menu

Il Guardiano della Collina dei Ciliegi - Franco Faggiani (2019)

Alternatieve titel: Het Jaar Dat Shizo Kanakuri Verdween

mijn stem
3,50 (13)
13 stemmen

Italiaans
Psychologisch

230 pagina's
Eerste druk: Fazi, Rome (Italië)

Shizo groeit aan het einde van de negentiende eeuw op in het zuiden van Japan. Daar staat hij bekend om zijn uitzonderlijke hardlooptalent. Na jarenlange intensieve training is hij uitverkoren om mee te doen aan de Zweedse Olympische Spelen van 1912. Maar tijdens die wedstrijd bezwijkt Shizo en hij kan de marathon niet uitlopen. Shizo is bang dat hij zijn ouders teleurgesteld heeft en durft na deze schande niet terug naar huis. Hij trekt zich terug in de bergen. Niemand weet waar hij gebleven is. Uiteindelijk wordt hij, inmiddels een oude man, ontdekt door een Zweedse journalist die zijn verhaal kent en onthult. Wat gebeurde er precies tijdens de marathon en waar is Shizo al die jaren geweest?

zoeken in:
...stilte...
Lijkt me een mooi boek. Ben benieuwd wat handsome_devil ervan vindt...

Privacy settings - parool.nl

avatar van handsome_devil
3,0
Onderhoudend verhaal, maar ik had er toch wel meer van verwacht. Dit is natuurlijk fictie en het is de schrijvers goed recht om hier en daar wat bij te verzinnen, maar ik krijg na het lezen van de verantwoording het idee dat Faggiani eigenlijk alles bij elkaar heeft verzonnen en dat de Kanakuri die hier opgevoerd wordt een heel andere is dan de echte Kanakuri. Ergens vind ik dat toch een beetje jammer. Maar mijn grootste kritiekpunt zit hem in het feit dat dit boek aandeed als een zakelijke opsomming van feiten (die dus eigenlijk geen feiten zijn). Er wordt heel weinig aandacht besteed aan mooie omschrijvingen van de natuur (terwijl Kanakuri daar toch heel erg veel van houdt), aan het gevoelsleven van Kanakuri of andere zaken die ervoor kunnen zorgen dat je gaat meeleven met het personage. We lezen het verhaal door de ogen van Kanakuri, maar die doet eigenlijk niks dan op afstandelijke wijze zijn levensverhaal opdreunen waardoor het personage en zijn ontberingen me grotendeels koud lieten. Een gemiste kans, vind ik, misschien moet een Japanner zich nog eens aan dit verhaal wagen.

avatar van Naamloos
3,0
geplaatst:
Het onderwerp interesseerde me en vooral na het lezen van Het schemeren van de wereld van Werner Herzog dat een een soortgelijk onderwerp heeft.
Maar waar Herzog veel te raden overlaat en de verbeelding van de lezer weet te prikkelen, is het bij Faggiani allemaal teveel van het goede. Om het verhaal interessanter te maken komt hij met allemaal verzonnen feiten (fictie).
Ik denk dat Faggiani hier zijn doel voorbij schiet. In sommige passages kwam ik echt helemaal tot rust... Maar dat werd teniet gedaan door zijn inspanningen om het nog meer aan te kleden. Hij had het beter bij de naakte waarheid kunnen laten...

Ik ben bang voor mensen, het benauwt me dat ze ineens op de stoep kunnen staan, me vragen stellen of vage gesprekken willen voeren.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:47 uur

geplaatst: vandaag om 21:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.