menu

Perlmanns Schweigen - Pascal Mercier (1995)

Alternatieve titel: Perlmann's Zwijgen

mijn stem
4,19 (13)
13 stemmen

Duits
Psychologisch

638 pagina's
Eerste druk: Albrecht Knaus, München (Duitsland)

Philipp Perlmann fungeert als voorzitter van een vijf weken durend internationaal congres van taalkundigen in een hotel aan de Italiaanse kust. Alle aanwezigen zijn goede bekenden van elkaar en iedereen heeft laten merken hoge verwachtingen te hebben van zijn leiding en van zijn ongetwijfeld originele en vernieuwende bijdrage. Dit leidt tot paniek bij Perlmann, want de werkelijkheid is dat hij niets heeft voorbereid - hij had gedacht te kunnen vertrouwen op zijn grote kennis en improvisatievermogen. Bovendien wordt hij geremd door het besef dat de zekerheden op zijn vakgebied hem uit handen zijn geglipt, en daarmee twijfelt hij aan zijn hele bestaan. Om niet door de mand te vallen besluit hij de bijdrage van de Russische wetenschapper Leskov, die heeft bericht niet te kunnen komen, te vertalen en als de zijne te presenteren. Perlmann isoleert zich bijna volledig van het gezelschap, vertoont steeds meer neurotisch gedrag en glijdt af naar een toestand waarin hij de omstandigheden en zichzelf niet meer goed in de hand heeft. De gebeurtenissen nemen een dramatische wending als Leskov laat weten dat hij toch nog komt.

zoeken in:
avatar van Prowisorio
4,5
Over neurotisch gesproken.... maar ook moet ik ietwat huiverig bekennen.... wat is er veel herkenbaar!

Duizenden mensen waren doodgeschoten, en hij had drie dagen van zijn leven verspild aan een onschuldige, belachelijke zin, die ieder ander allang zou zijn vergeten.

Wat die man zich allemaal in het hoofd haalt, hoe ongelukkig hij zich eigenlijk voelt in zijn rol, de zinloosheid van zijn (leven en) werk, maar zich daar toch uit meer dan allemacht aan vast blijven klampen, niet los kunnen laten.. ja, eventjes, heeeeel eventjes, maar als puntje bij paaltje komt, toch je eigen verhaal kloppend, heel en mooi willen blijven maken... dat doen we allemaal toch in meerdere of mindere mate al naar gelang de omstandigheden? We willen allemaal toch wel eens ontsnappen aan de druk van anderen, van buiten, van verwachtigingen, van onszelf? Maar we gaan door... en sommigen wel heeeel ver door. Te ver door.

Wist je/jullie dat op 20 april 1960 de eerste uitzending van Radio Veronica, een testuitzending vanaf het zendschip Borkum Riff op de Noordzee plaats vond? En een week later de Nederlandse regering besluit grondtroepen naar Nieuw-Guinea (Irian) te sturen, wegens de "agressieve elementen in het buitenlandse beleid van de Indonesische regering, gepaard gaande met de versterking van het militaire potentieel van Indonesië".

5,0
Groots! De bladzijden over het vertaalwerk zijn zeer diepgaand. De opbouw naar de moord- en zelfmoordpoging aangrijpend. Na 400 blz. weet je al ongeveer hoe het zal aflopen, maar het blijft spannend. Een buitengewone ideeënroman.

avatar van Flaptekst
4,5
Alweer een tijd geleden dat ik het gelezen heb, maar wat een schitterend boek was dit! Het kan zeker wedijveren met Merciers bekendere Nachttrein naar Lissabon. Waar laatstgenoemde meer een soort tocht met de lezer langs filosofische thema's is, wordt in Perlmann's Schweigen het menselijk denken en handelen veel meer in de praktijk geplaatst.

Zo zeker als Roro was ik trouwens niet van de afloop; juist de wisselvallige toestand waarin Perlmann verkeert, dan weer een moordplan, dan weer zelfmoord, dan weer aan het werk gaan etc. en hoe Mercier deze beschrijft vond ik erg interessant. Van begin tot eind een boek dat zowel spanning als literaire kwaliteit biedt. Een mooie slotzin trouwens: "Er was niets gebeurd" - na alle gebeurtenissen die uiteindelijk vaak toch niet verder kwamen dan Perlmanns hoofd.

Melchert
Kijk dit is nu een literaire thriller. Bladzij na bladzij huiverend aanzien hoe Perlman zich in nesten werkt.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:38 uur

geplaatst: vandaag om 01:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.