menu

New Moon - Stephenie Meyer (2006)

Alternatieve titels: Nieuwe Maan | The Twilight Saga #2

mijn stem
3,82 (202)
202 stemmen

Engels
Jeugdboek
Griezel / Romantiek

608 pagina's
Eerste druk: Little, Brown Young Readers, New York (Verenigde Staten)

Bella heeft de mooiste zomer van haar leven gehad met Edward. Maar zo langzamerhand blijkt het beslist niet altijd even makkelijk te zijn om hun relatie in stand te houden -- het gevaar is dichterbij dan Bella lijkt te beseffen. Kan de liefde tussen Bella en Edward hun verschillen overleven? En wat weet Jacob dat hij voor Bella verborgen houdt?

zoeken in:
avatar van DecodePM
5,0
sharona_shasha schreef:
Is de nederlanse versie van New Moon al verkrijgbaar?


Ja, hij heet nieuwe maan. Je kunt hem bijv. kopen bij www.kinderboekwinkel.net

4,0
Ik vond het een mooi boek. Op het moment dat Edward weg ging zat ik zelf ook met tranen in mijn ogen. Ik voelde de zelfde pijn als Bella. Ik vond de vrienschap tussen haar en Jake erg interessant. En ook ik was heel blij toen Alice ineens in het verhaal opdook! Het stuk in Italie moest ik in 1x door lezen!!!!

*:)*
Debby schreef:
Een heel mooi boek. Toch vind ik het 1ste mooier.
Hier stoort mij de vriendschap van Jacob en Bella . Waarschijnlijk heeft iedereen dat ? Want Edward en Bella zijn perfect samen ^^
Kan niet wachten tot het 3de boek uit is in het nederlands.

Ja.. echt... Jacob en Bella? Waar slaat dat op? Volgens Twilight was Jacob 2 hele jaren jonger dan Bella!!! Ik irriteer me er ook mateloos aan. Maar ik denk dat ik de rest in het Engels ga kopen. Vind Engels toch een mooiere taal xD

5,0
eerste boek was betovernder voor mij maar dit is zeker geen slecht vervolg!

Michael1992
ninaleertje schreef:
eerste boek was betovernder voor mij maar dit is zeker geen slecht vervolg!


En waarom krijgt het dan precies een vijf?

avatar van cowboyveeman
4,0
Prachtige boek! Ik ben zo verslaafd op de boeken van Stephenie Meyer! Er komt nog een vijfde twilight-boek!!!!

avatar van SecretGarden
4,0
Een goede opvolger van Twilight maar toch iets minder goed. Het begon pas tegen het einde echt interessant te worden.

4,5
wat heeft iedereen tegen jacob? hij is veel "echter" dan Edward die allleen maar geobsedeerd is door Bella, niet helemaal gezond!
ik vond het een goed boek, maar minder dan twilight

avatar van SockMonkey
2,5
De minste van de vier boeken. Bella's verdriet verzand al snel in irritant genuil. Het is dat Jacob zo'n leuk figuur is, anders zou ik hierna niet verder zijn gaan lezen.

4,5
ik vond het een goed boek
maar een eenzaam boek natuurlijk...

Ik dacht: zal ik het wel interessant vinden als Edward zo lang weg zal zijn. Wat valt er te vertellen?
Maar de vriendschap met Jacob was best nog leuk om te lezen, en deed me het gemis van Edward een beetje vergeten

4.5*

misterwhite
Beter als het eerste deel.
Het verhaal is zeer sterk maar soms wel wat langdradig.

twilight-fan
echt prachtig boek het begin was wat flauwtjes maar op het tweede hoofdstuk was het echt zeer goed

hanke schreef:
wat heeft iedereen tegen jacob? hij is veel "echter" dan Edward die allleen maar geobsedeerd is door Bella, niet helemaal gezond!
ik vond het een goed boek, maar minder dan twilight


Ik vond Jacob echt irritant. ik heb nu ook al eclips gelezen en daar word het alleen maar erger.... Ik was blij toen ze weer bij edward was in plaats van Jacob.

5,0
Dit vind ik het minste boek van de vier, maar zeker ook een topboek. Het enige minpuntje is het vertrek van Edward. Maar dat wordt aan het einde van het boek weer compleet hersteld.

4,0
Leuk boek
wel minder leuk omdat het alleen maar om bella en jacob draait het wordt pas echt leuk als edward weer in het verhaal terug komt.

avatar van calypsoskiss
3,5
Ik was eerst een beetje tegen het feit dat Edward weg zou gaan (een boek zonder Edward? een heel boek?!) Maar dat werd mooi opgevuld door Jacob. Zijn gevatte opmerkingen en sfeer die hij creëert hebben mij echt wel voldaan.

Heb geweend bij het stuk dat Bella met Alice wil vertrekken en Jake haar tegenhoudt...

Michael1992
New Moon is toch al een heel stuk minder dan Twilight.
Nu die vreselijk irritante Edward weg was en vervangen werd door de veel sympathiekere Jacob vond Stephenie Meyer het nodig om van Bella het meest irritante en dreinerige personage uit de geschiedenis van de, nou ja, literatuur te maken.
Ook de spanning die het eerste deel naar het einde toe had is hier nergens meer te vinden omdat het op den duur niet meer kan schelen of het goed afloopt en je trouwens toch al weet dat dit het geval is (confer nog twee vervolgen).

2.0* sterren

5,0
Er zijn wel heel veel mensen die iets tegen Jacob hebben, waaronder ikzelf. Ik vind Jacob echt hatelijk. Nu, Jacob mag dan wel gezonder zijn voor Bella, maar hij past totaal niet bij haar. Bella werd verliefd op Edward en nooit op Jacob. Ze houdt van hem, maar niet op DIE manier. Zelfs in Eclipse maakt ze haarzelf wijs dat ze ook van hem houdt, Edward is the one voor haar en dat blijft zo.

5,0
By the way: Ondanks dat jacob een hoofdrol in New Moon speelt, wordt het 1 van de beste films ooit

2,0
Met pijn en moeite doorheen gekomen. Waar Twilight vooral een leuke variant op een higschool story was is New Moon vooral erg vervelend. Ellelange beschrijvingen van oninteressante relaties,ontiegelijk veel gezeur en gezanik wie wie nou wel dan wel niet leduk vindt en vooral het echte drama ontbreekt in dit boek. Behoorlijk slap laatste deel ook; erg saai eerste deel...

1*

4,0
Heel goed boek... Net zoals de eerste en derde... Kijk al uit naar het vierde boek.. Vraag me wel af wanneer 'em uitkomt. Hopelijk duurt het niet al te lang meer. Ook kijk ik uit naar de film van eclips...

avatar van cinemathique
Ik was benieuwd naar wat nu eigenlijk de reden was voor de rage in verband met deze boeken (of zijn het toch eerder de films?), dus besloot ik er eens eentje ter hand te nemen.
Helaas voor mij begon ik aan wat uiteindelijk een soort dagboek van een depressief tienermeisje bleek. Het is zo verschrikkelijk herkenbaar, maar ook zo verschrikkelijk saai. Ik snap wel wat de jeugd er zo in aantrekt (naast de hoge aaibaarheidsfactor van Edward), maar dit valt geen literatuur te noemen.

Helemaal niets voor mij. Een 1 omdat het zo vlot leest en soms toch een beetje meeslepend kan zijn, tussen het stilstaan en klagen door.

5,0
Ik vond het een heel mooi boek,
maar zoals iedereen vond ik het ook jammer dat Edward er amper in voorkwam.
Ik heb er verschillende keren mee moeten wenen, jammer dat de film de boeken een beetje teniet doen.
Maar het is erg goed en zeker een aanrader!

5,0
Dit is een prachtig boek! Dit is echt ware liefde.Terwijl ik het aan het lezen was was ik echt razend op jacob! Hoe kan hij zo onaardig zijn, hij begrijpt toch wel dat Bella van streek is en dat ze echt van Edward houdt!

1,5
Mijn minst favoriete boek uit de saga. Jacob is in dit boek wel een leuk karakter, hij is menselijker dan Edward en ik vind het fijn dat hij zijn gebreken heeft. Dat mis ik bij de andere personen wel eens.
Er zit echter totaal geen actie in. Voor mijn gevoel had dit boek 200 pagina's korter gekund, ik moest mezelf echt dwingen om door te lezen. Het einde is voorspelbaar, de nieuw geïntroduceerde personages interessant - het duurt alleen net iets te lang. De talloze herhalingen over het "gat in Bella's borst" kwamen na tien hoofdstukken mijn keel uit, haar roekeloze gedrag en het aantal maanden dat ze nodig had om de klap te verwerken waren ronduit raar. Volgens mij had ze meer maanden nodig om Edwards verdwijning te verwerken dan de maanden die ze hem gekend had. Uiteindelijk heb ik New Moon alleen maar uitgelezen om aan Eclipse te kunnen beginnen. 1,5* voor de moeite. En voor de Volturi & Jacob.

avatar van Thomas83
1,5
Het eerste boek was nog aardig vermakelijk, ondanks een totaal gebrek aan verhaal en nogal holle en zeer irritante personages, dit vervolg bevat op zich al wat meer verhaal, gebeurtenissen, maar de ergernissen zijn nog een stuk groter, wat knap is met een grotendeels (relatief) naar de achtergrond geschoven Edward. Maar in plaats daarvan krijg je er Jacob voor terug. Die is weliswaar een stuk meer uitgediept dan de qua uiterlijk en vaardigheden perfecte Edward, juist doordat hij ook zijn mindere kantjes heeft, maar het is aan de andere kant ook weer een wat vervelend en opdringerig personage. Verder kun je natuurlijk al direct voorspellen welke kant het allemaal later opgaat, als je een beetje oplet kon je dat in boek 1 al zelfs. Dat is nou net een van de grote beperkingen van de schrijfster, alles is extreem voorspelbaar en bevat ook geen enkele inhoud, het is drama en romantiek om het drama en de romantiek, en alles is zo gigantisch aangedikt dat je het geeneens dramatisch en romantisch mag noemen.

Dit gebruik aan het vermogen te schrijven uit zich ook in constante herhaling. Alles voelt nogal als een herhalingsoefening en net als in Twilight kom je ook hier nogal veel van dezelfde soort zinnetjes en uitdrukkingen tegen. Nu niet alleen die uit boek 1 zoals “perfecte face” en “chuckles”, maar ook nieuwe als “hole in her chest” en “rolls his/her eyes”, afschuwelijk. Verder wordt er ook wel wat al te duidelijk leentjebuur gepleegd bij klassiek materiaal uit het romantische genre. In dit tweede boek komt Meyer daar in elk geval voor uit door een parallel met Romeo en Julia te trekken. Aan het begin van het boek kijken Bella en Edward ook de film samen, waarbij Edward zich weer van zijn meest irritante maar ook creepy kant laat zien. Ik zou er in elk geval niet blij mee zijn en nogal in de lach schieten als ik Bella was en Edward liep tijdens de film de quotes van Romeo (Bella’s favoriete personage tot ze Edward ontmoette) in mijn oor te fluisteren (dit verzin ik niet. Er wordt zelfs vermeld hoe ze bij Edward nóg mooier klinken) of zelfs naar me loopt te staren terwijl ik de film kijk, en ik geloof ook openlijk zegt dat hij dat liever doet.

Meyer heeft ook zo’n heel eng beeld van het jongens versus meisjes-beeld, gigantisch uitvergroot allemaal. Bella is echt het extreem zwakke (zeg in dit boek maar gerust nogal labiele en extreem depressieve) meisje dat beschermd moet worden door de nogal beschermende, competitieve en claimende oermannen, wat zich uit in beschrijvingen van hun formidabele kracht. Bij Jacob heeft het nog wel een functie op zich, maar stiekem wel Meyer ook een soort heel foute zwijmelman creëren. Hoe vaak ze wel niet beschrijft hoe Jacob “with ease” zware voorwerpen optilt of vertelt hoe groot (en half ontkleed op een of andere manier, de kerels in dit boek lopen haast non-stop met ontbloot bovenlijf rond). Meyer begaat zelfs de absolute doodzonde van het aanhalen van het fouter dan fouter bouqetreeks-cliché van de grote en sterke maar toch zo verfijnd en precies werkende handen.

Een fragment uit het boek dat me dubbele gevoelens gaf was haar verjaardag die ze bij de Cullens vierde. Aan de ene kant een beetje onzinnig, aan de andere kant ook wel weer redelijk origineel. Het is in elk geval zeker een van de belangrijkste hoofdstukken uit het boek. De gebeurtenissen hier vormen het startsignaal voor de verloop van de rest van het verhaal. Ik vond de Volturi trouwens wel nog best interessante personages. Het subplot van zeg maar de ontwikkelingen van Edward was dan weer van tevoren helemaal uit te tekenen. Meyer laat zich trouwens van haar mormoonse kant zien in het verjaardagshoofdstuk, waarin Carlisle opeens over geloof begint. Het hele verhaal over Bella’s ziel vond ik zelfs hele vage onzin waar ik de meerwaarde totaal niet van inzie. Later in het boek wordt de onthouding weer gepreekt als Meyer aanstipt dat Bella en Edward hun relatie natuurlijk niet “consumeren”.

Een ander zowel ergerniswekkend als onbedoeld komisch deel uit het boek is als Bella belandt op een bioscoopdate met Mike en Jacob, die hilarisch haantjesverdrag vertonen en doorslaan in wel heel opdringerige en slechte versierpogingen. Het ergste is nog wel dat Bella nog min of meer hapt ook. Zij wil niet dat Jacob zijn hand vasthoudt maar Jacob doet het heel eng opdringerig toch, en ze laat het dan toch doe. Het zijn dat soort acties die beide personages onsympathiek maken. En zo belachelijk snel als Bella Edward de liefde van haar leven noemde waar ze niet zonder kan noemt ze Jacob nu haar beste vriend. Het extreem depressieve gedrag van Bella gaat hierna maar door en door, wordt zelfs erger eigenlijk, met als toppunt misschien nog wel die idiote klifsprong.

Net als in boek 1 (ik vermoed onderhand dat het een vaste formule is in alle boeken) wordt het op het einde nog wel spannend, maar er zijn hier en daar wel wat plotholes. Zo komt het wel erg goed uit als opeens blijkt dat Edwards gedachten lezen misleid kan worden als je je best doet, en de ontsnapping in Volterra voelde nogal goedkoop aan.
Hierna is het nog niet afgelopen en moet het boek nog onnodig lang doorgaan. Een typerend moment voor de onderling verhoudingen tussen Bella en Edward is hoe zij een blikje cola wil kopen en hij betuttelend zegt hoe ze weet dat ze niet goed tegen cafeïne kan. Het lijkt wel net een oud stel, verdomme. Andere keren is het weer net een ouder-kind-relatief, als hij haar op schoot neemt bijvoorbeeld. Niet op een speel flirterige manier, maar zoals je een klein kind op schoot neemt. Hij gedraagt zich bovendien ook altijd zo geringschattend naar haar, neemt haar de helft van de tijd niet serieus, en ze moeten zo af en toe voor de dramatiek tegen elkaar fluisteren. Hun serieuze gesprek op het einde wordt ook eindeloos uitgesmeerd en Bella is zo pijnlijk traag van begrip. Door dat soort dingen ga je zijn laatdunkende gedrag naar haar ergens nog begrijpen.


Samengevat stelt ook boek twee bijzonder weinig voor en maakt de hype totaal niet waar. Mijn stukje over het boek is uiteindelijk ook puur een opsomming van ergernissen geworden, alles wat er tot nu toe in de boeken is gebeurt kun je simpelweg in enkele zinnetjes beschrijven. Zoals de belangrijkste personages in het boek een lege huls zijn, zoals is de serie als geheel dat tot nu toe ook. En daarnaast ook nog een huls die vaak nogal bekend voorkomt. Een personage als Jacob had absoluut iets kunnen worden, maar Meyer verpest het echt gewoon. Ik ben benieuwd of ze met de boeken nog groeit, zoals J.K Rowling dat bijvoorbeeld wel deed. De enige reden waarom ik de serie toch in zijn geheel uit zal lezen is dat als ik eraan begin ik vaak ook de neiging heb het af te maken. Hopelijk zal ik geen al te grote spijt van deze keuze krijgen. 2.0*.

5,0
New moon, geweldig! Alleen jammer dat het verhaal VEEL te VEEL aandacht aan Jacob besteedde, want het draait om Bella en EDWARD.

Mooi vervolg

avatar van Hannahmontana
3,0
Ik vond dit boek het minste van de drie , vooral de quileute historie van de wolven is erg saai ! dat zijn zeker 15 pagina's die daarover gaan.

5,0
Tja ik als moeder van drie kinderen waaronder een puberzoon die boeken over een vampier aan het lezen was en de films graag wilde hebben ben mee gaan kijken.
Tja en binnen de kortste keren had ik alle boeken gekocht en de hele serie 3 keer gelezen???
Terwijl ik normaal voor de hardere thrillers ben, James Patterson, Michael Connelly, Stieg Larsson, Patricia Cornwell enz.
Weet niet wat het is, maar deze boeken zijn zo prettig geschreven, het vampier gedoe is maar een klein stukje van het verhaal, het is net of je de personages allemaal persoonlijk kent en zelfs als je de boeken voor de 3e keer leest zijn ze weer pakkend, spannend en boeiend.
Weet niet wat het is, maar denk net al bij Harry Potter dat het komt doordat het op een manier gebracht wordt van ...het zou zo maar kunnen...
Ook dit tweede deel vind ik heel erg mooi, al is de sfeer soms wel zwaar.
Het is een somber en intens boek, maar toch op momenten ook wel luchtiger, de band tussen Bella en Jacob wordt steeds sterker, al is de intentie bij beiden anders, Bella ziet Jake als reddingsboei terwijl Jacob veel meer romantische gevoelens voor Bella heeft.
Als Jacob Bella dan ook nog eens in de steek laat ben je als lezer net zo hopeloos als Bella en voel je haar verdriet gewoon mee.
Ook het gedeelte waar Bella naar Italie gaat is heftig en je wilt steeds sneller lezen om zeker te weten dat ze op tijd is haha
Vond het mooi hoe de volturi in de serie geintroduceerd worden, en hoe aan de ene kant de angst en aan de andere kant de opluchting hier duidelijk naar voren kwamen
Het moment waarop Bella denkt dat ze nog droomt is erg leuk bedacht en ik als lezer was erg blij dat ze toch weer samen waren.
Vind Edward toch leuker dan Jacob!

al met al weer een erg mooi boek, ben een fan!

avatar van the Cheshire cat
Stephenie Meyer: God told me I could write.

J.K. Rowling: No, I didn't.


avatar van Smallprint84
0,5
@ the Cheshire cat

Gast
geplaatst: vandaag om 11:54 uur

geplaatst: vandaag om 11:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.