menu

Cilka's Journey - Heather Morris (2019)

Alternatieve titels: Cilka's Keuze | The Tattooist of Auschwitz #2

mijn stem
3,71 (7)
7 stemmen

Engels
Historisch / Oorlog

320 pagina's
Eerste druk: St. Martin's Press, New York (Verenigde Staten)

Cilka Klein is pas zestien als ze in 1942 per trein naar Auschwitz-Birkenau wordt gebracht. Ze springt in het oog bij kampcommandant Schwarzhuber en hij dwingt haar zijn liefje te worden. Als enige vrouw in het concentratiekamp mag zij haar lange haar behouden, maar na de bevrijding wordt haar dit aangerekend. Ze wordt gezien als collaborateur en naar een werkkamp in Siberië verbannen. Weer zit ze op een trein. Weer moet ze talloze onmenselijke behandelingen doorstaan. En weer blijven de ogen van een kampbewaarder te lang op haar rusten…

zoeken in:
4,0
Heerlijk boek!
Minder heftig/gruwelijk als haar eerste boek. Meer gewend aan haar schrijfstijl.
Prettig om te lezen, leest zo weg

avatar van Tiany
4,0
“Het meisje dat de twee kampen overleefde” een droevig en wreed verhaal,
Je werd er vaak stil van.
De strafkampen in Rusland, onder leiding van Stalin, waar mensen tot meerdere jaren na de oorlog geplaatst werden moesten niet onder doen voor de wreedheid onder Hitler.
Wat een gruwel moesten die mensen doorstaan, daarbovenop de extreme koude.
Veel bewondering voor Cilka, een doorzetter en steun voor anderen in de bittere omstandigheden, maar helaas knaagt ook het schuldgevoel steeds, onterecht natuurlijk.
Men kan zich onmogelijk in de schoenen van die mensen plaatsen, ook wat betreft de gruwelkansen om te overleven.
De tijdsprongen van Concentratiekamp Auschwitz naar het strafkamp Vorkoeta was in het begin even verwarrend maar het wende snel.
Tijdens het lezen van dit boek moest ik soms denken aan onze huidige situatie, de maatregelen voor de Corona, Niet leuk en vaak frustrerend, en ook de angst om “het” te krijgen, maar wat is dit in vergelijk met wat die mensen toen meemaakten ? Durf niet meer klagen, want in vergelijking met toen leven we nu in een paradijs.

4,0
Heather Morris, de Nieuw-Zeelandse schrijfster die De tatoeëerder van Auschwitz schreef, werpt in dit boek de schijnwerpers op Cilka’s verhaal. Het boek verscheen eerder onder de naam Cilka’s keuze. Nu heet hij Het meisje dat twee kampen overwon. Deze titel laat uitschijnen dat we een zicht krijgen op beide kampen maar eigenlijk draait het verhaal voornamelijk over het 2e kamp. We krijgen wel fragmenten te lezen over haar periode in Auschwitz waarbij ze link naar Lale en Gita wordt gelegd.

Cilka Klein is 16 jaar wanneer ze naar Auschwitz-Birkenau wordt overgebracht. Kampcommandant Schwarzhuber kiest haar uit en dwingt haar om zijn liefje te zijn in het kamp. Hierdoor krijgt zij vele privileges waardoor het haar lukt om 3 jaar lang het kamp te overleven. De bevrijders zien Cilka dus als een collaborateur waardoor ze een straf krijgt opgelegd waarbij ze naar een werkkamp in Siberië moet gaan. Deze goelag is niet veel verschillend met Auschwitz. De mensonwaardige maatregelen doen vele mensen sterven. Opnieuw wordt het een strijd om leven en dood. Haar doorzettingsvermogen wordt op de proef gesteld wanneer er opnieuw een man zijn lusten op haar botviert. Doch vindt ze ook hoopvolle momenten wanneer ze als verpleegster aan de slag kan in het ziekenhuis van het kamp.

Ik moet zeggen dat het verhaal in het begin wat moeilijker te volgen was door de vele tijdssprongen. Zo lees je fragmenten vanuit Auschwitz, de goelag, de periode voor haar arrestatie en uiteindelijk ook na het kamp. Er is niet steeds een duidelijke titel dat deze overgang weergeeft maar als je éénmaal met het verhaal mee bent heb je wel snel door welke personages bij welke periode horen.

Het verhaal is beklijvend, heftig en (niet voor te stellen) ook nog eens gebaseerd op waargebeurde feiten. Over Auschwitz is al veel geschreven. Daarom vind ik het interessant om in dit boek eens meer te weten te komen over de goelags. Als je bij het nawoord de effectieve sterftecijfers te horen krijgt dan komt dit toch wel binnen. Ook de redenen waarom mensen deze straf krijgen is niet te geloven.

Cilka is een krachtige vrouw. Op haar 16e is ze plots vrouw moeten worden en heeft ze gedurende vele jaren veel onrecht moeten ondergaan en effectief moeten vechten voor haar leven. Daarbij komt nog de schaamte voor haar daden die ze genoodzaakt moest doen.

Een verhaal dat weer een ander licht werpt op de slachtoffers van oorlogen.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:13 uur

geplaatst: vandaag om 12:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.