menu

Konbini Ningen - Sayaka Murata (2016)

Alternatieve titels: Buurtsupermens | Convenience Store Woman | コンビニ人間

mijn stem
3,42 (18)
18 stemmen

Japans
Sociaal

160 pagina's
Eerste druk: Bungeishunjū, Tokyo (Japan)

De 36-jarige Keiko Furukura heeft al haar halve leven een uitzichtloos baantje als medewerkster van een Japanse buurtsupermarkt – en is daar volkomen tevreden mee. Van de mensen om haar heen begrijpt ze maar weinig, maar gelukkig heeft ze haar werk. Dáár heeft ze een functie, een handleiding om te volgen, klanten en collega’s om in hun gedrag, kledingstijl en manier van praten te kopiëren, en komt ze tot leven. Hoewel Keiko zelf geen vuiltje aan de lucht ziet en dag in dag uit klanten verwelkomt, dagspecials aanvult en nieuwe managers ziet komen en gaan, oefenen haar familie en collega’s steeds meer druk op haar uit om toch vooral snel een man te vinden en een échte carrière na te jagen – met alle gevolgen van dien.

zoeken in:
avatar van Lalage
2,0
Dit leek me een geinig boek, maar het is vooral raar. Ik verdenk de hoofdpersoon ervan dat ze autisme heeft, maar zelf weet ze dat niet. Iedereen om haar heen vindt dat ze maar eens aan de man moet en ook verbazen ze zich erover dat ze altijd bij haar bijbaan in de supermarkt is blijven hangen, met een salaris waarvan ze amper rond kan komen. Het is meer schrijnend dan grappig. Het is een dun boek en daardoor heb ik het wel uitgelezen, ook omdat ik nieuwsgierig was naar hoe het zou aflopen. Maar ik had hier toch iets anders van verwacht.

avatar van handsome_devil
4,0
Wat vond je er zo raar aan?

Ik ben het wel met je eens dat het geen grappig boek is. Maar met dat idee ben ik het gelukkig ook niet gaan lezen. Ik vond het een heel mooie kritiek op de Japanse maatschappij en een mooie ode aan eigengereidheid en eigenzinnigheid. Ik kon me bovendien echt enorm inleven in Keiko, vond ook heel veel heel herkenbaar (en ik ben niet autistisch).

avatar van manonvandebron
4,0
Dit was een erg leuk tussendoortje uit Japan. In het begin vraag je je af of het relaas van een winkelbediende honderdzestig pagina's kan boeien, maar over dat soort vooroordelen gaat het net. Als tijdelijke werkkracht van midden in de dertig wordt ze door de maatschappij als "mislukt" beschouwd, hoewel ze zeer gemotiveerd is om haar werk goed te doen. Als ongehuwde wordt ze ook nog als ouwe vrijster bestempeld.

Keiko heeft het moeilijk met de ongeschreven regels van de maatschappij. Ze vraagt zich af wat ze verkeerd doet. Om goed te functioneren heeft ze een duidelijke structuur en een strak tijdschema nodig. Mogelijk heeft ze een vorm van autisme. Op basis van haar kennis en motivatie zou ze een vaste benoeming als manager verdienen, maar de kans is klein dat dat gebeurt. Het is grappig en pijnlijk tegelijk. De schrijfster heeft echt in zo'n warenhuis gewerkt.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:21 uur

geplaatst: vandaag om 09:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.