menu

De Ballen van de Koopman: Mannelijkheid en Nederlandse Identiteit in de Tijd van de Republiek - Dorothée Sturkenboom (2019)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Historisch

491 pagina's
Eerste druk: Sterck & De Vreese, Gorredijk (Nederland)

Als buitenlanders aan Nederlanders denken, luidt de favoriete conclusie: het zijn koopmannen. Dorothee Sturkenboom duikt diep de Gouden Eeuw in om de oorsprong van dat beeld te achterhalen én de bijbehorende ideeën over de mannelijkheid van deze kooplieden. Daarbij stuit ze op fascinerende tegenstellingen: Nederlanders worden neergezet als solide in de wereld van het geld maar weinig weerbaar wanneer het op oorlog voeren aankomt. Als superieur in het handeldrijven maar onder de plak van hun echtgenotes. Als tolerant en zachtmoedig met klanten maar onbuigzaam en hardvochtig in de omgang met volkeren overzee. De Nederlandse handelsidentiteit wordt gekenmerkt door een combinatie van zachtere en hardere stijlen van mannelijkheid.Met 'De ballen van de koopman' levert Sturkenboom een verrassende en vernieuwende bijdrage aan de discussie in Nederland over identiteit.

zoeken in:

Gast
geplaatst: vandaag om 20:49 uur

geplaatst: vandaag om 20:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.