menu

The Man Who Saw Everything - Deborah Levy (2019)

Alternatieve titel: De Man Die Alles Zag

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Engels
Sociaal / Psychologisch

208 pagina's
Eerste druk: Bloomsbury, Londen (Verenigd Koninkrijk)

In 1989 wordt Saul Adler aangereden op Abbey Road. Er is niets aan de hand. De jonge, beeldschone historicus kan zich gewoon nog laten fotograferen op de plek van de beroemde Beatlesplaat door zijn vriendin, kunststudente Jennifer Moreau, zoals ze van plan waren. Nog dezelfde dag maakt zij het uit en vertrekt Saul voor onderzoek naar communistisch Oost-Berlijn, waar hij mensen ontmoet die hem zijn leven lang zullen bijblijven. In 2016 wordt Saul Adler aangereden op Abbey Road. Hij wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht. In de dagen die volgen is hij maar nauwelijks bij bewustzijn. Oude herinneringen dringen zich op, mensen verzamelen zich rond zijn bed. Jennifer Moreau is erbij, maar er ontbreekt ook iemand.

zoeken in:
avatar van handsome_devil
4,0
Ik heb dit boek met erg veel interesse gelezen, maar doordat er zoveel gebeurt in amper 200 pagina's krijgt het boek ook een wat vluchtig en weinig beklijvend karakter.

Het verhaal gaat over Saul, een Britse geschiedkundige die in 1988 naar Oost-Berlijn afreist om daar onderzoek te doen en een relatie krijgt met een mannelijke collega (waardoor zijn geliefde in de problemen komt zal later blijken). Halverwege het boek zijn we opeens in 2016, kort nadat Groot-Brittannië gestemd heeft over het verlaten van de EU. Door een voorval in Sauls leven wordt hij geconfronteerd met zijn verleden en de fouten die hij toen gemaakt heeft.

Ik vond het een enorm fijn boek om te lezen. Het boek springt veel naar verschillende momenten in het leven van Saul (vooral in het tweede deel) en kaart veel belangwekkende punten en dwarsverbanden aan zonder al te veel uit te leggen, dus aan de lezer de taak om die verbanden zelf te leggen en duidelijk te krijgen hoe het ene verhaal zich tot het andere verhoudt. Veel zaken worden zo een beetje tussen neus en lippen door genoemd en de lezer moet zelf maar aanvoelen hoe belangrijk die zaken zijn.

Enige minpunt is zoals ik al in het begin al zei, dat er wat te veel gebeurt naar mijn smaak en dat er weinig ruimte is om gebeurtenissen te laten landen, maar dat is misschien vooral een persoonlijke afwijking. Fijne ontdekking dit boek.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:34 uur

geplaatst: vandaag om 11:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.