menu

Myrkrið Veit - Arnaldur Indriðason (2017)

Alternatieve titels: Smeltend IJs | Konráð #1

mijn stem
3,07 (7)
7 stemmen

IJslands
Thriller

283 pagina's
Eerste druk: Vaka-Helgarfell, Reykjavik (IJsland)

Op de gletsjer Langjökull wordt een lichaam gevonden, vastgevroren in het ijs. Het blijkt te gaan om een ondernemer die al dertig jaar wordt vermist. Een uitgebreid onderzoek leverde toentertijd niets op; er waren meerdere verdachten in beeld maar er kon niets bewezen worden. De politie vraagt hulp aan de gepensioneerde politieman Konráð, die de verdwijning destijds onderzocht. De zaak heeft hem nooit losgelaten, en wanneer er een vrouw zich met nieuwe informatie bij hem meldt komt er plots weer beweging in het onderzoek.

zoeken in:
avatar van Pleun
3,0
Mijn kennismaking met Arnaldur Indridason was een tijdje terug Maandagskinderen en dat vond ik erg slecht. Waarschijnlijk deels door de slechte vertaling. Omdat iemand mij verzekerde dat zijn latere werk beter is, heb ik hem nog een kans gegeven. Ik hou van Scandinavische thrillers dus dan is het altijd leuk een nieuwe auteur aan je favorieten te kunnen toevoegen.

Smeltend IJs is het laatste boek van Indridason, in Nederland verschenen in 2019 als ik het goed heb. Hoofdpersoon is de gepensioneerde rechercheur Konrad, die weer belandt in een moordzaak die hij nooit heeft kunnen oplossen wanneer na 30 jaar het lijk van het slachtoffer wordt gevonden op een gletsjer.

Vertellen over het plot van een thriller vind ik vaak een beetje onzinnig. Het komt toch meestal op hetzelfde neer: er is een moord gepleegd en wie heeft het gedaan?

Vergeleken met Maandagskinderen vind ik Smeltend IJs een verademing. De vertaling loopt soepel. De stijl van Indridason is rechttoe rechtaan, er staat geen woord teveel in het boek. Maar verder stijgt het voor mij niet uit boven het standaard 'kunstje' van de gemiddelde Scandinavische thriller: de licht deprimerende sfeer van een land met weinig zonuren, de drankzucht van de lokake bevolking, een sfeertekening van het landschap en het weer, en een licht melancholische hoofdpersoon die zelf ook zo zijn bagage heeft. Konrad deed mij denken aan Wallander, maar Henning Mankell sla ik iets hoger aan.

Al met al voldoet Smeltend IJs aan de verwachtingen van hen die een paar uurtjes in Scandinavische sferen willen vertoeven. Een degelijke thriller. Niet meer maar ook niet minder.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:17 uur

geplaatst: vandaag om 13:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.