn vader en diens nieuwe vriendin, en om uit te stellen wat hij eigenlijk allang wist. Veertig jaar later is Koch terug in Finland en stuit hij op een dichtbundel die expliciet verwijst naar zijn eerdere verblijf. Niet langer kan hij deze periode afdoen met een grap. Hij neemt zijn eigen geschiedenis onder de loep, onderzoekt hoe herinneringen werken en hoe hij dit verhaal kan vertellen zonder de werkelijkheid te besmeuren.

zoeken in:
3,5
Koch zoals ik hem het liefst lees (ik ontving een drukproef): scherp, onderkoeld, maar ook openhartig en kwetsbaar. Zeker dat laatste vond ik bij sommige van zijn laatste boeken ontbreken. Zoals bij dat erg slechte boekenweekgeschenk. Intrigerend boek, dit.

avatar van devel-hunt
4,5
Verrassend persoonlijk boek van Koch, vol humor beschrijft hij de grootste tragiek in zijn leven, het op 17 jarige leeftijd verliezen van zijn moeder. Een gebeurtenis die zijn leven en de keuzes die hij maakte na dat verlies sterk hebben beïnvloed.
Boeken van Koch hebben altijd zijn blauwdruk, een boek zoals hij ze alleen schrijft, heel herkenbaar. Daar is met dit boek een groot detail bij gekomen, hij maakt zichzelf kwetsbaar door heel open te zijn over zijn eigen tekortkomingen en daar verder niet moeilijk over doet, acceptatie, en daarnaast, niet onbelangrijk, heel prettig geschreven, een heel mooi verhaal. Zeker 1 van zijn betere boeken.

JoeCabot
Charmant.

De auteur maakt er geen geheim van dat hij een romantische ziel is. Volgens mij bevat het boek geen enkele cynische opmerking. Er wordt ook niet geteerd op makkelijke sensatie. En toch is Finse Dagen geen ‘week’ of ‘zweverig’ boek. Koch verwerkt enkele heftige passages in het verhaal, hij voelt alleen niet de behoefte om zaken nodeloos op de spits te drijven. Finse Dagen straalt vooral sereniteit uit.

Ook op stilistisch vlak doet Koch nergens dol. Hij heeft een aangename schrijfstijl, zonder écht scherp of gewaagd uit de hoek te komen. Een allemansvriend dus, de VW Golf van de letteren zeg maar. En dat bedoel ik niet eens negatief, soms heb je gewoon zin in een leuk en vlot geschreven verhaal.

4*

Gast
geplaatst: vandaag om 12:04 uur

geplaatst: vandaag om 12:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.