Il Gattopardo - Giuseppe Tomasi di Lampedusa (1958)
Alternatieve titel: De Tijgerkat
Italiaans
Historisch / Sociaal
300 pagina's
Eerste druk: Feltrinelli,
Milaan (Italië)
Sicilië, 1860. Garibaldi landt bij Marsala om het eiland in te lijven bij de nieuwe, liberale eenheidsstaat Italië. Het is gedaan met de Bourbons en met het feodalisme: de platte, alles berekenende burgerij neemt de macht over. Don Fabrizio, prins van Salina, ziet deze ontwikkeling met lede ogen aan, maar voelt zich machteloos tegenover de geschiedenis en zoekt troost in zijn studie van sterren en planeten. Zijn pupil Tancredi echter weet zich aan te passen aan het nieuwe regime. Hij sluit zich aan bij Garibaldi, trouwt met de dochter van een steenrijke dorpsburgemeester en zal hoge posities bekleden in de nieuwe staat.
de prijs is 29.95. het isbn = 9789025363253
Bij mij in de bieb is hij overigens wel te krijgen.
`Als we willen dat alles blijft zoals het is, moet alles anders worden.'
Het is de meest geciteerde zin uit het boek en als je het uit hebt begrijp je dat eigenlijk alle politiek zo werkt.
Het boek bevat mooi beeldend taalgebruik, waarbij aan de hand van familierelaties de totstandkoming van Italië en de val van de feodale klasse in beeld wordt gebracht. Zeker een aanrader!
4,25*
Het boek is wat los-vast gecomponeerd. Zoals uit het nawoord blijkt bleef Tomasi di Lampedusa er delen aan toevoegen. Het laatste hoofdstuk bijvoorbeeld voelt aanvankelijk overbodig aan, maar is uiteindelijk toch wel een fraaie afsluiting. Indrukwekkend is de sterfscene van Don Fabrizio, niet veel schrijvers slagen erin zoiets weer te geven. De schrijfstijl vond ik aanvankelijk iets te stijf of gemaakt, maar dat bezwaar verdwijnt eigenlijk al na een paar bladzijden en daarna is de taal niet alleen onberispelijk maar ook zeer passend.
Een mooi boek, melancholisch zonder droevig te stemmen, een ode aan de verdwenen adel (en wat hebben we er voor terug gekregen, de huidige toplaag bestaat uit oppervlakkige BN'ers die we 'sterren' noemen en zichzelf verrijkende bankiers). Ik sluit me aan bij JJ_D: om te lezen en te herlezen.
Voor mij vormt Lampedusa samen met Proust alleszins de absolute top van de twintigste- eeuwse Europese literatuur (ten westen van Rijn en Donau)...
De top van de 20e eeuw lijkt me wat veel eer voor een man die slechts één roman uitbracht. De 20e eeuw heeft heel veel goede schrijvers voortgebracht.
Maar op je allerlaatste opmerking wil ik toch nu al reageren. Mijn ronkende uitspraak over de absolute top van de 20ste eeuwse literatuur moet je natuurlijk met een korrel zout nemen, en zien als een zekere "retorische overdrijving". Je hebt natuurlijk gelijk als je zegt dat de vorige eeuw heel veel grote literatuur heeft voortgebracht. Maar dat Lampedusa slechts één groot werk schreef, lijkt me toch niet echt een probleem in dat verband. Het lijkt eerder bijna een kenmerk van de allergrootsten om zich aan één meesterwerk (of toch een heel beperkt aantal) te houden! Ik denk dan niet alleen aan Proust himself, maar ook aan Musil, Pessoa, enz. Joyce was trouwens ook geen veelschrijver! Toevallig hoorde ik trouwens onlangs nog op de radio, ik geloof naar aanleiding van de Sacre van Stravinsky, dat één of andere beroemdheid wiens naam me nu ontsnapt, ooit eens beweerd heeft dat een kunstenaar eigenlijk altijd slechts één echt meesterwerk maakt, en dat al de rest "bijzaak" is...
Of je zóver moet gaan, laat ik in het midden, maar van Proust, Musil, Joyce en Pessoa gesproken: zoals die voor "hun" land de grootste 20ste eeuwers kunnen genoemd worden, zo is dat voor Italië dan toch wel... Giuseppe Tomasi di Lampedusa. Ook al moet ik er onmiddellijk eerlijk aan toevoegen dat ik er eigenlijk nog veel moet ontdekken...
(Ik ga me overigens niet aan een tegenovergesteld rijtje wagen, maar neem Bach als voorbeeld; naast de kwaliteit van zijn muziek is het toch ook de enorme productiviteit van hem die respect afdwingt. Jarenlang elke week een nieuw stuk componeren, instuderen en uitvoeren. Voor z'n hele oeuvre had Kruidvat 155 CD's nodig. Dan ben je een groot componist.)
Giuseppe Tomasi di Lampedusa was een literatuurliefhebber die aan het eind van zijn leven eenmaal zelf een roman schreef, en dat is een voortreffelijke roman geworden.
Ach, dat is een lange discussie, eRCee, die enerzijds nogal erg theoretisch is, maar anderzijds ook wel ergens met de kern van de kunstvraag te maken heeft, onder andere met de verhouding tussen kunst en "brood", als je begrijpt wat ik bedoel, en de verhouding tussen genie en herhaling (of voorbereiding). Enz... En wat het respect betreft dat Bachs enorme productiviteit afdwingt, zou de Matthäuspassion bijvoorbeeld minder indrukwekkend zijn als dat Bachs enige werk was? Wellicht niet eens als als al de rest rommel was! En die rest is er bij Lampedusa niet eens...
Maar goed, in deze discussie wil ik zeker niet het laatste woord hebben. Ik wil enkel benadrukken dat het voor mij op geen enkele manier tegen de kracht van Il Gattopardo zelf pleit dat Lampedusa's magnum opus ook zijn opus unicum is...
maar anderzijds ook wel ergens met de kern van de kunstvraag te maken heeft, met name de vraag over de verhouding tussen kunst en "brood", als je begrijpt wat ik bedoel...
Begrijpen is één, het erg kort door de bocht vinden iets anders.
Uiteraard, niet tegen het boek, wel tegen Tomasi di Lampedusa's grootheid als schrijver.
Maar kom, ik wil nog even ingaan op je bijdrage van 19 april...
PS.
- Ik ben bang dat je mijn opmerking over de verhouding tussen kunst en "brood" toch verkeerd begrepen hebt, eRCee. Ik had het niet over "brood bakken", maar over "brood verdienen"...
- Weet je hoeveel werken we hebben van wie algemeen als de allergrootste (lyrische) dichter van de hele Griekse oudheid doorgaat? Welgeteld één gedichtje van nog geen twintig regeltjes (op een paar luttele gehavende en dan nog erg omstreden fragmentjes na)!
- Ik zou je uitspraak "Eén goed boek schrijven kan iedereen" eigenlijk liever willen omdraaien: wie één echt goed boek (of ander kunstwerk) kan maken, kan er - indien nodig of gewenst - meestal ook wel méér maken!
Het boek is wat los-vast gecomponeerd. Zoals uit het nawoord blijkt bleef Tomasi di Lampedusa er delen aan toevoegen. Het laatste hoofdstuk bijvoorbeeld voelt aanvankelijk overbodig aan, maar is uiteindelijk toch wel een fraaie afsluiting. Indrukwekkend is de sterfscene van Don Fabrizio, niet veel schrijvers slagen erin zoiets weer te geven.
Met name op dit stukje van je reactie van 19 april wou ik nog even verder ingeen, eRCee.
De informatie die je geeft uit het nawoord van jouw uitgave, was voor mij zeer verhelderend. Het zwakste aspect van het boek van Lampedusa vond ik namelijk net dat van de totaalcompositie, en op dat punt worden mij na het lezen van jouw bijdrage een aantal dingen veel duidelijker.
Het lijkt me in dit verband ook veelzeggend dat Visconti zijn verfilming van Il Gattopardo laat eindigen bij hoofdstuk 6 van het boek!
Eigenlijk zou je het geheel misschien wel kunnen vergelijken met de schilderijententoonstelling van Moessorgski: een opeenvolging van 8 schitterende en onovertroffen beschrijvingen van even schitterende schilderijen, die eigenlijk nogal losjes met elkaar verbonden zijn, maar natuurlijk wel allemaal rond hetzelfde thema (ook mooi door eRCee omschreven) en dezelfde personages draaien. Eén van de meest opvallende breuklijnen in dit verband vond ik bijvoorbeeld de figuur van Concetta, die een heel ongelijkmatige rol speelt doorheen het geheel. En wat mij ook opviel, was de gewichtige suggestie rond het verdere verloop van de relatie tussen Tancredi en Angelica, waar uiteindelijk eigenlijk niks meer mee gebeurt...
Wat vinden jullie?
Het probleem dat ik gewoonlijk heb met historische romans is dat de afstand tussen auteur en tijdperk te groot is. Daardoor is een authentieke beleving van het beschreven tijdsperk inherent onmogelijk. Als het om historie gaat lees ik daarom liever contemporaine schrijvers. Nu wil het geval dat Il Gattopardo geschreven is door een afstammeling van een Siciliaanse edelman, die figuur heeft gestaan voor Don Fabrizio. Aan alles voel je de persoonlijke betrokkenheid bij en kennis over de materie bij deze schrijver, wat de authenticiteit enorm ten goede komt. Het is haast of het werk daadwerkelijk in de jaren 1860 geschreven was, ware het niet dat de ‘moderne’ pen de roman een frisheid geeft tov 19e eeuwse literatuur. De perfecte schrijver voor dit verhaal, zoals Visconti (ook van edele komaf) de perfecte regisseur voor de verfilming was.
Enfin, hoewel er zeker kwaliteiten in dit werk zitten vond ik dit boek qua beleving niet heel geweldig en zit ik qua score duidelijk lager dan gemiddeld. Het boek is wat afstandelijk, stiekem kort (het leest eerder als een samenvatting dan een echte doorleefde roman) en ook wat fragmentarisch waardoor dit nooit gaat leven. Ik heb me zeker niet verveeld maar het boek raakte me nergens en wist me niet mee te slepen.
Niettemin zitten er wel goede elementen in. Af en toe de natuurbeschrijvingen zijn mooi en de loomte van de zomer wordt invoelbaar gemaakt. Ook de uitweidingen over de aard en geschiedenis (en invloed daarvan op de mensen) van Sicilië en Sicilianen zijn absoluut boeiend. En verder is dit een aardig inkijkje in die periode en de vroege maffia, al zijn dat alle wel thema's die er een beetje bijhangen. 3,0*.