menu

On Earth We're Briefly Gorgeous - Ocean Vuong (2019)

Alternatieve titel: Op Aarde Schitteren We Even

mijn stem
4,30 (5)
5 stemmen

Engels
Psychologisch

246 pagina's
Eerste druk: Penguin, New York (Verenigde Staten)

'Op aarde schitteren we even' is een brief van een zoon aan zijn moeder die niet kan lezen. De schrijver van de brief, de achtentwintigjarige Hondje, legt een familiegeschiedenis bloot die voor zijn geboorte begon - een geschiedenis waarvan het brandpunt in Vietnam ligt. Daarnaast verschaft hij toegang tot delen van zijn leven waar zijn moeder nooit van heeft geweten, en doet hij een onvergetelijke onthulling. De roman is behalve een getuigenis van de problematische maar onmiskenbare liefde tussen een alleenstaande moeder en haar zoon, ook een genadeloos eerlijk onderzoek naar ras, klasse en mannelijkheid. 'Op aarde schitteren we even' stelt vragen die centraal staan in het Amerika van nu, dat ondergedompeld is in verslaving, geweld en trauma. Het is een roman vol mededogen en tederheid over de kracht van je eigen verhaal vertellen en over de vernietigende stilte van niet gehoord worden.

zoeken in:

avatar van thomzi50
4,0
Knap boek. Alleen vind ik de form wel een beetje geforceerd: brievenboeken zijn altijd gek, omdat ze zogenaamd voor één iemand zijn geschreven maar in werkelijkheid natuurlijk ook voor een publiek zijn bestemd, maar hier gaat dat nog een stapje verder. Vuongs moeder kan deze brief namelijk hoe dan ook niet lezen, want ze kan überhaupt niet lezen. Het heeft daardoor iets van schijnintimiteit, deze brief. Die desondanks wel overtuigt en af en toe echt ontroerend is, al stoorde ik me dus licht aan die vorm.

5,0
Prachtig boek van deze Vietnamees-Amerikaanse schrijver. Bij voorkeur in het Engels lezen, aangezien de Nederlandse vertaling regelmatig te kort schiet! Ocean is een van de meest oorspronkelijke schrijvers in de Amerikaanse literatuur van de laatste jaren. Ik stoor me absoluut niet aan de vorm. Het is veel meer dan een brief eigenlijk. Het is vooral een associatieve manier van schrijven, gebaseerd op een orale traditie in Zuidoost Azië. Het is een aangrijpend, ontroerend boek, waarin de invloed van de Vietnamoorlog op zijn leven en dat van zijn moeder, grootmoeder en anderen wordt beschreven. Het is een boek over identiteit, zowel cultureel als seksueel. Ocean haalt veel overhoop. Bij een tweede lezing ontdekte ik weer nieuwe details. Zijn taalgebruik is poëtisch en origineel.

avatar van eRCee
Alles aan dit boek staat me tegen, de titel nog wel het meest. Ik zal er nooit achterkomen of deze weerzin terecht is. De eerste persoon die Ocean heet waarvan ik een boek lees moet namelijk nog geboren worden.

avatar van Raspoetin
Het boek kreeg weliswaar vijf sterren van NRC recensent Roos van Rijswijk, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik ondanks de lovende kritieken ook (nog) niet nieuwsgierig ben.

Zijn dichtershart klinkt luid en prachtig door in dit veelstemmige prozadebuut - NRC

De laatste regel van het stuk lijkt me ook een beetje over de top.
'Op aarde schitteren we even is een romandebuut dat eigenlijk geen roman moet heten, omdat het genres overstijgt, samenvoegt, bevraagt en verbuigt. Tot een schitterend geheel.'

avatar van handsome_devil
Mij lijkt dit boek dan wel weer heel erg interessant. Heb laatst de Boeken FM podcast over dit boek geluisterd en die heeft mijn nieuwsgierigheid zeker aangewakkerd.

avatar van eRCee
Roos van Rijswijk heeft wel ooit een boekmeter interview gedaan, dus dat pleit voor het boek. Maar ik ben geneigd dit soort recensies over debuterende Amerikaanse romanschrijvers verder met een flinke korrel zout te nemen. Vuong is blijkens Wikipedia ook associate professer op een universiteit in Amerika waar hij les geeft in schrijven, ik weet niet, dat zijn van die dingetjes die mijn theewater doen borrelen.

avatar van handsome_devil
Tja, het is maar waar je je druk om kunt maken.

avatar van eRCee
Tis een talent inderdaad.

avatar van donnie darko
eRCee schreef:
De eerste persoon die Ocean heet waarvan ik een boek lees moet namelijk nog geboren worden.


De arme jongen kan natuurlijk ook niet aan zijn naam doen. Wikipedia bevestigt dat "His mother gave him the name of Ocean."
Zo kan je namelijk wel wat goede boeken mislopen, omdat de ouders van de schrijver vreemde smaak in namen heeft.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:08 uur

geplaatst: vandaag om 11:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.