menu

Priemwoestijnen: Hoogtepunten uit de Wiskunde van de 21e Eeuw - Alex van den Brandhof (2018)

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Nederlands
Wetenschappelijk / Historisch

256 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

De eenentwintigste eeuw is nog jong, maar heeft al een indrukwekkende lijst aan wiskundige doorbraken opgeleverd. De wiskundige Terence Tao bewees onder meer een stelling over de lengte van priemwoestijnen: opeenvolgende getallen zónder priemen ertussen. Daarmee beantwoordde hij een vraag van Paul Erdös, de legendarische wiskundige zonder vaste woonplaats, rondreizend met al zijn bezittingen in één koffer, samenwerkend met honderden collega’s. 'Priemwoestijnen' gaat over zeventien hoogtepunten uit de eenentwintigste-eeuwse wiskunde. Eén uit elk jaar, van 2001 tot en met 2017. Over priemwoestijnen, maar ook over priemtweelingen en rekenkundige priemrijen. Verder onder meer grensverleggend onderzoek in de speltheorie, het beruchte abc-vermoeden en het Poincaré-vermoeden, waarover wiskundigen zich honderd jaar het hoofd hadden gebroken, totdat de Rus Grigori Perelman het pad naar de oplossing blootlegde. Alex van den Brandhof plaatst de grote ideeën van de wiskunde in hun historische context, schetst de spannende zoektocht naar oplossingen en brengt daarmee de wiskunde ook voor niet-wiskundigen tot leven.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Recensie door Mariska van Sprundel in Trouw van 27 mei 2018:
Wiskundigen zijn ijdele nerds

avatar van Lalage
4,0
De bewijzen zelf zijn vaak pagina’s lang en soms is er maar een handjevol wiskundigen over de hele wereld die het kunnen controleren. Maar de stellingen zelf zijn meestal eenvoudig. Waar het kan probeert Alex het idee achter het bewijs uit te leggen. Als het toch te lastig wordt, kan je gerust een stukje wiskundige uitleg overslaan en verder lezen over de mensen achter die bewijzen.

Priemwoestijnen: hoogtepunten uit de wiskunde van de 21e eeuw | Lalagè leest - lalageleest.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 13:48 uur

geplaatst: vandaag om 13:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.