menu

De Dirigent - Maria Peters (2019)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Historisch

256 pagina's
Eerste druk: Boekerij, Amsterdam (Nederland)

Willy Wolters wil orkestdirigent worden. Er is één probleem: het is 1928 en Willy is een vrouw. In haar tijd worden vrouwen zelden toegelaten tot het conservatorium, laat staan dat ze orkestdirectie mogen studeren. Maar Willy is vastbesloten. Ze heeft een bijbaantje in het Concertgebouw, studeert dagelijks piano en reist stad en land af om een dirigent zover te krijgen dat hij haar lesgeeft. Tijdens haar zoektocht komt ze Frank Thomsen tegen: een steenrijke, aantrekkelijke man met connecties in de muziekwereld. In eerste instantie moeten de twee niks van elkaar hebben, maar uiteindelijk worden ze smoorverliefd. Intussen timmert Willy flink aan de weg. Maar als ze haar dromen wil najagen, zal ze Frank moeten achterlaten om onder de naam Antonia Brico succesvol te worden.

zoeken in:
avatar van Lalage
De verfilming hiervan is in elk geval goed!

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Maria Peters heeft eerst haar film geregisseerd; die kwam op 25 oktober 2018 uit.
Haar boek is daarna op 15 oktober 2019 gevolgd.
Het is lastig een goede boekenrecensie te vinden, omdat je steeds weer bij de film uitkomt.

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Akkoord, deze dan van 9 november 2019 door Michel Dutrieue op de site van stretto.be:
 “De dirigent”, een heel, heel mooie roman (en film) van Maria Peters

4,0
Maria Peters is filmproducent, filmregisseur en scenarioschrijver. Vanuit deze functie heeft Peters het verhaal van Antonia Brico ontdekt waarbij de film De dirigent tot stand kwam. Later verscheen dan ook nog de roman over ditzelfde verhaal.

New York, 1926. Wanneer Willy Wolters als kind samen met haar ouders naar Amerika verhuisd wil ze maar één ding; ooit dirigent worden van een groot orkest. Om deze droom waar te maken stort ze zich op het studeren op haar piano en zoekt ze naar een dirigent die haar les wil geven. Haar strijd is moeilijk aangezien er in deze tijd nog wordt verwacht dat vrouwen een simpel bestaan leiden als huisvrouw met verschillende kinderen. Maar dit is niets voor Willy. Op een dag is er een concert van Willy’s idool Willem Mengelberg. Ondanks al het oponthoud zorgt ze ervoor dat ze in de zaal zit met een klapstoel. Ze wordt uit de zaal verwijderd door Frank Thomsen, iemand met goede connecties in de muziekwereld. Wat volgt zijn veel tegenslagen waarbij ze later verder als Antonia Brico haar droom verder probeert na te jagen.

Een interessant boek om te lezen. Door zijn vlotte schrijfstijl leest hij erg aangenaam. Het feit dat het over een waargebeurd verhaal gaat maakt het altijd des te boeiender om je in dit verhaal in te leven. Het verhaal zit boordevol muziek maar daarnaast vertelt het ook over een krachtige vrouw die zich niet laat stoppen. Het “mannenwereldje” wekt frustraties op en geeft het hoofdpersonage nog meer doorzettingsvermogen en vechtlust. Daarnaast is er de romance die open bloeit. Dit is een mooie surplus qua verhaallijn in dit boek. Het boek is verrassend waarbij het plot dan uiteindelijk een waardige afsluiter is van dit mooie verhaal.

Een verhaal dat doet dromen, dat kracht inboezemt en een belangrijke boodschap brengt met betrekking tot vrouwen die zeker niet onder hoeven te doen!

Gast
geplaatst: vandaag om 09:02 uur

geplaatst: vandaag om 09:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.