menu

Verloren Zoon - J. Bernlef (1997)

mijn stem
2,93 (15)
15 stemmen

Nederlands
Psychologisch

189 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

De toneelregiseur Rob Noordhoek spoelt aan op een eiland, dat reeds lange tijd niet meer wordt bewoond. In onze moderne samenleving mag hij gerust handig genoemd, op het eiland komt hij tot de ontdekking dat hij twee linkerhanden heeft. Langzaam gaat hij zijn ondergang tegemoet. Intussen zwerft hij door zijn verleden, dat hij opschrijft in brieven, gericht aan een actrice waarvan zich slechts een afbeelding op het eiland bevindt.

zoeken in:
3,0
cel
Ik vond het een leuke moderne remake van Daniel Defoe's Robinson Crusoe. Dit vind ik altijd al een prachtig. Dit was ook de belangrijkste reden waarom ik dit boek heb uitgekozen. Ik vond het schokkend om uit te vinden dat zijn moeder en oom met “elkaar naar bed zijn gegaan”. Ik vond het grappig hoe een moderne man, zonder enige overlevings-skills moet zien te overleven op een onbewoond eiland. Jammer vond ik het dat Rob aan het einde van het verhaal veel moet lijden en uiteindelijk sterft. Ik vond dit ook passage die me het meest aansprak. Zijn laatste dagen op het eiland. Zijn langzame dood.

Deze film kun je inderdaad met andere film vergelijken. En de eerste die bij me opkomt, hoe kan het ook anders: Robinson Crusoe. Dit gaat over een man die ook aanspoelt op een onbewoond eiland, althans dit lijkt in eerste instantie. Maar er blijkt een stam te wonen. Robinson maakt contact en vriendschap met en verstotene van de stam. Hij noemt hem Friday, (vertaling vrijdag). Verwijzing naar de keeshond in dit boek. En Rob het hoofdpersonage in dit boek is een afkorting van de naam Robinson. Ook nog een leuke trivia. Maar de film die het allerbeste voor dit verhaal kwalificeert is toch wel: Cast Away. Hier speelt Tom Hanks een moderne man van deze tijd zonder overlevings-skills en hij moet ook overleven. En hij begint ook tegen iemand te praten die (uitgezonderd de papegaai) niet kan spreken.

Ik vind het thema wel intressant verwerkt. Hij heeft het thema alleen zijn ook door verwerkt en gebruikt in Rob's leven voordat hij op de cruise meeging. En verder is het gewoon veelal Daniel Defoe, in een modern jasje gestoken. Ook het overleven was leuk en ook humoristisch bedacht. En een ontroerende plotwending. Want in Daniel Defoe's verhaal Robinson Crusoe overleeft het personage de reis. Hier sterft Rob. Dat had ik niet zien aankomen.

Ik kan het boek echt aanraden aan anderen. Het laat zien hoeveel men nu vertrouwt op heden daagse gadgets en apparaten. En men is vooral de eerste basis / overlevings kennis vergeten. In dit boek lees je wat de meeste van ons zouden doen in zo'n situatie.

Al met al een goed verdiende 7,5

3,0
Het verhaal over Robinson Crusoe was gebaseerd op het leven van Alexander Selkirk, een lastige zeilmeester, die door de kapitein achter werd gelaten op een onbewoond eiland. Het enige wat hij meekreeg was een Bijbel, voor het overige moest hij zichzelf maar zien te redden. Daniel Defoe schreef daar een mooi boek over en het werd een bestseller. Nu was Selkirk (1676-1721) veel beter tegen de ontberingen bestand dan de hedendaagse, westerse mens. In de 18e eeuw moest elektriciteit nog worden uitgevonden, om te eten moest je keihard werken. Heel anders dan de hedendaagse mens, veilig achter de computer, voorzien van bijna alles. Selkirk overleefde zijn verbanning van vier jaar en vier maanden en kwam later veilig in Engeland aan. Rob, de hoofdpersoon uit Bernlef’s boek brengt er weinig van terecht en verongelukt in radeloosheid. Erg origineel is dit Bernlef boek niet, maar het is een prettig leesbaar verhaal.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:01 uur

geplaatst: vandaag om 15:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.