menu

Franz Kafka: The Poet of Shame and Guilt - Saul Friedländer (2013)

Alternatieve titel: Franz Kafka: Schrijver van Schuld en Schaamte

mijn stem
geen stemmen

Engels
Biografie

231 pagina's
Eerste druk: Yale University Press, New Haven (Verenigde Staten)

Franz Kafka is met recht de belangrijkste schrijver van de moderne tijd genoemd. Zijn werk heeft een ingrijpende invloed gehad op de westerse literatuur. Vladimir Nabokov rekende hem tot de grootste schrijvers die hij had gelezen, W.H. Auden noemde hem ''de Dante van de twintigste eeuw'' en in Nederland en België werd hij zeer bewonderd door onder meer Paul van Ostaijen, Menno ter Braak, W.F. Hermans en Harry Mulisch. Zeker is dat Kafka's eigen schrijverschap diepgaand is beïnvloed door zijn psycho¬sociale achtergrond. Zijn gehele leven worstelde hij met zijn uiterst complexe en getroebleerde relaties met zijn familie, met zijn joodse afkomst, met zijn seksualiteit en met het leven zelf. In zijn analyse van Kafka's leven en werk biedt Saul Friedländer een beeld van de auteur als jonge man die wordt verscheurd door gevoelens van schuld en schaamte. Dit beknopte biografische essay doorbreekt het beeld van de verlegen literaire heilige dat werd geschilderd door Kafka's vriend Max Brod en sindsdien de canon werd. Aan de hand van een uitputtende studie van brieven en dagboeken schetst Friedländer de afgronden van persoonlijke angst, van seksuele ambiguïteit, van ziekte en van de permanente wanhoop waarin Kafka's werk wortelde. Aldus ontstaat een wezenlijk nieuw beeld van de verknoping tussen persoonlijk lijden en een uniek literair oeuvre.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
geplaatst:
Kafka kon het lonken niet laten - NRC

'Waarom heeft Saul Friedländer, de grote historicus, zich aan een studie over Franz Kafka gewaagd? Allereerst vanwege de biografische overeenkomsten. Friedländer (1932) is net als Kafka afkomstig uit een Duitstalige Joodse familie in Praag, zijn vader was – net als de schrijver – jurist bij een verzekeringsmaatschappij. En nog belangrijker: het leven van zijn ouders eindigde net als dat van Kafka’s drie zussen in Duitse concentratiekampen.

Levenslang is Friedländer gefascineerd geweest door Kafka – wat op iedere bladzijde van zijn sprankelende studie is te merken. Al heel lang wilde hij over Kafka schrijven, maar pas na het voltooien van zijn tweedelige standaardwerk Das Dritte Reich und die Juden heeft hij zijn notities uitgewerkt.'

Ik heb de interesse om eens een biografie over Kafka te lezen en ik kan me zo voorstellen dat deze het gaat worden.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:01 uur

geplaatst: vandaag om 12:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.