menu

Król - Szczepan Twardoch (2016)

Alternatieve titels: De Koning | Król #1

mijn stem
3,75 (6)
6 stemmen

Pools
Historisch

432 pagina's
Eerste druk: Wydawnictwo, Krakau (Polen)

Warschau, jaren dertig: Jakub Shapiro, een jonge, getalenteerde bokser uit de jodenbuurt, wordt de vertrouweling van Kaplica, de Godfather van de stad. Het nationaal-socialisme is in opkomst, aanhangers beramen een machtsgreep tegen de Poolse regering en schuiven Kaplica een politieke moord in de schoenen. Wanneer die wordt opgepakt breekt er een regelrechte oorlog uit in de onderwereld. Shapiro neemt het heft in handen, begint een fatale affaire met de dochter van de officier van justitie en moet tegelijkertijd zijn vrouw en kinderen tegen toenemende jodenhaat beschermen.

zoeken in:
avatar van Abubakari
4,0
Een man overpeinst vroegere tijden, Warschau 1937. De antisemitische nationalisten ruiken hun kans en strijden met communisten en socialisten om de macht. De joden zien in Duitsland wat er aan zit te komen en vrezen voor wat er gaat komen.
Toen ik het boek uit had vroeg ik me af of er eigenlijk ook aardige mensen in het boek voorkomen. Nou, eentje misschien, de jongere broer van Jakub. En okay, de vrouw en kinderen van Jakub.

Maar voor de rest zijn het vooral nietsontziende keiharde bloedvergietende elkaar naar het leven staande ploerten. De één beland in een sadistisch gevangenkamp wat al een voorproefje is van de gruwel die de concentratiekampen een paar jaar later vormen, de ander heeft een abominatie in de vorm van een gezicht op zijn achterhoofd, bedekt met lang haar, zijn duivelse kant. Jakub de bokser heeft zijn goeie kanten, maar is ook een keiharde moordenaar. Zijn baas perst mensen af en wie niet betaalt wordt in stukken terug gevonden in greppels. Er is een bordeel, er is een meesteres die hooggeplaatsten als slaaf behandelt.
Er is een strijd om de macht, bij de maffia van Warschau en om de politieke macht in Polen.
Haat, nijd en bloed, veel bloed en veel dood. Een bikkelharde tijd.

Twardoch heeft daarnaast nog wat verrassingen in petto waardoor alles opeens anders is dan je dacht.
Soms is het wat complex allemaal met al die Poolse namen en politieke bewegingen die elkaar bestrijden, maar echt het spoor bijster raken, dat dan weer niet.

Het is een boeiend en hard portret van de jaren vlak voor de Tweede Wereldoorlog, maar het is vooral het verhaal van Jakub Shapiro, hoe hij 1937 doorkomt en de keuzes waar hij voor staat. Vluchten naar Israël en kiezen voor zijn gezin of andere prioriteiten stellen?

Gast
geplaatst: vandaag om 11:32 uur

geplaatst: vandaag om 11:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.