menu

A Thousand Ships - Natalie Haynes (2019)

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Engels
Historisch / Fantasy

352 pagina's
Eerste druk: Mantle, New York (Verenigde Staten)

Creusa wordt midden in de nacht wakker terwijl Troje in brand staat. Tien jaar onafgebroken oorlogvoeren eindigt hiermee en de Grieken hebben de Trojanen overwonnen. De gevolgen van deze overwinning zijn zelfs tot aan de Olympus te voelen. In de nasleep van de oorlog wordt duidelijk welke rol de vrouwen van Troje en Griekenland gespeeld hebben.

zoeken in:
3,0
Het is zeker een boek met verdiensten, maar het heeft me niet onverdeeld kunnen bekoren. In het verhaal van Troje hadden de vrouwen geen stem, en die krijgen ze hier. Soms heel treffend, maar soms ook zwaar geforceerd of gezocht. Het meest genietbaar vond ik de hoofdstukjes van Calliope en Penelope, die beiden hun tegenpartij subtiel, ironisch en raak de les lezen. Calliope, de muze van de epische poëzie, richt zich tot de dichter (Homeros) en vindt hem toch nogal in gebreke. Penelope schrijft aandoenlijke brieven aan haar man Odysseus, die zich niet enkel 10 jaar in Troje uitleeft, maar vervolgens nog 10 jaar lang maar niet thuis wil geraken, wat ze elke keer fijntjes in de verf zet. Het is in zulke hoofdstukken dat de vrouw ten volle haar stem krijgt.
Maar als dat de bedoeling is, waarom er dan de goden en godinnen zo bijhalen, dat ze eigenlijk niets anders doen dan die ondergeschikte, stemloze positie bevestigen. In het nawoord zegt de auteur dat ze het meeste plezier beleefde aan de scène waarin Hera, Aphrodite en Athene met elkaar wedijveren om de gouden appel. Leuk voor haar, maar dat was nu net één van die hoofdstukken die ik erg vond tegenvallen. Drie godinnen, vrouwen dus nota bene, die zich zo lachwekkend gedragen dat ze beter geen stem hadden gekregen in het boek. Nog erger was het hoofdstuk waarin de herkomst van de befaamde twistappel aan bod kwam en de eigenlijke reden voor de oorlog om Troje werd onthuld. Een 21ste-eeuwse insteek die hier kant noch wal raakt.
Ik had meer verwacht van dit boek, dat nochtans sterker leek te beginnen dan twee andere “vrouwelijke” verhalen over Troje ik de voorbije weken heb gelezen: “The Song of Achilles” van Madeline Miller en “The Silence of the Girls” van Pat Barker. Ook die maakten mijn verwachtingen minder waar dan ik vooraf had gedacht. Lofwaardig van opzet, daar niet van, maar je gelooft het niet helemaal.

PQV00
Momenteel ben ik verdiept in dit boek. Interessant hoe de auteur het verhaal vanuit een aantal vrouwen vertelt, hun wederwaardigheden in de oorlog, en zich daarbij baseert op teksten van zowel de Ilias als de Odysseia van Homeros en andere later verschenen verhalen. Toch, de naam Croesa (als vrouw van Aineias = Aeneas) komt nergens voor. Misschien ook voor mij later een bericht met mijn mening.
Vooralsnog een opmerking over een opmerkelijke tekst op pag. 92 van de paperback editie: 'We have been close since we were children' laat zij (Natalie Haynes) Patroklos zeggen tegen Briseis.
Waar komt toch die voortdurende gelijke leeftijd tussen Akhilleus en Patroklos vandaan? We zien dat terug in de film Troy (die met Brad Pitt) en lezen hetzelfde in Madeline Miller's Song of Achilles, terwijl, zo is mij aangetoond, in de Ilias duidelijk wordt gemaakt dat Patroklos de oudere is (zeker 10 jaar ouder) en dat ook door de oude Grieken als zodanig werd getoond in afbeeldingen.

PQV00
Het was beter wanneer de hoofdstukken in chronologische volgorde waren geplaatst en niet door elkaar, want dan was het verhaal voor, tijdens en na de Trojaanse Oorlog beter te volgen. Dus te beginnen met (37) Gaia en dan (32) Themis, (25) Eris en (17) Aphrodite, Hera, Athene.
Maar ook (41) The Moirai, waarin de levensdraad van iedere mens wordt geweven en afgemeten, kan als eerste inleidende hoofdstuk van dit boek dienst doen.
Of, in navolging van de Ilias, beginnen met (10) Briseis and Chryseis
Natalie Haynes verhaalt ons dat het niet gaat om de wrok van Akhilleus, niet gaat om de schaking van Helena, niet gaat om de toekenning van de gouden appel, maar dat het begin lag bij Gaia en haar verzoek aan haar neefje (en enige tijd echtgenoot) Zeus om de last op de aarde te verlichten omdat zij die niet langer kon dragen: er leefden te veel mensen, die daardoor te veel vergden van de aarde om voedsel voort te brengen, water om hun dorst te lessen en maar niet ophielden zich voort te planten. Wil Haynes ons een spiegel voorhouden met de hedendaagse aarde, overbevolkt met 7 miljard plus mensen, zo’n twee miljard te veel, en daardoor allerlei misstanden ten aanzien van de natuur en het behoud ervan? Een flinke oorlog was de oplossing van Zeus, een goed virus kennelijk nu het antwoord van de huidige planeet (hoewel de Hongkong-griep van 1968-72 indertijd meer mensen ziek heeft gemaakt en meer mensenlevens heeft opgeëist dan tot nu toe SARS-CoV-2).
Haynes neemt enkele vrijheden ten aanzien van de levensverhalen van personen. Zoals eerder gezegd, een Croesa wordt nergens in de oude Griekse bronnen genoemd wel een Kreousa, dochter van Priamos en Hekabe; Corythus, de zoon van Paris en Oenone, wordt volgens een bron gedood door Paris zelf en is dus niet meer in leven wanneer Paris op de berg om zijn leven smeekt aan de voeten van zijn eerste vrouw; Polydoros, de jongste zoon van Priamos en Hekabe, wordt in de Ilias niet enkele maanden voor het einde van de oorlog in het geheim naar een veilige plek weggestuurd (dat verhaal stamt uit andere bron) maar op het slagveld door een speer van Akhilleus gedood en dat was dan ook de reden dat Hektor Akhilleus tot een tweegevecht uitdaagde.
Vreemd dat aan Helena alleen in combinatie met anderen woorden worden gewijd, er is geen hoofdstuk specifiek aan haar opgedragen, maar zij komt voor in enkele met de titel ‘Trojan Women’.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:30 uur

geplaatst: vandaag om 20:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.