menu

The Great Believers - Rebecca Makkai (2018)

Alternatieve titel: Een Stralende Toekomst

mijn stem
3,90 (5)
5 stemmen

Engels
Sociaal / Romantiek

421 pagina's
Eerste druk: Viking, New York (Verenigde Staten)

Chicago, 1985. Yale staat op het punt een uitzonderlijke collectie binnen te halen voor het museum waar hij werkt. Zijn carrière neemt een hoge vlucht, maar om hem heen sterven zijn vrienden een voor een door de aidsepidemie. Na de uitvaart van zijn goede vriend Nico ontdekt hij dat ook zijn grote liefde besmet is geraakt. De enige die hij uiteindelijk nog over heeft is Fiona, het jongere zusje van Nico. Dertig jaar later gaat Fiona in Parijs op zoek naar haar dochter die haar jarenlang niet wilde spreken. Ze overdenkt de verwoestende effecten die de aidscrisis heeft gehad op haar leven. Yale en Fiona, twee levens, twee verhalen over liefde; hoe die ons kan redden en te gronde kan richten.

zoeken in:
avatar van Remco
4,5
Wat een boek! Prachtig.....
Het was voor mij lang geleden sinds ik mijn nachtrust opgaf om een boek uit te lezen maar bij mijn eerste boek van 2020 geschiedde het!
De hoofdlijn van deze roman grijpt terug op de ‘Aidscrisis’ in de VS in de jaren ‘80! Een ramp voor een hele generatie van voornamelijk homoseksuele mannen! De epidemie houdt zo ernstig huis onder deze groep dat in ongeveer 10 jaar tijd een hele generatie is weggevaagd! Stel je voor! Een hele generatie!!! Verlies, dood, ziekte, angst en een wegkijkende overheid.
Makkai vertelt dit tragische verhaal via twee hoofdpersonages, Yale, een homoseksuele jongeman en Fiona de zus van één van zijn beste vrienden.
Het boek start met de dood van Nico, Fiona’s broer. Vervolgens alterneert het tussen grofweg 1988 en 2015. Chigago en Parijs.
Fiona, beschadigd door al haar verlies, broer en vriendengroep is beschadigd uit de strijd gekomen. Die schade heeft ervoor gezorgd dat ze het contact met haar dochter is verloren......
Naast deze twee hoofdverhalen zit nog een verhaallijn over de tante van Fiona die in de jaren voor en na WOII in Parijs woonde en door het lot van de oorlog eenzelfde groot vriendenverlies leed. Een oorlog die een hele generatie jongemannen noodlottig werd.

Ik wil verder niet te veel uitwijden over het boek, het risico ‘spoilers’ te begaan wil ik niet riskeren.
Zelf groeide ik op in de jaren 80! Mijn geluk lag in het feit dat ik nog te jong was om slachtoffer te worden van de epidemie. Wat ik me wel besef is dat ook ik een enorme angst had.... in mijn ontwikkeling van puber naar adolescent was sex een reële doodsbedreiging. In het begin wisten we niet eens hoe je kon worden besmet. Later werd sex een risico, condooms een must en een ongelukje een enorme stressfactor. De test bleef een doodsvonnis, behandelingen inadequaat en het de uitslag liet een week of meer op zich wachten.
Dit boek bracht mij terug naar mijn jeugd.... en als ik het er met mijn generatie over heb zijn we allen nog steeds getekend door wat er toen speelde......
Wat een boek! Mijn nummer 1 van 2020!!

avatar van Lalage
Het doet me denken aan de indrukwekkende trilogie van Jonas Gardell over Zweedse homo's in dezelfde tijd. Dat zal je dan vast ook aanspreken, Remco.

avatar van Remco
4,5
Lalage schreef:
Het doet me denken aan de indrukwekkende trilogie van Jonas Gardell over Zweedse homo's in dezelfde tijd. Dat zal je dan vast ook aanspreken, Remco.


Ook erg mooi, en inderdaad gelezen!

3,5
Mooi verhaal, vlot geschreven en de inkijk in een wereld die niet de mijne is. De opbouw van het boek is leuk, je wil weten wat er gebeurt maar om dat te weten moet je verder lezen natuurlijk. Een beetje alsof je moet wachten op de volgende aflevering van een serie die je volgt. Een hoopvol verhaal en een knappe weergave van wat ouder worden met je kan doen als persoon. Ik moest af en toe denken aan 'in one person' van John irving. Waar je hier het verhaal van groep vrienden krijgt, is het andere dieper en intiemer.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:23 uur

geplaatst: vandaag om 14:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.