menu

Schilderslief - Simone van der Vlugt (2019)

mijn stem
3,83 (3)
3 stemmen

Nederlands
Historisch

320 pagina's
Eerste druk: Ambo|Anthos, Amsterdam (Nederland)

Op een julidag in 1650 wordt Geertje Dircx door het vroedschap van Amsterdam aangehouden, in een koets getrokken en voor twaalf jaar opgesloten in het spinhuis van Gouda. Van een proces is geen sprake: ze wordt monddood gemaakt. Haar geliefde Rembrandt van Rijn heeft daartoe opdracht gegeven. Vanuit het spinhuis blikt Geertje Dircx terug op haar leven. Ze is van eenvoudige komaf, wordt jong weduwe, maar weet zich te redden door als kindermeisje voor een welgestelde familie in Hoorn te werken. Als die betrekking eindigt, gaat ze naar Amsterdam en treedt ze in dienst bij Rembrandt van Rijn. Hij zoekt een kindermeisje voor zijn zoon Titus, omdat zijn vrouw Saskia ernstig ziek is. Na Saskia’s dood bestiert Geertje al snel het hele huishouden, zorgt voor Titus en voor de eenzame Rembrandt. Jarenlang leven ze als een getrouwd paar, en Rembrandt geeft haar de sieraden uit Saskia’s erfenis. Maar op een gegeven moment blijkt zijn liefde voor Geertje niets meer waard. Geertje laat het er niet bij zitten en klaagt de beroemde schilder aan.

zoeken in:
avatar van Tiany
4,5
Prachtig boek over het leven van Geertje Dircx, en haar relatie met Rembrandt van Rijn., zo komen we ook wat meer teweten over het leven en karakter van deze geniale schilder. Zeer levendig en mooi geschreven, alsof je alles in een film voorbij ziet komen. Waargebeurd en daarom extra boeiend verhaal dat vlot leest. De mentaliteit van de mensen (mannen én vrouwen) is niet veel veranderd door de jaren heen.
Heb er zeer van genoten en spijt dat het boek uit is.

avatar van apocrief
3,5
Aardige roman, die van Geertje Dircx een invloedrijke vrouw maakt in het leven van Rembrandt, wat mij niet realistisch lijkt. Al snel regelt ze de geldzaken en doet uitspraken over Rembrandts kunst. Daar lijkt Rembrandt me de man niet na. Ook Rembrandt afschilderen als een atheïst lijkt me uit de lucht gegrepen te zijn. Toch een interessant boek door het thema.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:29 uur

geplaatst: vandaag om 20:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.